2010-11-26

Téli csiga

Na nem azért mert hőszigetelt és fűthető a háza. Egy olyan receptet hoztam erre a hűvösnek ígérkező hétvégére, amely igazán melenget. Édes, karakteres ízek lágy tésztában. Újra jól szerepelt az egyik kedvenc hármasom: sütőtök, lilahagyma, fetasajt. Langyosan a legfinomabb, de hidegen sem vetettem meg. És mihez ajánlom? Nekem rögtön két dolog jutott eszembe: hívjunk át egy (vagy több) jó barátot, készítsünk forralt bort és beszélgessünk egy nagyot. A csigákkal nagy sikerünk lesz. Második verzió: ha jön az ígért hó, menjünk ki a családdal és élvezzük azt egy kicsit. Utána pedig faljuk be a csigákat.

Hozzávalók (20 db 4-5 cm-s csigához): 30 dkg liszt, 3 dkg vaj, 1 dl natúr joghurt, só, fél tasak szárított élesztő, töltelék: 30 dkg sütőtök, 15 dkg fetasajt, 1 nagy fej lilahagyma, olívaolaj

1. Gyúrjunk a tészta hozzávalóiból ruganyos tésztát. Meleg vizet apránként adagoljuk hozzá
2. Hagyjuk kelni a tésztát 1.5 órán át
3. A tököt vágjuk fel apró kockákra, a hagymát szeleteljük vékonyra. Kevés olajon pároljuk meg a hagymát a tökkel együtt. Kicsit oda is pirulhat. Ha kész villával enyhén törjük meg. Morzsoljuk rá a fetát
4. Melegítsük elő a sütőt 230 fokon. Nyújtsuk ki a tésztát 2 db 20x40 cm-s lapnak. Töltsük őket hosszában félig a töltelékkel. Tekerjük fel szorosan, majd vágjunk kb. 3cm-s szeleteket. Ezeket helyezzük vágott oldallal lefelé sütőlapra, kicsit lapítsuk le, majd süssük 15 percig.

10 megjegyzés:

Zsuci írta...

Szuperjó ez a kép! A rendezett rendezetlenség mintapéldája! :-)

Dolce Vita írta...

: )) ahogy kijöttek a sütőből és kicsit összerázódtak a szilikonlapon, ennyi volt a styling : )

Dolce Vita írta...

és egyet kiettem a jobb alsó sarokból még fotózás előtt

bévé írta...

Atom jól néznek ki! Még a szilikonlapod színe is rendben van. :D Nekem is nagy kedvencem ez a hármas, most viszont ki fogom próbálni márványsajttal és egy kis rozmaringgal.

Névtelen írta...

Azt írod: "Meleg vizet apránként adagoljuk hozzá" de mennyit? A hozzávalóknál nem írod.

Köszi!

Virág

Dolce Vita írta...

Hogy gyúrható, de ne ragacsos massza legyen. Annyira függ a liszttől, hogy mennyit vesz fel, illetve a joghurt sűrűségétől is. Nem tudom pontosan megmondani. 1-1,5 dl között valahol

V. Kriszta írta...

Sokáig fenntartással néztem a receptet, mert nem találtam egy tojást sem benne, nem gondoltam volna, hogy a joghurt összetartja majd a tésztát. Aztán a tegnap délben megsütöttem a csigákat, arra gondoltam, végülis a te recepted, biztosan jó lesz majd. Melegen is, hidegen is nagyon-nagyon finomak, csiga-függővé váltam!:)
Azt hittem, legalább máig elég lesz egy adag, ehhez képest a tegnap délutánra már nem maradt egy sem. Felváltva osontunk ki a konyhába utánpótlásért, mára pedig dupla adag elkészítésére kaptam rendelést a családtól. :) Ami a kivitelezést illeti: 1 dl víz elég volt, és ujjnyi vastagra vágtam őket. Így lettek megközelítőleg egyformák és falatnyiak. Köszönöm a receptet!!

(láthatatlan, de annál elkötelezettebb olvasód)

szilvi írta...

négy nap alatt harmadjára készítem el. :) nem lehet elrontani, de betelni se vele...

a képen látható csigák lilahagymával készültek, ugye? csak mert negyedjére én is azt tervezek bele tenni.

Dolce Vita írta...

BOCSÁNAT!!! igen, lilahagyma, javítom a receptet!

szilvi írta...

semmi gond, vöröshagymával is nagyon-nagyon finom! :)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin