2010-08-30

Az olasz Rigó Jancsi

Hála dél-nyugati szomszédaink autópályaépítő tempójának a tenger évről-évre közelebb kerül hozzánk. Sőt, Olaszország is ma már 5 óra alatt elérhető autóval Budapestről. (A Zalaegerszegiekről pedig ne is beszéljünk). Imádom a tengert, télen-nyáron, a hangulatát, az illatát (van, akinek ez szag), a halait, sütve, főve, grillezve. Egy jó olasz halebédet ki nem hagynék, főleg, ha az az Isztriáról hazafelé még útba is esik. Pár napos porec-i pihenés után, az ottani igen sivár gasztrokultúrát követően (ezen nincs mit cifrázni, az éttermek 95%-a turista étterem, mindenhol ugyanazt a fagyasztott halat, krumplit és csevapcsicsát kínálják), pedig igen vonzónak hangzik egy olasz halászfaluban elköltött ebéd. Az Isztria egyes részeiről szerintem amúgy is érdemesebb Trieszt irányába hazatérni, szakítsuk meg az utazást 2-3 órára, toldjuk meg a horvát nyaralást egy rövidke olasz kiruccanással és térjünk be Muggiába.

Muggia évezredes múlttal rendelkező, ma is aktív halászfalu, Trieszttől kb. 10 km-re. Kis óvárosában egymás mellett 5-6 étterem, főterén, amelyet 3-4 sorban ölelnek körbe a sikátorok, bárok és egy borozó. Akik mániákusan szeretik Olaszországot, azoknak egy csepp mennyország a városka. Tintahalpörkölt fekete polentával, töltött szardella, halleves, frittura mista (nem fagyasztott halból), kagylós tészta és még 20 másik halétel. Desszertnek pedig a Monarchia maradványaként, a panna cotta és a tiramisu mellett, apfel strudel és Rigó Jancsi. : ) Mikor sorolta az étterem tulajdonosa a desszerteket, azt hittem, leesek a székről. Muszáj volt megkóstolni. Finom, könnyű, vékony piskótalap, rajta édesítetlen csokimousse, nyakon öntve étcsokoládészósszal. Sem küllemben sem ízben nem hasonlított a megszokott cukrászdai Rigó Jancsira, szerencsére. : )
Aki erre jár, ne szalassza el az alkalmat, hogy betérjen ide.

Anyukám, köszi a kölcsönfényképezőt!

19 megjegyzés:

Alexandra írta...

Recept is lesz? :)

Dolce Vita írta...

Jogos! megcsinálom a napokban, erre nem volt nehéz rávenni

Névtelen írta...

Nem lehet véletlen, hogy most szombaton hajnalban indulunk Lido di Jesolo-ba, a Muggia-tippért grazie mile! :)

Dolce Vita írta...

Jesolóból egyértelműen azért Velencébe ruccannék át : )) Egy "kicsit" nagyobb és szebb, mint Muggia. Illetve ha kisebbre vágytok, szintén közel Jesolóhoz, akkor Grado-n is érdemes elgondolkodni. De ha már 2 órája úgy hiányzik az olasz föld olasz földön és régen volt a reggeli, akkor Muggia : )))
Föld alatti parkolója van a városnak a régi városrész bejáratánál, a Hotel Dulicinea előtt.

Csibe írta...

Ó, ha egy kicsit előbb jön ez a bejegyzés :)

Névtelen írta...

hát ide én is elmennék, de majd következő életemben...:)

Giuseppe írta...

Sot mondok neked meg jobbat: a Rigo Jani mellet, a Dobos torta is megtalalhato Trieste kornyeken. A poen az, hogy a Slow Food nyilvantartasba vette mindkettot a "Hagyomanyos olasz sutemenyek" konyveben. Persze megirjak a miertjet, de nagyot nevettem, amikor a Dobos torta hirtelen olasz suti (is) lett. :)))

Asipike írta...

Ahogy megláttam a bejegyzést, már tudtam, hogy muggiaban jártál! :) Gyönyörű kis falu, én imádok Triesztből átugrani és nem csak a remek kaják miatt! :)

e.ke írta...

Bizony!
Két éve itt ettem csodás tintahalat, azóta is emlegetem!

Dolce Vita írta...

Giu! : )

mi a miértje?

Októberben megyünk Triesztbe, jó ötleteket várok, aki járt már ott

Ricardo írta...

Szeptember 2-án immár 3 alkalommal megyünk nyárvégi nyaralásra Rovinjba. Minden alkalommal átmentünk Triesztbe, egyrészt a városnézés miatt, másrészt, hogy feltöltsük magunkat alapanyaggal.
Nekem egy kicsi kavar van a fejembe, mert Szlovénia felül úgy tűnik, mintha Muggia lenne az első település, Trieszt pedig a második. Így van, vagy fordítva?
Árak tekintetében mire lehet számítani?
Rovinj halpiacán drágább a hal, garnéla stb., mint a Vásárcsarnok aljában. Ez szerintem nevetséges.
Most 11 napra megyünk Rovinjba és inkább a második nap kimegyünk Triesztbe bevásárolni és abból főzni, mint a fantáziátlan éttermekbe vacsorázgatni.

Dolce Vita írta...

Trieszt előtt van, Szlovénia felől nézve
Még egy jó helyet ajánlottak: Piran, ez szlovén város, jóval jobb konyhával, mint a horvátoké

Szokásos hal árak, de ég lehet, hogy kicsit olcsóbb, mint Ho.
2 tészta, 1 halleves, víz, sör, 2 desszert 45 euro volt

Rovinj maga lenne a tökéletes hely, ha lehetne jót enni. Be kellene telepíteni pár olasz vendéglőst. Szeptembertől májusig imádom azt a várost!
Nagyon hezitálok, hogy októberben Rovinj vagy Trieste

Bisztrókonyha írta...

A horvátok szerintem nagyon el vannak szállva, pl az olaszokhoz képest. Baromi drága minden. Tic Tac csalódás volt, gyenge kaja (Rágós kagylót még soha életemben nem ettem, itt sikerült), horribilis árak, fejetlenség a köbön. Lehet, hogy turista mentes időben jó, de most.. 6-an ettünk hatfélét, senki nem volt elájulva, én még csak megelégedve sem. Semmi különleges nem volt, sült hal, paradicsomos kagyló, tintahal, semmi extra se az étlapon, se az ajánlatban. Ennyi pénzért Parmaban egy jó nevű étteremben előétellel és itallal fizettünk volna ennyit. És jó érzéssel mentünk volna haza. Kellemetlen volt, mert az én ötletem volt az étterem. Szóval így.
Grado marha jó, mindenkinek ajánlom, étterem szempontból szerintem igen jó :)

Dolce Vita írta...

sajnálom nagyon : (
Mi mikor ott ettünk, tavasszal akkor törzsvendégek vendégeként voltunk ott (helyi szálloda és kikötő tulaj), bocsánat én azt hittem, hogy az ott a normál éttermi szint, nem gondoltam, hogy mi extrát kapunk. : ((( Akkor volt minden különlegesség, tengeri uborka, sün, osztriga, az a fura hosszú kagyló, tintahalas polenta, lepénykenyér

Zsé írta...

De jó, hogy megint itt vagy! Örülök, hogy jól sikerült a kiruccanás.
Tetszik az új profilkép:-)
Feltettem egy átalakított verzióját a rakottas husidnak : http://avecleventdusud.blogspot.com/2010/08/rakottas-nyari-verzio.html
Nagyon finom lett.

Consiglieri írta...

Mi a párommal San Daniele-ben találkoztunk egy étlapon a "Rigojanci"-val, de maradtunk a prosciuttonál és ezt kihagytuk :-)
Szept 16-án újra megyünk, akkor lehet hogy majd kipróbáljuk

Névtelen írta...

Szia!

Ha még olvasod ezt a levelet, tudnál esetleg küldeni vagy írni címeket is, hol érdemes megszállni, Főleg gyerekkel, gondolom nektek is egy csomó dolog másképp fontos, mint amikor még szólóban utazgatott az ember.

köszi: Gina

Dolce Vita írta...

Triesztben pont ketten voltunk csak, egy belvárosi szállóban. ha gyerekekkel mentek érdemes apartmant bérelni, sokkal kényelmesebb és lényegesen olcsóbb, mint egy hasonló méretű szállodai szoba. www.homelidays.com pl itt érdemes keresni

Névtelen írta...

köszönöm :) neketk van bevált helyetek? szeretnék 1x elmenni egy olyan helyre/házba mint ami a Napsütötte Toscana c. filmben is volt :)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin