2010-06-23
Meggyes panna cotta
Réges-régen nem készítettem panna cottát, pedig az egyik legkönnyebben összeállítható desszert, ha az arányok jól eltaláltak, akkor pedig verhetetlen. Talán a sok pavlova lehet ennek az oka : ). Ezt már be sem linkelem, gondolom, unjátok. Most meggymártást készítettem hozzá. Cukor nélkül, nagy lángon sűrítettem, karamellizáltam a meggyet, ez került a remegő tejszínek tetejére. Ha gyors, kevés szöszmötöléssel járó desszertet szeretnénk, szerintem ez a legjobb választás. Igaz, a megszilárdulására várni kell, én ezért általában este készítem, másnap tálalom. A mostanit fél egykor vettem le forrón a gázról, háromkor került a hűtőbe és ötkor teljesen szilárd volt. Cukrot módjával tettem csak bele, nekem nagyon ízlett, hogy a tejszín sem volt túl édes, hanem intenzív tejszín és vanília ízű, a meggy pedig koncentrált meggy ízű.
Hozzávalók: 4 dl tejszín, 2 dl tej, 3,5 lapzselatin, 3 evőkanál cukor, 1 tasak Alnatura bio vaníliáscukor (Természetesen a rúd még jobb, de nekem most ez volt itthon. Ha vaníliarudat használunk adjunk még plusz egy kanál cukrot a tejszínhez), 30 dkg meggy
1. Öntsük a tejet, tejszínt egy lábosba, adjuk hozzá a cukrot, vaníliáscukrot, forraljuk fel.
2. Kapcsoljuk le alatta a gázt, keverjük el benne a zselatinokat
3. Várjuk meg míg kicsit kihűl, keverjük össze alaposan, öntsük poharakba
4. Ha teljesen kihűlt, tegyük őket 2-3 órára a hűtőbe
5. A meggyet magozzuk ki, nagy lángon, folyamatosan forralva sűrítsük be. Kb. 15-20 perc kell hozzá. A kihűlt meggyből tegyünk a pohárban hagyott/kiborított panna cotta tetejére egy-egy kanállal
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
19 megjegyzés:
a lapzselatint nem kell hideg vízbe áztatni előtte?
én nem szoktam
Kedves Kriszta!
Ha nincs lapzselatinunk, mennyi kell a porból, hogy ne gumiszerű valami, hanem könnyű, rezgős legyen a panna cottánk?
sose sikerült jót csinálnom porból, ezért használom a lapot (pedig gondolom, ugyanaz lehet). Nem tudok arányt mondani
Hipermarketekben kapni lapzselatint, sztem érdemes venni hozzá
Milyen tejszínt ajánlasz hoz?Többször csináltam a könyvedből panna cottát, mindig jó lett, d e most vmi igazán jó minőségű növényi tejszínt keresnék. Van ötleted?
Szia, az nlc-n megjelent az "újkrumplis-spenótos torta" recepted. nincs benne, hogy mit kell csinálni a felvert tojásokkal és a fetával. tudnál segíteni? köszönöm előre is.
Eszti
a fetát kockázva elkeverni a krumplival, tálba önteni, tojást rá, sütni a sütőben
köszi a gyors választ:) tegnap megcsináltam, de én a tojást és a fetát elkevertem, aztán ezt összekevertem a kruplis-spenótos cuccal és így tepsibe. kétszer annyi fokhagymával csináltam, mint a recept írja, de semmi íze... még kísérletezem. amúgy ez egy köret lenne?
köszönöm a gyors választ. :) tegnap este megcsinltam, de én a fetát és a tojást kevertem ki egymással, majd össze a spenótos-krumlis cuccal és így sütöttem meg (kb. 50 percig). 2x annyi fokhagymát tettem bele és így sem lett semmi íze. :( amúgy ez egy köret lenne?
akár lehet köret is, de inkább előétel, vagy magában egy könnyű fogás, olyan, mint ez: http://fozzunkolaszul.blogspot.com/2010/04/ujkrumplis-spargas-frittata.html
íze sztem elég intenzív, főleg a feta miatt, sóztad rendesen?
Ez a panna cotta mennyei lehetett!
Én nem mertem még nekiállni, nem vagyok túl jó barátságban a zselatinnal. :((
Általában nem sikerülnek az ezzel készített édességeim.
Igaz, még sosem használtam lapzselatint, legközelebb olyat veszek,hátha azzal több sikerem lesz.
a porzselatin még nekem sem lett soha jó, de a lap mindig
Ez valami isteni lett!!!! Annak ellenére is, hogy nem házi tejszínnel és csak 2,8-as tejjel csináltam. Mi lett volna ha... :-)
Még sose mertem neki állni, de hétfőn bátorra aludtam magam. Kicsit furcsálva tekintettem a hűtőben a folyékony állagú desszertre, de bíztam a receptben és ismételten nem csalódtam!
Végtelenül egyszerű, finom, és a lehetőségek tárháza ez a panna cotta! Köszi!!!
: ))) örülök, érdemes bátran ébredni
A hétvégén elkészítettem, nagyon finom lett. Életemben először készítettem panna cottát, lapzselatint sem használtam még, sőt úgy általában nem vagyok konyhatündér, de sikerült. :)
Egyetlen apró szépséghibája lett az általam készített panna cottának, ami igazából csak engem zavart. Vaníliával készítettem, és az összes magocska lesüllyedt az aljára. A tetején maradt pár pötty mutatóban, de ezen kívül mind az alján kötött ki. Még szerencse, hogy nem üvegpohárba tettem. Ez normális, vagy később kellett volna a tálkákba adagolnom, amikor már sűrűsödik a krém? Nem mertem vele várni, féltem, hogy ha elkezd dermedni, és akkor keverem meg, vagy adagolom, akkor darabos lesz a panna cotta állaga.
Toncsi!
ez a világ egyik legegyszerűbb de legjobb desszertje, a magocskák nekem is mindig lesüllyednek, nézd meg: http://fozzunkolaszul.blogspot.com/2007/08/krmesen-lgy-panna-cotta.html ott van az alján, azaz kiborítva a tetején. Az az igazság, hogy sosem sikerült elcsípnem azt a pillanatot, mikor sűrűsödni kezd. Párszor megnézem, folyós, aztán egyszer csak már megszilárdult
Köszönöm Krisztina, "megnyugodtam". :)
ehhez a mennyiséghez kb. mennyi "pohár" szükségeltetik?
4 db 2 dl-es, amelyekbe 1,5 dl kerül
Megjegyzés küldése