2010-07-04

Zöldborsófőzelék

Ahogy sokan talán még sosem kóstolták. A lehető legegyszerűbben, legtermészetesebben. Extra, tiszta borsóízzel, gyönyörű élénkzöld színnel. Szerintem sokkal finomabb, mint a lisztes verzió de ez számomra már a tökfőzeléknél is beigazolódott.

Hozzávalók: 1 kg cukorborsó (pucolva), 1 fej vöröshagyma, tej, 1 evőkanál méz, só, bors

1. A borsót tegyük egy lábosba, öntsünk rá annyi tejet, hogy ellepje, adjuk hozzá a megpucolt, félbe vágott vöröshagymát
2. Főzzük kb. 15 percig
3. Szedjük ki a borsónak majdnem a felét, a hagymát, turmixoljuk le botmixerrel, majd öntsük vissza, sózzuk, borsozzuk, esetleg kevés mézzel ízesítsük.

12 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Kriszta!

A hagymát is leturmixolod?

Köszi, Katka

Dolce Vita írta...

igen, a hagymát is turmixolom

GasztroRéka írta...

Én is ennek a liszt nélküli vonalnak a híve vagyok,de mikor érünk el a közétkeztetés szintjén ide,azt lehet már én sem érem meg.
Nagyon szép színe lett, ennek nehéz ellenállni!

Betűtészta írta...

Hasonlóan csinálom a zöldborsó levest, csak persze tej, méz nélkül. Szerintem sokszor az egyszerűségben rejlenek a legjobb ízek. Anyukám például pörkölt alappal indítja, amivel engem ki lehet kergetni a világból. :-)

Juci írta...

Kriszta,

Ma reggel főztem meg, percek alatt kész lett, és isteni.
Picit módostottam csak, mert szójatejből készítettem. Tudom, ez otthon nagyon drága (1 liter 750Ft) de Hollandiában, ahol lakom csak 80 Euro cent és minden második héten leakciózzák félárra! Köszi a tippet, soha többet liszt...

Dolce Vita írta...

Juci!

Örülök, hogy ízlett. Ha kicsit bolondítani szeretnéd, tehetsz bele kicsi mentát vagy ha még extrábbat szeretnél, friss koriandert

Zsuzsi írta...

Sziasztok!

Tényleg nagyon jó így hogy nem kell bele rántás. Én szoktam hozzá egy pici répát és a végén petrezselymet is rakni.

Érdekes tapasztalatom volt viszont az évszakok kapcsán ezzel a főzelékkel. Először tavasszal készítettem, amikor még hűvösek voltak és hamar lehűlt főzés után. De aztán most nyáron is elkészítettem (kétszer is) és rögtön másnap megromlott. Pedig másodjára már úgy csináltam hogy először felforraltam a tejet és csak utána adtam hozzá a borsót. Miután kihűlt beraktam a hűtőbe, de hiába másnap amikor kivettem már buggyant volt... Szóval arra a következtetésre jutottunk hogy ezt a verziót vagy csak hűvösebb időben szabad elkészíteni, vagy le kell valahogy hűteni miután elkészült (esetleg az egészet rögtön megenni :-) mert amíg a nyári melegben lehűl addig már meg is romlik.

Zsuzsi

Dolce Vita írta...

Zsuzsi!

eddig csak tavasszal készítettem, de teljesen "hihető" hogy a nagy melegben beindul azonnal, meg kell ennyi gyorsan. : )

Névtelen írta...

Sziasztok!

A turmixolást nem lehet kihagyni?
Egy rántás nélküli zöldborsó receptet kerestem, és nagyon megörültem neki.
A nagymamám is mindig így készítette, amit nagyon szerettem.
Kollégiumban lakom, ráadásul nem is Magyarországon, itt nincs turmixgép :) Szóval, turmixolás nélkül is lehet jó? Gábor

Dolce Vita írta...

Gábor!

nehéz eset, a turmixolt rész adja a "vastagságát". Talán ha egy kevés tejszínnel főzöd a borsót, a tejszín egy idő után besűrűsödik annyira, hogy sűrű legyen a lé. Vajon párold a borsót, 1 kis gerezd aprított fokhagymával, majd adj hozzá kevés (ne ússzon benne) tejszínt, mézet, só, petrezselyem, főzéssel sűrítsd

Carmenesque írta...

Az imént lett kész, és isteni finom. Köszönöm, elmentem a kedvencek közé! :)

Dolce Vita írta...

nyár elején a legjobb, friss borsóval!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin