2010-08-09

Aszaljunk!

Ezen a remek nyáron mi nem sokat aszalódtunk, de ha minden igaz, és bejön az amit mondanak az időjárás-előrejelzők, akkor paradicsomot aszalhatunk a héten. Szerdától jön a kánikula, kedden tehát irány a piac vagy a helyi zöldséges vagy a kert és lehet is sózni, majd napozni küldeni a paradicsomokat. A recept, az aszalás mikéntje korábbról itt olvasható, fűszeres olajat pedig kedvük szerint készíthetünk friss vagy szárított fűszernövényekből. Aki szereti a csípőset, paprikát is rakhat hozzá, sok fokhagymával. Olajnak lágy ízűt válasszunk, szerintem nem érdemes nagyon különleges, karakteres extra szűz olívát, én szőlőmagolajat vagy napraforgót szoktam keverni kevés extra szűz olívával. Az aszaláshoz a legjobb fajta a lukulusz lenne, idén nálunk még nem is láttam a piacon, ennek nincs túl sok leve. Nagyon finom tud lenni a koktélparadicsom is aszalva, érdemes kipróbálni!

20 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Kriszta!

Már tavaly olvastam a blogodon az aszalós posztot, és elhatároztam, hogy ebből nem maradhatok ki. A Culinarisban vettem egy zacskó SanMarzano paradicsom magot, amiket február vége óta nevelgetek. Cirka 35 tő van a kertben, és mondhatom rengeteg gyönyörű paradicsom van rajta, DE nem érnek :( Félek, csak akkor érnek meg mire már elromlik az idő. Bár akkor is marad a sütős megoldás...
De az időjárás úgy tűnik áthúzza a szuper bio kertecskémben nevelt paradicsom aszalást. :(
Bár a remény hal meg utoljára!
Panni

bévé írta...

Nem lesz a napon aszalt dolgoknak furcsa "nap" utóíze? Nem tudom jobban meghatározni, de én mindig érzek valami utóízt a napon hagyott élelmiszereken.

Dolce Vita írta...

Panni!

nálunk is nagyon nehezen érnek a paradicsomok, pedig tavaly ilyenkor már bőven volt san marzano termés. Ez nem meglepő 18 fokban nem érik a paradicsom, Remélem, ezt egy nagyon-NAGYON hosszú, meleg ősz kárpótolja, mai hirtelen majd tavaszba csap február végén
Salsa, nem rohad, hanem aszalódik : ))

Luki írta...

a bosnyákon lehet kapni lucullust, szombaton vettem én is :)

Névtelen írta...

én a budafoki piacon vettem lucullust és a múltkori kánikulában már aszaltam is. szuper lett.
Ági

bévé írta...

Nem, nem ilyesmire gondoltam, hanem valami "szolárium ízre". :D De lehet, hogy csak én érzem. A terhességek óta megmaradt az intenzív íz- és szagérzékelésem.

Igen a Bosnyákon van lucullus!

Juci írta...

Kedves Kriszta!

Mi történik, ha az aszalt paradicsomot nem olajban rakom el, hanem csak úgy magában egy jól szellőző dobozban. Szóval a lényeg: elkerülhető e az olajban áztatás?

Mária írta...

Sziasztok! Mi elültettünk idén kb. 130 tő paradicsomot (marmande, san marzano és koktél) de a nagy része a töveken rohad el zölden meg féléretten. A Bosnyákon azt mondta egy néni, hogy az volt a baj, hogy amikor "kötött" a paradicsom, nagyon hideg volt és túl sok volt a csapadék. Alig tudok majd eltenni. A san marzano még viszonylag jobban bírja, mert abban kevesebb a nedv, de a többi csak rohad a párában. Szörnyen nyűgös vagyok miatta. Tavaly meg fele ennyin annyi termés volt, hogy nem győztem még osztogatni is, nemhogy befőzni. :-/ Ja, amúgy tele vannak a tövek zöld paradicsomokkal, jó sokáig zöldek, és aztán kezdenek el rohadni. Szupi.

Bisztrókonyha írta...

Sziasztok! Nem tudom, hoggy mi baja lehet a paradicsomaitoknak, nekem is van vagy 40 to San Marzanom es terem is rendesen. A mult heten sutoben aszaltam 2 tepsivel gyonyoruek lettek...Bar en kicsit szarazabbra szoktam, mint DV kepein, mert nekem az megpeneszedik. Az teny, hogy viragzaban es termeskoteskor hideg volt, de szerintem az nem magyarazat a feleretten rohadasra. Az valami nyavaja lesz, paradicsomvesz, szeptoria, valami termesrothadas es nem idojarasi korulmeny. Az enyemek Ca hianyosak kicsit a talaj miatt, de ez csak 1-2 feluleti foltot jelent. Inkabb az izuk nem olyan telt a keves napsutes miatt.
Olyan jo erzes, en vetettem, en tuzdeltem, gazoltam es szedtem. :)

Dolce Vita írta...

sok sóval, jól kiszárítva eláll olaj nélkül is. Olaszországban a piacokon így szokták árulni. Ez tényleg nagyon sós, mikor először vettem ilyet a Trevisói piacon azt javasolta az árus, hogy felhasználás előtt keverjek össze 1 l vizet 1 dl balzsamecettel, ebben áztassam kicsit a paradicsomot, majd szárítsam meg és használható is.

A miénk nem rohad, csak nem akar érni, bár lehet, hogy vmi késői fajta. Idén nem kaptunk san marzano magot, sajnos nem ezt ültettünk, pedig tavaly nagyon bevált, rengeteget terem, igénytelen

Névtelen írta...

a kispesti piacon is lehet lucullust venni. a blog egyébként szuper - sok jó ebédet és vacsit köszönhetünk Neked!

Lilahangya írta...

Kriszta, tobbszor probalkoztam mar szaritott majd olajba tett paradicsom melle friss zoldfuszert tenni. Termeszetesen azt is megmostam,leszaritottam, de ennek ellenere erjedesnek indult vagy berohadt (nem tudok ra jobb szot) legtobbszor, meg olaj alatt is, hutoben is. Nem tudok masra gondolni, mint hogy csak-csak a zold levelkeken maradt valami nem lathato galad peneszgomba vagy nem is tudom. Tapasztaltal mar ilyesmit? van vmi trukkod esetleg ellene? koszi!

superhappyjohi írta...

Koszi! hat ez a legkjobbkor jott! :) Point a hetvegere terveztem cherry paradicsom aszalast a tetoteraszunkon! Itt oriasi kanikula van! :) Udv.

Szemi írta...

Annyira szerettem volna az idén végre én is paradicsomot aszalni, de nem tudom,lesz-e belőle valami.
Nekem sem érnek a paradicsomok, már hetek óta öklömnyi zöld parikkal vannak tele a tövek... :((

Remélem lesz még napsütés, és beérnek,mielőtt még zölden tönkremennek.

Ildikó írta...

Újpesten is van lucullus a piacon, 250 Ft kilója. És nagyon finom. :-)

jehudit írta...

A zöld paradicsomból érdemes savanyúságot csinálni!

Névtelen írta...

Isteni ez az oldal! Dolce, adtál egy jó ötletet, befogom magam biztosítani konzerv paradicsommal. Úgy lászik országos bosszú a paradicsom be nem érése, mert, ahogy olvasom, sehol nem érik be. Nem függ a fajtájától, mert mindegyik rohad, és szétreped, főleg a törpe, ami közel a talajhoz. Egyedül az órás-paradicsom áll büszkén, az meg nagyon lassan érik. Én minden évben több kilót paradicsomot aszalok /gépben/ 1-2 napig még kint hagyom leterítve, ezután üvegbe rakom, beleteszek 1 gerezd fokhagymát, aljára és tetejére egy szalvéta és lezárom. soha nem penészedett meg, mindenbe teszek. de idén mit aszalok? Azt viszont olvastam valahol, hogy a félig érett paradicsom, beérik a hűtőben.
Rozina

Mackómama írta...

Én mindössze 3 tő "mezei" paradicsomot ültettem. Fogalmam sincs milyen fajta, a zöldséges bácsi árulta. Tavasszal nagyon aggódtam, mert pont akkor virágzott, amikor hideg volt és csak esett és esett folyamatosan. Most meg 2 naponta 1-1 kg-nyi szedünk róla.
Ki érti ezt?
Egy barátom szerint az a szép a mezőgazdaságban, hogy teljesen kiszámíthatatlan. :-)))
Én már aszalt is belőle. Csodálatosan édes, és természetesen vegyszermentes!

Dolce Vita írta...

nekem is a nagy lassan akar beérni, a koktél beért de nem túl édes sajnos
szombaton vettem a piacon lukuluszt, nálunk 300-ért adták, tavaly 120 körül vettem : (
aszalódik 3 tepsiben

Dolce Vita írta...

Rozina, még a gimis biológia óráról emlékszem, azt tanultuk, ha egy szem piros paradicsomot összezársz, zacskóban pl, zöldekkel, akkor bepirosítja a többit. Sztem így "érlelik" azokat is, amiket télen kapni. A héjban van vami vegyület, ami képes a többit is pirossá tenni

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin