2010-08-31

Itt van, itt van újra


Napközben az utcán télikabátban, a lakásban pokrócba burkolózva, forró, mézes gyümölcsteával búcsúztattam az idei nyarat. Augusztus 31-én, azért lehetne akár 18 fokkal melegebb is. A nyártól elköszönni mindig is nehezemre esett. Ilyenkor jön az, hogy hiszen alig ültünk kint a teraszon, még szeretnék grillezni, strandolni, hűsölni egyet az árnyékban. Vicces, a 4 éves gyerekem 2 napja arról próbál meggyőzni, hogy milyen jó lesz hóembert építeni, meg szánkózni. Pedig gondolhatjátok, csak magamban szomorkodok, nem zúdítom rá a bánatom. Csak egyszer, kétszer jegyeztem meg, hogy sajnos vége a nyárnak, ő meg jön itt nekem rögtön a szánkóval meg a korcsolyával. Ja, és a karácsonyi ajándékokat sem felejtette ki!
Nem tudom, Ti hogy voltatok vele, de iskolás koromban olyan bánatos voltam a vakáció utolsó napján, mintha valakit elveszítettem volna. Pedig soha semmi bajom nem volt az iskolával, 2-3 nap múlva beleszoktam, és az volt a világ legtermészetesebb dolga, hogy reggel felkelek, iskolába megyek. Idén, mikor összekészítettem Ádám ovis csomagját, visszaköszönt ez az érzés, közel sem olyan erősen, de nagyon ismerős fájdalommal. Pedig az én napjaim ugyanúgy fognak telni szeptember 1-től is. Maximum Ti kaptok több receptet a nyári lustulás után.
Őszi ráhangolódásnak itt van ez a rozmaringos-szőlős csirke, szerintem kellő vigasz. A lassan sült csirke annyira omlós, hogy a csontok is maguktól estek szét. A bortól pedig szaftos, a szőlőtől pikáns lesz ez a csirke. A bőre persze ropog. Nem érdemes kihagyni!

Hozzávalók: 1 egész tanyasi csirke, 1 kg krumpli, 1 dl száraz fehérbor, 5-6 gerezd fokhagyma, 7-8 ág rozmaring, 5 dkg vaj, só, bors, 4 fürt kék szőlő

1. Vajjal kenjünk ki egy sütőtálat. A csirkét mossuk, szárítsuk meg, kenjük be a bőrét vajjal
2. Sózzuk, borsozzuk, helyezzük el körülötte a megpucolt, feldarabolt krumplit, ezt is sózzuk. Tegyük mellé a rozmaringágakat, és a fokhagymát, kettőt-kettőt a csirke bélésébe. (Fokhagymából használhatunk két egész fejet is, csak a külső héjától megszabadítva, kettévágva tegyük a csirke mellé)
3. Öntsük alá a bort, fedjük le alufóliával és süssük 1 órán át 160 fokon
4. Vegyük le a fóliát, süssük tovább 50-60 percet, még mindig 160 fokon
5. Tegyük a csirke köré a szőlőfürtöket, süssük tovább 15-20 percet 250 fokon

A szeptemberi naptárkép innen tölthető le.

12 megjegyzés:

Fabrikák írta...

Meg tudlak érteni a nyár végét illetően, magam is így voltam mindig, talán mert a nyarat a napsütést jobb szeretem mint a hideget....mindenesetre ma már nincs átmenet: vagy dög meleg van vagy hideg.A csirkét biztosan kipróbálom:O)

Kriszta írta...

Jó szomorkás lett a naptárkép is, egyébként én is szomorogva búcsúztatom a nyarat. Jönnek a sötét, szeles, esős délutánok.. Még nehezen fókuszálok a hóemberre.
A csirke igen vonzó, a hétvégére be is tervezem, tulajdonképpen csak rozmaring hiányzik hozzá (azt bezserzem addig:)

Lilahangya írta...

Igazan gyonyoruen nez ki!

bévé írta...

Hű, nagyszerűen néz ki, ki is fogom próbálni, pont ma szemeztem egy tanyasi csirkével a piacon.
A nyárbúcsút illetően én is pontosan így érzek. Talán most még szomorúbb vagyok, mint máskor, alig volt nyár, pénteken még 33 fok, tegnap meg 20 sem. Semmi átmenet. Semmi langyos, simogató napsütés. Tavaly mikor a nagyobbik fiam kiscsoportba ment, pólóban, rövidnadrágban mentünk első nap az óvodába... :-(((

Névtelen írta...

Csirke guszta!
Aztán inkább tél lett, mint nyár. Tegnap délután befűtöttünk :-( Tavaly már áprilisban kánikula volt, és egészen október elejéig kitartott a jó idő. Idén meg 3 teljes hónap sem volt. :-((( Én sajnos nehezen viselem, ha nincs min, 30 fok, tehát rossz idők jönnek nekem. mc

Dolce Vita írta...

bocsánat, most került fel a nagy kép linkje, aki a bejegyzés képét töltötte le, annak kicsi lesz a felbontás!

Unknown írta...

Szia,
csak egy gyors kérdés, pénteken megyek Bolognaba, de csak egy délelőttöt fogok ott tölteni, tudnál esetleg ajánlani egy helyet ahol jót lehet ebédelni és nem a turistákat etetik csak?
köszi:)

Névtelen írta...

felhívtam Apukámat, előkészítik nekünk a csirkét, nekem már csak pakolászni, fűszerezni, sütni kell itthon. nagyon tetszik a recept!
Ancsa

Anett írta...

Megcsináltam tegnap a receptet, igaz fehér szőlőből,és vörös borból,de amilyen jól nézett ki a képeden,olyan isteni lett:)
Már az illata sem volt megszokott. Különleges, pikáns illata volt és a végeredmény...hmmm:)Köszönöm a receptet!
A korai őszt illetően én még bízom a napsütésben, és ha nem is 30fokban,de jó időben! Csak pozitívan!!!! :)
üdv,Anett

juditsd írta...

pont valami ilyesmi receptet kerestem, vagy birsalmasat - de ez nagyon igeretesnek tunik, ki leszen probalva - koszi!:)

ÚrSus írta...

Élőben teszteltem, nincs hibája, lehet összerakni, hajrá!

Névtelen írta...

Szia!
Múlt héten elkészítettem a rozmaringos szőlős- csirkét, ami persze egyből el is fogyott:)
Az uram nem igazán szereti az egészben sütött csirkét, illetve gondja van a csirke combjával, ezért- bár megette- , de az ebéd végén megjegyezte, hogy még jobban örült volna, ha nem ezzel a hússal készítem.
A hosszúra sikeredett bevezető után a kérdésem:
ha másfajta husival készítem(pl. sertésszűzérme, ilyesmi), mennyi legyen a sütési idő, hogy ne száradjon ki, illetve mit tanácsolsz, mivel lehetne helyettesíteni a pipit?
Köszönöm.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin