2010-04-18

Tagliatelle és az Ecseri

Szombaton szabadnapot kaptunk, gyerekek a nagyinál. Ezer éve nem voltunk az Ecserin, télen valahogy nem szeretem, hiszen rohanni nem érdemes, arra viszont alkalmatlan vagyok, hogy akár 5 fokban is órákat sétálgassak, kényelmesen, ráérősen. Ráadásul az elgémberedett ujjakkal az ember még véletlenül fellök egy etruszk (!) vázát (ez komoly : ), láttunk már itt ilyet is), és akkor aztán fizethet, mint a katonatiszt. Tavasz, kora nyár, ősz a legjobb a piacozásra. Gasztronómiai szempontból ne sok jóra számítsunk, a lángos itt nem az igazi, tocsog az olajban, akkor már inkább pogácsát válasszunk, viszont az egyik büfében a hamburgerhús saját készítésű, 30 méteres körzetben belengi a vaslapon sült fűszeres marhahús illata a piacot. Csábító!
Vásárláshoz tanács: szombat délelőtt csak a balekok vásárolnak, turisták és későn kelő városiak. (mi is ebbe a kategóriába tartozunk). A piacon a nagy üzletek hajnalban köttetnek ki sem kerülnek általában az árusokhoz. A délelőtti műsor inkább szórakozás, mindkét félnek. Így is álljunk hozzá. Értéket ne itt akarjunk venni, olyat vásároljunk ami nekünk valamiért pont tetszik, és ne azért mert az eladó szerint 300 éves : ) Ezeken inkább csak mosolyogjunk. A szombat az átverőshow, de ha nem vesszük komolyan a dolgokat, nagy kár nem érhet. Alkudni pedig kötelező, bátran és pofátlanul. Vettünk már képet 80 ezres indulóárról 10 ezerért. Ennél nem is ér többet, egy értéktelen csendélet, de nekünk tetszik és keretestül az Ikeában sem vettünk volna olcsóbban képet, ez meg még olaj is. Kb. így kell hozzáállni és ennél nagyobb összeget nem nagyon érdemes tárgyakért itt kiadni.
A hétvégi szerzeményeim: egy kancsó, pár szép evőeszköz, egy fagyiskanál, egy kerámia tál és egy hokedli.
A nagy szabadságban tésztagyúrásra is volt időm. Kaptam olasz semola di grano durót, ezt hívjuk mi durumlisztnek. A helyes elnevezés durumdara lenne, amelyből az olaszok a tésztát készítik. Itthon jelenleg nehezen beszerezhető, de reméljük hamarosan. Mivel ma egyáltalán nincs szabadnapon, mindkét gyerkőc itthon, itt egy részletes leírás a durumdaráról, tulajdonságairól és jellemzőiről.
Most tojásos tésztát gyúrtam a darából, mivel friss fogyasztásra készült. A tojás nélküli tészta készül szárításra, hosszabb tárolásra. És egy egyszerű bazsalikomos paradicsomszószt készítettem hozzá. Még így, a saját gyúrású tésztával is 45 perc alatt elkészült az ebéd!

Hozzávalók: 40 dkg durumdara, 4 egész tojás, só

1. Keverjük el a tojásokat a darával, azonnal összeáll a tészta, nem kell olyan ragacsra számítani, mint mikor BL 55-ös lisztből gyúrunk
2. Szedjük 4 adagra a tésztánkat, tésztagép nyújtó részén, 1-es fokozaton tekerjük át a tésztát, majd hajtsuk ketté, ismét tekerjük át, ezt kb. 10-12x tegyük meg, ettől teljesen össze is áll, majd lehet vékonyra nyújtani, vágni. Nem bronzprés, de hasonló : )
3. Forraljunk fel kb. 4 liter sós vizet, a lobogó vízbe dobjuk a tésztát és kb. 1 perc alatt főzzük készre.

14 megjegyzés:

Vera írta...

A kancsós képet imádom! :)
Igen ismerem a piacozást és kincsek utáni kutatást, fantasztikus érzés :)

Dolce Vita írta...

férjem tegnap azt mondta ez az első jó képem : ))))

Vera írta...

Nem vagyok profi fotós, csak nagyon lelkes amatőr, de a fény-árnyék nagyon szép :)
Azért nem mondanám, hogy az első, van még sok sok szép! :)

á la carte kulinaria írta...

Szerintem is a kancsós a legszebb : ) és hát a kancsó is szép, meg a hokedli... érdekes, hogy milyen mutatnak ezek egy ilyen kombinációban. Mi is voltunk már egyszer az ecserin, imádtam, csak nekünk elég messze van. Talán nyár elején mi is kijtununk... remélem : )

Dolce Vita írta...

ő egészen más, festő szemmel nézi a fotókat, képalkotás mindkettő, de mégis nagyon más. Néha rettenően tudok csodálkozni, milyen fotó tetszik neki, konkrétan a teljesen rosszuk kiexponált dolgok

igen, nagyon szép kis kancsó, rögtön beleszerettem

Zizi írta...

Csodásak a képek Kriszta! Kíváncsi lennék a fagyiskanálra, a kerámia tálra és a hokedlire is! :) Csak kíváncsiságból, egy ilyen kancsót például mennyiért vesztegetnek? És az evőeszközöket?

Anett írta...

Először azt hittem a kancsós képre,hogy ez az a festmény,amit vettetek:) De miután rájöttem az igazságra is nagyon tetszik! Én vidéken élek,de egyre inkább úgy érzem,hogy el kell mennem egyszer az Ecserire.Legalábbis amiket Te találsz,mind nagyon tetszenek.Úgyhogy lehet egyszer összefutunk:)

Dolce Vita írta...

Zizi!

A hokedli az a kopott fehér-kék fiókos ami a képen is látszik. A fagyis kanál és a kerámiatál is biztos hamarosan feltűnik itt-ott.
A kancsóért 1500-öt kértek, ezresért vettem meg. Az ezüst/ezüstözött evőeszközök általában 1000/db a kicsik 500, n 2 nagyot, 2 kicsit vettem 2000-ért

Anett!
iszonyú jó móka, még akkor is ha nem veszel semmit, hatalmas élmény nézni az árusokat

Magos&Friends írta...

Szia!
Tényleg szépek a képek. De engem most a tészta érdekel még jobban...

Már régóta szeretnék házi olasz tésztát gyúrni. Épp a napokban gondoltam, hogy nálad biztos találok ehhez útmutatót, és tessék, gondolataimat meghallottad:-)

Még két kérdésem maradt:
1. írod, hogy nehéz a durum lisztet beszerezni, de egyáltalán hol lehet?
2. van esetleg tojás nélküli durum tészta recepted (egyszer keresgéltem az oldaladon, de nem találtam, lehet, hogy csak ügyetlen voltam)

Köszönöm, Dorottya

Giu írta...

Kedves Dorottya
A lisztet itt tudod beszerezni (marmint a partnereinknel). http://www.granditalia.hu/contacts/index_hu.php
Erdemes ezeket a helyeket elotte telefonon felkeresni, mert nem latom at a keszletuket. Ha eppen elfogyott volna, intezkedni fogok, hogy legyen az adott napra (beszeld meg veluk nyugodtan, nagyon keszsegesek es majd szolnak nekem). Karoly Jozsefnel szombaton meg volt, mert lattam a polcon.

Na meg persze keszul a webshop... meg mindig... :(((

A tojas nelkuli teszta receptje nagyon egyszeru: vizet hasznalunk a tojas helyett. Nagyanyam azt mondta regen, hogy annyi listet kell hozzaadni, amennyit felvesz a tojas. Ez azt jelentette, hogy mivel a tojas mindig mas meretu, a liszt sem lehet mindig gramra ugyan annyi. A jo megkozelites: a fulcimpa allag. Szoval o azt allitotta, hogy az a jo teszta aminek olyan az allaga mint a fulcimpanak. En ezen mindig mosolyogtam, amig el nem kezdtem csinalni hazitesztat es...
Ha csinalsz egyszer ketszer tojasos tesztat, a tojasnelkuli nem fog annyi gondot okozni, mert latni fogod az allagat. Egy kicsit nehezebben gyurhato talan, de pld. hozzaadhatsz egy kis olivaolajat, es mar is puhabb lesz (mondjuk 1 kanal / 300 gr list). Ezzel a lisztel en tojasnelkulit meg nem csinaltam. Ellenben mar volt ugy, hogy kivettem 2-3 feherjet es hozzaadtam helyette meg nehany tojassargat.

Unknown írta...

ezek tényleg kivételes jó képek! az első kettő már-már festmény-szerű. gratulálok

Dolce Vita írta...

KÖszönöm!

mogyoró írta...

Kedves Dolce!

Te hogyan csinálod a szárításra szánt tésztát? Tojás nélkül? Én kipróbáltam a hagyományos receptet (00-ás lisztből, mert nem kaptam durumlisztet). Frissen nagyon finom volt, de szárítás után nagyon töredezett, és nem az az igazi úgy. Lehet, hogy azért törött nagyon, mert nem durumlisztből volt, vagy mert tojásos volt? Mit ajánlasz, hogy csináljam?

mogyorocska

Dolce Vita írta...

Mogyorocska!

ha túl gyorsan szárad, akkor szokott repedezni. Én egyszer a padlúfűstésre tettem le, reggelre fél cm-s darabokra tört az egész tésztám : ((
Szárításra jobb a durumliszt tojással vagy nélküle, bár sima lisztből is szoktam

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin