Megérkezett az új gép. : ) A vasárnapi egész napos esőzés és félhomály nem volt éppen a legjobb idő a tesztelésére, de azért kipróbáltam rögtön ezen a körtetortán. Mostoha körülmények között is teszi szépen a dolgát. A gombokat még szoknom kell, de tegnap már a vakon gombnyomkodás is elég olajozottan működött. A 24-105-ös obi pedig (eddig csak ez érkezett meg) olyan képminőségű, mintha fix objektív lenne. Ez nekem nagyon hiányzott, a gyerekek fotózásához pl elengedhetetlen. Egyetlen ami elsőre negatív a Canonban a Nikonhoz képest az a gép korlátozottabbnak tűnő autofókusza. Canon 9 pontos rendszer, Nikon 51 pontos) A hosszabb tapasztalat majd ezt eldönti, valójában mennyire tényleges hátrány ez, az az igazság, hogy a Nikoné hiába 51 pontos, ebből csak negyvenvalamennyi működött ténylegesen, illetve sokszor a csak a monitoron derült ki, hogy mégsem oda tette az élességet a gép, ahova beállítottam. (itt milliméterekről van persze csak szó, ami egy portrénál, tájképnél persze nem észrevehető, de kis mélységélességnél, közelről fotózott ételeknél nagyon is számít). Szóval nem vagyok abban biztos, hogy a Canonos 9 pont nem fedi-e le majdnem a Nikonos 50-et?
Na de fotózásról ennyit, hiszen ez egy gasztroblog, jöjjön a torta. Fincsi, extra csokis, krémes, nem feltétlen gyerekbarát, mert nem túl édes. (illetve a vendégségben az összes gyerek kitúrta a körtét belőle, a felnőtteknek ha jól láttam 100%-ig bejött)
Hozzávalók: tésztához: 25 dkg liszt, 2 dkg kakaópor, 12 dkg vaj, 5 dkg cukor, 1 tojás, 1 teáskanál sütőpor, krémhez: 20 dkg étcsokoládé, 10 dkg vaj, 4 tojás, 3 dkg cukor, 5 szem körte, friss gyömbér ízlés szerint
1. Keverjük el a lisztet a cukorral, kakaóval, sütőporral, tojással, morzsoljuk hozzá a vajat. Gyors mozdulatokkal, hogy ne melegítsük túl a vajat, gyúrjuk össze a tésztát. Tegyük 1 órára a hűtőbe
2. Közben főzzük elő a körtéket, majd ha kihűlt, hámozzuk, vágjuk ketté, szedjük ki a magházukat
3. Melegítsük elő a sütőt 180 fokon, 28 cm-s tortaformába nyújtsuk ki a tésztát, tegyünk rá sütőpapírt, nehezéknek szárazbabot, és süssük így, "vakon" kb 15 percet, vegyük ki a sütőből, a sütőt kapcsoljuk 250 fokra
4. Vízfürdő felett olvasszuk meg a vajat a csokival, adjunk hozzá reszelt gyömbért (a gyömbér íz a sütéskor enyhül, vegyük ezt számításba!), keverjük el benne az enyhén felvert tojásokat és a cukrot.
5. A tésztáról szedjük le a babot, sütőpapírt, öntsük rá a csokikrémet, helyezzük rá a körtéket, süssük 250 fokon kb. 8-10 percig. (mint egy csokifelfújtat)
2010-09-27
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
30 megjegyzés:
hm... szép, szép, de valahogy képtelen vagyok megbarátkozni a Canon-nal. Valahogy nincs meg kémia :)
Majd ha jobban belemerültél az új gépbe, akkor még mindig érdekelne a különbség.
nálam ez nem barátkozás kérdése, hanem praktikum, ár-érték arány stb. Sztem pár nap alatt át lehet szokni, ha a gép kezeléséről van szó. A 21 mp sztem egyértelműen látható a képminőségen. Ill, ha már barátkozás a 24-105-ös objektív, az szerelem volt első látásra. Sosem volt ilyen jó objektív a kezemben, főleg nem úgy hogy az enyém : ))). A fix ötvenes 1,4 ma vagy holnap érkezik
Értem én és igazad van, de ennél én érzelgősebb vagyok :)
Azért a 24-105-ért nagyon irigyellek. 2.8-as? Éppen egy 24-70-es 2.8ra gyűjtök... a hangssúly a gyűjtésen van...
Szerintem az egyik valaha készített legjobb objektív az 50mm 1.4. Én is azt használom, zseniális.
Még csak annyi, hogy persze, a gép is számít a képminőséghez, de az objektív a lényeg!
az 50-est várom én is nagyon, eddig a Nikonom csak 1,8-as volt, de imádtam, le se szedtem sose a gépről. ENnek a zoomnak a képminősége ott van, mint a fix 50-esem volt, új távlatok.... : )
pont ezért érte meg nekem a csere, ha maradok, eltapsikolok 1 millió felett egy vázra, és maradnak a régi obijaim. Az 5d-vel plusz az új obikkal bőven alatta vagyok
Szia!
Már máshol is olvastam ezt a szárazbabos nehezéket, de nem tudom, hogyan kellene elképzelnem...nagyon tetszik ez a recept, megcsinálnám, de leírnád nekem a nehezékes mókát egy picit részletesebben? Köszönöm!
Egyébként grat a bloghoz, szeretem a receptjeidet!
Üdv:
gy
Nem tudom, lesz-e valaha olyan autofókusz, ami mindig oda élesít, ahová szeretnénk...
az uram is ilyen gépet vett, és kicsit féltékeny is vagyok rá.. mármint a gépre. meg az uramra. :-)
de csodálatos, szerintem pikk-pakk a szívedbe zárod.
(könnyen beszélek, mi mindig canonosak voltunk.)
használd egészséggel, várjuk a további káprázatos képeket!
Szuflé magazin? Micsoda csoda? Lehet róla többet?
Szia Kriszta! Tegnap megrendeltem a könyvedet, de nem kaptam visszajelzést. Ez így oké? Vagy elrontottam valamit? Zsuzsa
a canon szeme szép, hanem sokkal szebb, mint a nikonoké :)
tegnap találtam meg a blogodat, mesés mesés, köszönöm
"...ha nem", úgy értem :)
Gyopi!
Kinyújtod kb 5 mm a tésztát, a formába helyezed, ráterítesz egy darab sütőpapírt és szórsz rá bőven babot/lencsét/kukoricát(bár ez lehet, hogy kipattog :)/sárgababot nehezéknek. Így sütöd 10-15 percig, majd ezt leveszed, mehet töltelék és azzal is sütöd. A nehezéket meg tedd félre, jó lesz legközelebbre is (enni már kevésbé) Ezt hívják "vakon" sütésnek.
Hapci!
csak nekem rossz a szemem, magamtól sosem találom meg az élességet : (
Pipi!
sztem már meg is szerettem : )
Anna!
november elején jelenik meg, Sanomás lap, etxtrább gasztroújság, végre : )
Kenguru!
utánanéztem, itt van a rendelésed. A rendelő oldalon kiírja, hogy rögzítettük, ha jól tudom mail nem megy klön, sztem ma/holnap a futár cég fog egyből keresni
Transformerkat
Köszi: ) Jó nézelődést erre!
Köszönöm!
Ezt a részét nem értettem...hogy jól gondoltam-e, hogy az már használhatatlan lesz..de akkor teljesen nem, de vakon sütésre igen! Szupi!
Köszönöm!
Üdv:
gy
Ez a fényképező is ugyanolyan gyönyörű munkát végez, mint az előződ. Elképesztően szépek a képek!
A torta pedig nagyon gusztusos, és imádom a körte-csoki kombinációját!
szia Kriszti!
Szeretnék én is gépet cserélni,neked akkor milyen géped van pontosan? Canon-on belül milyen fajtájú?
köszi szépen
Kati
szia!
bocsi,hogy ujbol irok,de fényképezővásárlás előtt állok!
és szeretnéd tudni,hogy milyen géppel csinálod ezeket a csodás képeket?
köszönöm szépen
Kati
bocs, csak non-stop dolgozom, canon 5d markII
korábban nikon d300
bocs, csak non-stop dolgozom, canon 5d markII
korábban nikon d300
köszönöm szépen a válaszod!:)
Én a Canon eos 550d-t néztem ki első körben,tudsz erről a gépről valamit? esetleg hallottál már valamit róla? jót-rosszat?
Üdv.Kati
nem igazán ismerem, annyi digit tükörreflexes van már, de biztos jó, hatalmas a felbontás, tud hd videót, ha igazán jót akarsz, vegyél hozzá egy 50mm 1.8-as obit 26 ezer körül van újonnan
koszi szepen a segitseget!
a te tapasztalataid alapjan van meg valami objektiv,kiegeszito amit te mindenkeppen megvennel hozza,ha a helyemben lennel?
nincs, csak ez az 50-es obi
kedves Dolce Vita!
Tudom,hogy nem vagy szaktanacsado bolt!:),de annyira gyonyoru kepet csinalsz,hogy muszaj megkerdeznem,hogy esetleg ez az objektiv,nem jobb-e,mint az 50es obi:
Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS
koszi szepen ujra!:)\Kati
Szia Kati!
Nem, nem jobb, bár konkrétan nem ismerem, de egy zoom objektív 36 ezerért nem ér sokat. Ez egy hobbi objektív, ami persze jó családi és utazós fotókra, de sosem lesz olyan a képminősége, mint egy fix objektívé. Ha a gépet eleve kitben veszed, ahhoz kapsz úgyis egy hasonló szintű zoom objektívet felesleges venni egy másikat. A fényereje ennek 55 mm-en f5,6 a fix ötvenesé f1,8, ez ég és föld. A profi képminőségű zoomok inkább 200 ezer felett kezdődnek sajnos
bocsi!
mit jelent az hogy kitben veszem?:)
szia,
nekem is ilyen ugyanilyen szettem van és régi vágyam az 50mm 1.4 :)
+ nekem nagyon bevált a 100 mm 2.8 macro is.
üdv, Merci
Merci!
A megrendeléstől számítva egy hónapot vártam az 1,4-re, nagyon jó kis objektív. Tettem fel most babás képeket, az azzal van. Nagyon szép a képe, egy negatívuma van, tág blendénél szerintem erősen vignettál
Megjegyzés küldése