2011-05-15

Mazsolás curry avagy bárány-e a bárány

Huh, végre engedélyezi a belépést a blogger. Az elmúlt 4 évben nem tapasztaltam ilyet, hogy se kommentelni, se posztot írni ne lehetett volna. Elgondolkodtató.
Még húsvétra vágattuk egy bárányt, a hús nagy része a fagyasztóba került, mindig jól jön, ha éppen nem terveztem főzni semmit és nem is vásároltam be. Így lett ez a mazsolás bárány a tegnapi ebédünk. Kész, az Ázsia boltban vett fűszerkeveréket, Durban curry-t használtam hozzá. Nem ismertem eddig ezt a keveréket, annyira megtetszett az illata, anélkül, hogy bármit is tudtam volna róla egyszerre jutott róla eszembe India és Afrika (pontosabban Marokkó, itt, csak pár ezer kilométert tévedtem, Durban dél-afrikai város). És valóban India és Afrika találkozása ez a fűszer, utánanéztem, Dél-Afrikába települt indiaikhoz köthető a Durban curry. A fűszerkeverék összetevői: kurkuma, fahéj, koriander, gyömbér, édeskömény, rómiakömény, chili, görögszéna, bors, fokhagyma. Addiktív!
Nem olyan régen napközben betértem egy belvárosi török/arab büfébe (azt nem mondom meg, hogy pontosan hova). Gyors ebédet kerestem. Miközben a magyar alkalmazott serénykedett a konyhában, az autentikusnak tűnő tulaj a pénztárt kezelte, fizetni csakis nála lehetett. Kérdeztem a gyros milyen húsból van. Természetesen csirke. Tudom, hogy nem lenne kifizetődő a bárányhús, de akkor legalább legyen sertés, ne csirke! Erre nevetve azt mondta a tulaj, nehogy azt gondoljam, Pesten ehetek török büfékben bárányhúst, amit bárányként adnak az darált pulykahús birkafaggyúval keverve. : ((

Hozzávalók:
40 dkg bárányhús kockázva, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl húslé, 2 dl tej, só, 2 púpozott tk. Durban curry, 1 nagy marék aranymazsola, olaj

1. A vöröshagymát kockázzuk fel, kevés olajon fonnyasszuk meg, adjuk hozzá a fűszerkeveréket, pirítsuk meg
2. Adjuk hozzá a húst és a mazsolát, pirítsuk
3. Öntsük fel a húslével, 1 dl tejjel, takarékon, adjuk hozzá a felaprított fokhagymát, lefedve forraljuk. Olykor keverjük meg, öntsük hozzá fokozatosan a többi tejet, ahogy sűrűsödik. A zsenge bárányhús 45-50 perc alatt olyan puhára fő, mint a vaj.
4. Rizzsel vagy kuszkusszal kínáljuk

7 megjegyzés:

Pötipite írta...

Ami bárány, az pulyka-birkafaggyú??? Ez biztos? Vagy csak a tulaj akart "jó színben" feltűnni, hogy akkor ő nem is annyira simlis, mint a többi??? Soha nem eszem csirkéből gyrost, csak bárányt. Legalábbis eddig azt hittem...
Amúgy rögtön a fogyasztóvédelem jutott eszembe, mert ez átverés a javából! Erre senki sem figyel??!!! :(

Dolce Vita írta...

Sztem a darált húsos dolgokra érthette, igazán ott lehet ilyenekkel trükközni. Nem tudom, szomorú nagyon. Ha (nem túl sűrűn) török büfében ebédelek, szinte ez az egyetlen normális, gyors kajalehetőség van szerintem, van, hogy báránynyársat kérek. Mostantól nem fogok : (

Névtelen írta...

Itt Pécsen van a sétálóutcában egy arab testvérpár, akik már vagy 15 éve gyrost árulnak, még akkor kezdtek el ilyesmiket árulni, amikor nem lehetett minden sarkon kapni. Az első 10 évben még ők rakták össze a hústornyot. A gyros eredetileg Damaszkuszi étel (szerintük), náluk otthon birkából készítik, de más az ottani állatoknak a húsa, itt viszont esküsznek a pulykára. Otthon serpenyőben én is pulyka medallionból sütöm és hozzá vöröskáposztát, salátát, paradicsomot, hagymát, uborkát, fokhagymás joghurtot és természetesen pitát eszünk.

Névtelen írta...

Kedves Kriszta!
Lenne egy kérdésem, ami nem a témához kapcsolódik. A héten szeretném megcsinálni az eper terrine-t, de az én formám kb. 1-1,5 literes. Még nem használtam zselatint, ezért az a kérdésem, hogy a többi hozzávalóval együtt ennek is 2-3-szorosra növeljem a mennyiségét?
Köszi! Katka

Dolce Vita írta...

Néztem újra a receptet, kb. úgy számolj, hogy 1 l folyadékhoz legyen 12 db lapzselatin (a lidlben kapható az 12-es pl)

Szentgyörgyi Kata írta...

Bárány és Durban curry: mennyország :-) a sarki gyroszosokkal kapcsolatban nekem nincsenek illúzióim....

Dolce Vita írta...

bekerült a kedvencek közé nekem is!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin