2011-04-12

Karamellszelet átadás

Újra elkészült és átadtam a nyertes licitálónak, Bilidinek a Segítsüti nyereményét, ezt a brutálisan tömény, de nagyon finom karamelltortát. A 27 süteményre érkezett licitek és az egyéb támogatói tárgyakból eddig befolyt összeg 1.700.000 Ft felett jár.
Aki lemaradt a licitről támogatásként Segítsüti receptfüzet, Segítsüti fülbevaló, Segítsüti szappan, Segítsüti edényfogó, Segítsüti csokoládé és sütipecsét megvásárlásával csatlakozhat az ügyhöz!
Most pedig jöjjön a recept:
Hozzávalók: tésztához: 15 dkg liszt, 10 dkg hideg, felkockázott vaj, 1 tojás, 4 dkg cukor, csipet só; karamellkrémhez: 12,5 dkg cukor, 10 dkg vaj, 170 gr cukrozott sűrített tej, csokoládémázhoz: 10 dkg étcsokoládé, 5 dkg vaj, 0,5 dl sherry

1. Kézi mixerrel keverjük össze a tészta hozzávalóit. Ettől még nem áll össze a tészta, morzsás lesz. Kézzel 2-3 mozdulattal gyúrjuk egybe. (ne melegítsük sokáig!) Tegyük 2 órára a hűtőbe.
2. Nyújtsuk ki a tésztát egy nagy vagy több kicsi formába úgy, hogy legyen pereme, a felesleget vágjuk le. Villával szurkáljuk meg alaposan a torta alját, tegyük vissza hűtőbe 30 percre. Tegyünk rá sütőpapírt, nehezéknek szárazbabot és süssük 30 percen keresztül 180 fokra előmelegített sütőben.
3. A cukrot karamellizáljuk, adjuk hozzá a vajat, melegítsük, amíg a karamell újra felolvad, adjuk hozzá a sűrített tejet. Hűtsük a krémet, szedjük a tortára, tegyük hűtőbe szilárdulni.
4. A csokoládét a vajjal együtt olvasszuk fel vízgőz felett, keverjük el benne a sherryt. Vonjuk be a torta tetejét a csokoládékrémmel. A süti kockázásakor a kést mártsuk forró vízbe, majd töröljük szárazra. Ezt tegyük meg minden vágás előtt!

24 megjegyzés:

Nelli írta...

Nagyon szeretem.Sherryt még nem tettem a csokimázba,de ki fogom próbálni.Finom lehet tőle.

Zsiri írta...

Nagyon guszta! Szeletelés után mennyire folyik ki a karamell krém? Vendégségbe vinném, és előre fel is szeletelném, akkor nagyjából egyben marad a szelet?

Köszönöm

Dolce Vita írta...

egyáltalán nem folyik ki! szeletelhető. De készítheted tortaformában is

Zsiri írta...

Köszönöm szépen!

Névtelen írta...

Off topic: Ma jutottam el oda, hogy megvegyem a Szuflé magazin tavaszi számát. Rendszeresen veszek külföldi gasztrolapokat, de kérem amit maguk összeraktak. :-) Éljen a minőség!!!

Névtelen írta...

Kriszta! Ez valami nagyon tuti lehet! Hétvégén kipróbálom:)))) Ha sikerül, nagymamám szülinapján is villanthatok vele!!!!

Kemotka írta...

Oh, it's look wanderful! I wish I can understand the recipe!

Névtelen írta...

Ez a mennyiség mekkora téglalap alakú formába elég? Gyanítom nem egy rendes nagy tepsibe, ez kisebb forma lehet. De mekkora? Köszi a választ előre is!

Dolce Vita írta...

a képen látható dupla mennyiségből készült (kb. 20x28-as tepsiben van ott). G

Anikó írta...

bocsi, a "sültfokhagymás majonéz"-es bejegyzéshez írtam egy kérdést. várhatok választ? köszi!

Dolce Vita írta...

bocsánat, megfeledkeztem róla, válaszoltam ott

Anikó írta...

köszönöm, a bejegyzésnél bonyolítottam a kérdést :-)

lovelyplanet írta...

Hol lehet a receptfüzetet és társait megvenni?

Dolce Vita írta...

A Segítsüti oldalon www.segitsuti.hu

Névtelen írta...

Kriszta!
Valami baj van? Nem ismerek a fotóidra. :( Messze álljon tőlem, hogy megbántsalak, naponta jövök hozzád, de valami történt a fotóiddal. Messze nem olyan szépek, mint pár hónappal ezelőtt. Sem a színek, sem a tálalás, sem az egész hangulata.
Légyszi változz vissza, és a csúnya sötét hátteret is hagyd el. A Donna interjús fotóidat szeretném újra látni!

Szia, Veronika

Névtelen írta...

Elkészítettem, és isteni fini lett! Egy hibája van csak: hogy nem lehet abbahagyni. Úgyhogy most egy ideig biztos nem lesz sütizés.
Zita

Névtelen írta...

tehát ha a dupláját készítjük akkor 20*28-as tepsire lesz szükségünk?

Dolce Vita írta...

igen, ahhoz ennek a mennyiségnek a duplája kell

Edit írta...

ha nincs itthon sherrym, es csak fel decimiatt nem vennek, helyettesithetem valamivel? :( koszi

Dolce Vita írta...

baleys, konyak, kávélikőr... ha végképp semmi, ki lehet belőle hagyni, úgy is szuper lesz a süti

Névtelen írta...

nekem valamiért szétfolyt a krém, az lehet a baj hogy margarinnal csináltam? és sötétre barnára vagy világosra kell olvasztani a cukrot? köszi=)

Névtelen írta...

Szia Kriszta!
SOS Elsőre tökéletesen sikerül, de másodjára kifolyt belőle a karamell.
Mit ronthattam el? Természetesen a névnapi ünneplős sütim nem sikerült, bár kikanalaztuk:( A sűrített tej más márkájú volt, mert csak azt kaptam. Te milyet használsz?

Köszi a segítséget Lívi

Dolce Vita írta...

Lívi!

hű, a márkájára már nem emlékszem, az a tubusos, kinyomós fajta.
kellőképpen hideg volt a karamellkrém, vissza lett hűtve?

Névtelen írta...

Kihűtöttem, méghozzá alaposan, kitettem a fagyos teraszra. :) ez nem lehetett a baj. Csakis a sűrített tejre tudok gyanakodni. Egy újabb megoldatlan rejtély a világon. Bár lehet, hogy az anyósom az oka. Pont nálunk volt és lehet, hogy rontást küldött a sütimre:))))A viccet félretéve köszi a segítséget, az újabb adag után beszámolok majd az eredményeimről. A beszámolót megígértem a megnyert olajbogyóid után is, de nem volt még szívem hozzányúlni, olyan gyönyörűségesek az üvegben. Üdv K. Lívi

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin