2010-10-06

Kávés minipavlova

Annyi finomság készült az elmúlt hetekben a konyhámban (újságba, könyvbe), olyan nehéz ilyenkor megállni, hogy ezekből semmit ne osszak meg veletek a blogon. Ezeket a szépséges kávés minipavlovákat nem tudtam magamban tartani, újévi menü részeként fognak majd megjelenni. Egy nappal korábban el lehet készíteni, a tészta ennyit bír, hogy kívül ropogós, de belül krémes legyen. Az instant kávét meg nem iszom, de ebben a desszertben jól jön, máshogy nem tudom elképzelni, hogyan lehetne a kávét belecsempészni a tésztájába, illetve a kávészirupnál sem hiszem, hogy a lefőzött kávénak jót tenne a forralásos sűrítés. Van valakinek erről tapasztalata?

Hozzávalók: 3 tojásfehérje (szobahőmérsékletű!!), 20 dkg porcukor, 2 evőkanál instant kávé, csipet só, Kávésziruphoz: 3 evőkanál melaszos nádcukor, 1 evőkanál instant kávé

1. Melegítsük elő a sütőt 160 fokon
2. A fehérjéket kezdjük el felverni habnak. Mikor már habos, de még korántsem kemény kanalanként adagoljunk hozzá 20 dkg porcukrot, minden kanál után 1-2 percig verjük a habot, a végeredmény egy nagyon fényes, szinte vágható massza.
3. Keverjük bele a kávéport
4. Habzsákból olajjal megkent alufóliára (ezt meg sütőlapra), vagy szilikonlapra formázzunk szép tornyokat, majd tegyük be sülni a kb. 25-30 percre
5. A sütési idő elteltével kapcsoljuk ki a sütőt és résnyire nyissuk ki az ajtót, konyharuhával támasszuk meg, így várjuk meg míg a sütő kihűl.
6. A nádcukrot forraljuk 1 dl vízzel, sűrítsük a felére, adjuk hozzá a végén a kávéport, tálalás előtt csurgassunk a kávészirupból a pavlovákra.

16 megjegyzés:

Bisztrókonyha írta...

Könyv? Milyen könyv? Mesélj!
Nagyon guszta recept!

tigrimama írta...

Én is a könyvről szerettem volna kérdezni, milyen könyv????

Névtelen írta...

Bocsi, de ez nem csak egy habcsók?

GasztroRéka írta...

A Tv Paprikás bemutató Rólad nem lesz fenn a youtube-on?
Nekem nincs Tv Paprikám és ott néztem a többi bloggerről készült összeállítást is.
Múltkor kérdeztem a paradicsomos pesto receptjét, s tegnap megtaláltam a könyvedben is.:)
Lesz folytatás?

Skandikamera írta...

A fénykép(ek) az eddigi nagyon jóknál is jobbak. Vagy csak régen jártam erre?
:-)

Dolce Vita írta...

A könyv, amit nem fogok idén befejezni : )), majd nyuszira elkészül
igen, folytatás, azaz mégsem, de szakácskönyv-féle lesz ez is
Réka
még én sem láttam : ( elkérem, és felteszem valahova

De a pavlova is habcsók, ill. még meringue-ek is hívhatjuk (francia, az olaszban van cukorszirup is). Szándékosan nem hívom habcsóknak. Ha azt mondom, habcsók, mindenkinek a karácsonyfára aggatható, gipszes-cukros ehetetlen bigyó jut eszébe (azért szerintem sokan megpróbálták gyerekkorukban megenni, mikor már elfogyott a szaloncukor). Ez minden, csak nem az. Ennek a külseje ropog, belül pedig krémes habos (mint pl a Rákóczi túros tetején a sült tojáshab)
Szóval ebben az értelemben nagyon nem habcsók! : )

Zizi írta...

Kriszta!

A Paprika TV-s interjú linkjének én is örülnék. Nincs TV-nk, de nagyon szeretnélek megnézni!

A torta állványt hol szerezted be? Már régóta keresek ilyet!

Kitartást az új könyvhöz!

Moha és Sáfrány írta...

hu! evek ota vadaszom ilyen minimal feher talpas tortatalra, megkerdezhetem, hogy honnan van?

édesem írta...

a kávés problémára megoldás lehet, hogy a culinarisban lehet kapni jó minőségű kávékivonatot. jól néz ki, akár habcsók, akár pavlova ;-)

Dodie írta...

Ez egyszerűen fantasztikusan néz ki, egy ilyen kávéimádónak mint én külön gyönyör :)

Unknown írta...

keresem a )

Unknown írta...

Bocsi az előzőért :)
Angliában élek, rendszeresen olvasom az oldalad, a könyved is megvan, sajna nincs magyar tv-m, és lemaradtam a tv paprikás műsorodról, hol tudnám megnézni?
Nagyon szeretném :)

Edina írta...

Ki fogom próbálni a pavlovát. A maradék tojássárgájával mit szoktál kezdeni? Vagy úgy is kérdezhetném, hogy mit szoktál főzni, amiből marad néhány tojásfehérje?
Gratulálok a blogodhoz, már napok óta böngészem. Gyönyörűek a képek, jók a receptek. Mandulás-narancsos keksz már elkészült (csokidarabokkal felturbózva), tegnap pedig grissinit sütöttem (oreganoval és fokhagymával). Szeretem az adalékanyagokkal kapcsolatos írásaidat is, mert itt végre gyakorlati tanácsokat is találok, nem csak az "étkezz egészségesen" sablonszöveget.

Dolce Vita írta...

Edina!

Főzött krémet, fagyit, sütibe megy, mindig van helye

Krisztina!

elkérem file-ban, és feleszem ide

Nina írta...

a melaszos nádcukrot nem lehet helyettesíteni valamivel?

Dolce Vita írta...

Barnacukorral. Ha az sincs, akkor sima cukorral. A melaszos cukornak van egy nagyon jellegzetes, finom íze, ezért írtam itt ezt, sütikhez nagyon jól megy

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin