Hetek óta izgatott, mi lesz a bevált lepénytésztámmal ha nem serpenyőben vagy kerti grillen sütöm, hanem sütőben (egyszer talán kemencében). Tegnap fotózásra bekevertem egy adagot a tésztából, maradt belőle bőven, hogy kipróbáljam a sütését. A tészta így is tökéletes, miután kihűlt, még akkor is teljesen élvezhető az állaga. Nem úgy, mint pl. a pizzatésztáé, mert az csak melegen jó.
A feltéthez az ismert szicíliai, pontosabban palermói street food, a sfincione receptjét választottam. (A Dolce Vita könyvben írtam már róla). A sfincione tésztája eredetileg sima kenyértészta, vastagabbra sütve, mint a hagyományos pizza. A feltét rajta egy nagyon hagymás, morzsás, szardellás paradicsomszósz. A tegnapi lepényeim két változatban készültek, szardellával a felnőtteknek és pirított szalonnával a gyerekeknek.
Hozzávalók: vajas-joghurtos lepénytészta fél kg lisztből, 2 nagy fej vöröshagyma, 4 szem érett, húsos paradicsom, 4 púpozott evőkanál zsemlemorzsa, 5-6 db szardellafilé, só, olívaolaj
1. Vágjuk a hagymát egészen apró kockákra, olívaolajon pároljuk üvegesre
2. Adjuk a felkockázott paradicsomot a hagymához, 30 perc alatt főzzük sűrűre a szószt, sózzuk
3. Pirítsuk a zsemlemorzsát közepes aranybarnára egy kevés olívaolajon
4. Melegítsük elő a sütőt a legnagyobb fokozaton, nyújtsuk ki a tésztát kenjük meg a hagymás szósszal, szórjunk rá morzsát és tegyük rá a feldarabolt szardellafilét (vagy az apróra vágott sült szalonnát). Süssük 10 perc alatt készre.
2010-08-22
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
7 megjegyzés:
A palermói, könyvben írt változatot rengetegszer megcsináltam már-mindig osztatlan sikert aratott. Ez kicsit lazább, nem olyan testes változat lehet.Épp van szabadföldi paradicsomom.Ezt is ki fogom próbálni...remélem a tészta sikerül majd:)))
Lehet, hogy szorszalhasogatas, de mivel az igenyesseg jellemzo rad, meg merem jegyezni: A cim igy azt jelenti, hogy van egy tokeletes sutod, es abban sult a kenyer. Egy vesszot erdemes lenne tenni utana, ha megis inkabb a lepenyt szeretned jellemezni.
udv.:Rita
Ezt megcsinálom hétvégén, juhé.
Pont valami hasonló jellegű, egyszerűbb receptet kerestem, szóval nagyon köszi! :)
Nem is tudom, hova írjam? Gasztrobloggerek a tvpaprikán, köztük Te is? Gratulálok!!! Amint látom, szeptember 1-jén kezdődik, már alig várom!!!
Folytasd csak így tovább, nekem Te vagy a kedvencem:D
Rita!
köszi, láttam én is, csak elfelejtettem javítani, aztán meg elutaztunk. Ha nem szólsz, lehet, hogy örökre így marad : )
Laci!
Hajrá! tényleg nagyon finom!
Sztildi!
Köszönöm, ez nagyon kedves : ))
A szardella meddig áll el a hűtőben? Mert megint úgy jártam az olajban eltettel, hogy felhasználnám, erre fura kis göböcskék vannak benne. Illata ok volt, de nem mertem felhasználni. Te milyet veszel és hol? Köszi
Megjegyzés küldése