2011-04-04

Bárány húsvétra

Teljesen nyári hangulatban telt a hétvégénk. A kert szépen kizöldült, grilleztünk, a teraszon ebédeltünk, elkészült a fűszerkertem és a leanderek kiköltöztek a szabadba. Miért nem maradhat ez így örökre?
A mélyhűtőben lapult még egy báránygerinc, ehhez készítettem gyors, mentás-korianderes salátát. Mindkettő nagyon jó lett, egymáshoz meg különösen passzoltak. Húsvét közeledtével átmenetileg ismét bekerül a hentesek kínálatába a bárányhús, tessék kipróbálni! A salátát persze nélküle, magában is lehet enni, de grillezett húsokhoz tényleg nagyon jól megy. Fűszerezése miatt hűsítő, frissítő.

Mentás-korianderes cukkini

Hozzávalók: 2db cukkini, 25-30 dkg görög joghurt, 1 kis csokor friss koriander, 1 kis csokor friss menta, 1 lime, 1 gerezd fokhagyma, só, olívaolaj

1. Karikázzuk fel a cukkinit, kontaktgrillen olaj nélkül vagy teflonban kevés olajjal grillezzük meg a szeleteket
2. A mentát és a koriandert aprítsuk fel, keverjük el a joghurttal, sózzuk, facsarjunk hozzá lime-ot, keverjük el benne a felaprított fokhagymát.
3. A cukkinit tegyük egy tálba, öntsük rá a joghurtot

Báránygerinc

Hozzávalók: 1,5 kg körüli csontos báránygerinc, egyben, só, rozmaring, bors, 2 fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, olívaolaj

1. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra
2. Tegyük a megtisztított húst egy tepsibe, sózzuk, borsozzuk, tegyük mellé a pucolt, negyedelt vöröshagymákat és a félbevágott fokhagymafejeket.
3. Süssük a húst 45 percen keresztül 8közben készítsük elő a grillt)
4. Sütés után pihentessük a húst 30 percen keresztül (ezt ne spóroljuk le, közben is sül a hús), majd a forró faszénen süssük körbe (oldalanként kb. 5 percig)

Lelkesen őrizték a tüzet

15 megjegyzés:

Névtelen írta...

A fűszerkerted hogy készült? Milyen fűszerek vannak benne? Sz

Ági írta...

Szia Kriszta!

De jó, hogy említed a fűszernövényeket. A rozmaringom mellé, vettem bazsalikomot. A könyvedben említed, hogy a fűszernövényt ültessük cserépbe, és bírjuk ki, hogy egy ideig nem szaggatunk róla.A kérdésem az lenne-lehet, nagyon amatőr-, hogy ezeket a fűszernövényeket elég virágföldbe ültetni?Esetleg kell nekik vmi különleges keverék? Ki lehet tenni a cserepet a szabadba, vagy várjak, míg jobban gyökeret ereszt a cserépben?Úgy veszem észre a bazsalikomot viszonylag sűrűn kell öntözni, vagy inkább már megérett a cserépbeültetésre...
Válaszod előre is köszönöm!

duende írta...

Még soha életemben nem ettem bárányt. Nálunk egyáltalán nem lehet kapni.

ehran írta...

duende: Pedig a bárány nagyon jó, pláne a gerince. Ha mégis hozzájutnál, próbáld ki, nekem a legnagyobb sikerem vendégeknél eddig a csontozott gerinc volt feltekerve, mentával, kecskesajttal töltve, sütőben rozmaringágyon sütve. Amúgy Ramsay receptje.

Ági: Amíg nem kapsz szakszerű választ Krisztától, addig írom, hogy mi sima virágföldbe szoktuk kiültetni a kertbe, a föld esetleg egy kis marhatrágyás kezelést kap előtte. Eddig minden évben szépen elvolt így a bazsalikom. Persze később szoktuk csak kiültetni, ha melegebb lesz, és kicsit lassan indul be, tényleg jó, ha egy darabig nem zaklatja az ember.

duende írta...

Ehran: sajnos esélyem sincs rá... Itt egyszerűen nem divat. A múltkorában beszélgettem - szokás szerint - kedvenc kertészemmel a piacon, ő alföldi gyökerű. Mondta, hogy onnan szoktak hozni mindig egész birkát, ami itthon aztán bekerül a fagyasztójukba, mert ők is nagyon szeretik - de zalában egyáltalán nincs sajnos.

Villanyszerelő írta...

Ohhh Istenem, de megéheztem... Nagyon jól néz ki, szerintem rászabadítom az asszonyt erre a blogra :)

Dolce Vita írta...

A fűszerek alá cserépbe jó a sima virágföld, kiültetésnél komposzt, kevés marhatrágya. Mi most komposztot raktunk alá.
Ültettem: bazsalikomot, mentát, kakukkfüvet, babért, rucolát (magról), rozmaringot, zsályát. Még koriandert és petrezselymet fogok.
Illetve ültettem salátákat is. 3-4 hétre igyekszem elfelejteni őket, erősödjenek.
Duende!
sajnos sehol nem divat : (( a hazai bárányokat az olaszok eszik meg. Nekünk is háztól van a bárányhús, előre meg kell rendelni, szépen felnevelik neked, aztán utazhatsz érte (akár 100 km-t is) szóval mi sem a szomszédból hozzuk

Névtelen írta...

Kedves Kriszta!
Írnál még egy kicsit bővebb "kertészeti kalauzt" a fűszernövényeid elhelyezéséről, gondozásáról...stb...? Van-e amik szeretik, ha szomszédai egymásnak, vagy valami épp nem...? Mennyi fény, hogy öntözöd..? Mindegyikről felülről csíped a leveleket, ha már "használod"? Rucolát még mindig lehet vetni, kikel? Paradicsomot palántaként veszel, piacon..? Köszönöm! Jázmin

Ági írta...

JÁzmin kérdései nagyon jók, ezekre én is kíváncsi vagyok.A válaszokat, köszönöm, hasznosak, remélem nálam is szeretnek majd a fűszernövények!

Szentgyörgyi Kata írta...

Kriszta,

kíváncsi vagyok, mi lesz a koriandereddel. Nekem egyszerűen még soha nem jött össze, hogy nagyobb mennyiségben nőjön, ne magozzon fel szinte azonnal vagy ne pusztuljon ki :-((

Azt lehet tudni, hogy ez a faszenes grilltűzhely a fotón milyen típusú?

duende írta...

Dolce Vita: ezt nem is gondoltam. Azt hittem Pesten jobb az ellátás ezen a téren.
Viszont így akkor ha jól sejtem, igazán jó minőségű húshoz juttok, és az állatokat is normális körülmények között tartják. Azért ez jó.

ehran írta...

duende: Bp-n azért jobb a helyzet, lehet bárányhoz jutni, majd adunk Krisztának tippeket. :) Józsiék a Nagycsarnokban, Józsi a Budagyöngyében, a szír a Karinthyban és talán a Magyar utcai török is (ebben nem vagyok biztos, csak mintha valaki említette volna) tart rendszeresen bárányt.

Dolce Vita írta...

Villanyszerelő! : )) bár húsban nem túl erős a blog

Persze, Pesten azért be lehet szerezni, de egyben jobban megéri venni, bontva 1000 ft/kg áron vesszük.
A magyar utcában van mindig, fasírtnak is bekeverve és minden egyéb finomság : )

A koriander nekem is felmagzott elég hamar cserépben, de olyan finom volt frissen a magja! Remélem, idén kiültetve bokrosabb lesz.

Paradicsomot palántaként is szoktunk ültetni (piacon veszem) és ha van vmi extra magunk akkor arról is. Idén ez pl, elmaradt, marad a palánta.
A fűszernövények napos helyre mennek és mikor már nagy meleg van, napi öntözést igényelnek. (ma snidlinggel és oregánóval egészült ki a csapat) Ültetésben nem volt ráció, szép sorban egymás után, egymástól 30-40 cm-re. Az egész egy 1,5-2 m2-nyi területen

A sütőt a Bricóban vettük, semmi extra, de hatalmas a sütőfelülete (15 emberre is simán sütsz rajta) és ha jól emlékszem 16 ezer ft volt tavaly

Névtelen írta...

és mivel tápozod a fűszernövényeket?

Dolce Vita írta...

SEMMIVEL!!!! megesszük, ennek nem adok semmit, csak komposztot alá. Ha cserépbe megy ezt sem. Csak vizet kapnak

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin