2011-07-20

Lukumadesz, édes lángos

Barátaink ugyanannyira szerelmesei Görögországnak, ahogy mi Olaszországnak, a majd' 3 hetes utazásuknak képeit nézegetve első gondolatom az volt, hogy azonnal kölcsönkérem tőlük a Görög Kulinária könyvet, annyira guszta tavernákban jártak, jobbnál jobb fogásokat fotóztak. (A könyvsorozat mostantól 20% kedvezménnyel kapható a DV webshopon, igaz pont a görög jelenleg nincs a kiadónál se és az olasz is csak szeptemberre várható). Még sosem jártam Görögországban, de az ételfotókat elnézve, ott a helyem. Persze másért is, de a helyi gasztronómia nekem nagy vonzerő. Változatos, könnyű, egyszerű és nagyon ötletes a görög konyha, nekem való. Ezt a fánkot a gyerekek választották a könyvből. A tésztája egy teljesen sima lángostészta, kevés cukorral készítve. A fahéjas-mézes szirup varázsolja igazi déli desszertté. Én narancsvirágvízzel toldottam meg. A fahéjat ne sajnáljátok belőle!

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2 dkg friss élesztő, 2 ek. cukor, 6 evőkanál méz, 1 ek. őrölt fahéj, 1 citrom, 1 tk. narancsvirágvíz, olaj a sütéshez

1. Keverjük el a kevés langyos vízben elkevert élesztőt 15 dkg liszttel és 1 ek. cukorral. Tegyük félre kelni 30 percre.
2. Mikor a duplájára kelt keverjük hozzá a maradék lisztet és cukrot, adjunk hozzá annyi vizet, hogy gyúrható, lágy tésztát kapjunk. Kelesszük 1,5 órán keresztül.
3. Közben készítsük el a szirupot a mézet keverjük el a citromos kifacsart levével, az őrölt fahéjjal és 2 dl vízzel, forralva sűrítsük be nagy lángon, adjuk hozzá a narancsvirágvizet.
4. Bő, forró olajban süssük ki a fánkokat, kanállal szaggassuk a tésztát az olajba. A kisült fánkokat papírtörlőn csepegtessük le, halmozzuk a fánkokat egy tálra, locsoljuk meg a sziruppal.

13 megjegyzés:

Juci írta...

Olyat lehet, hogy a szeptemberben megjelenő Olasz Kulinária könyvre már most feliratkozni? Két éve vadászok rá...

Dolce Vita írta...

Juci!

Viszonteladóként áruljuk, amint megjelenik, biztos, hogy felkerül hozzánk is, a kedvezményt meg szeretnénk tartani. Nagyon-nagyon jó könyv, ahogy a görög is, rettentő részletes, gazdag, informatív. Nekem csak az olasz van meg, illetve az európai rész, de a görögöt átnézve nagyon gondolkodom a spanyolon, francián, de még az oroszon is. Csak melyiket szeressem? nehéz döntés

Névtelen írta...

Szia Kriszta!
Szeretem a receptjeidet és sokat főzök a blogodról - félgörög létemre is, mert az olasz konyha gondolatisága nagyon hasonló az Anyukámtól tanult görögével. (nembeszélve a drága Nagymamámtól tanult ételekről; nála sem volt olyan fogalom, hogy maradék). A blogodat régóta olvasva egészen biztos vagyok benne, hogy Görögországban nagyon jól éreznéd magad! :) Én minden évben meglátogatom a nagyszülőket és végigeszem a tengerpartot, de a piacot sem hagyom ki soha (onnan hozom - ugyan attól a termelőtől - a családnak egy évre elegendő 30kg kalamata olajbogyót). + a Nagypapámtól a sajátjából pár kilót de abból csak a legjobb barátok kapnak.
Ha egyszer rászánod magad - érdemes olyan helyre menni, ahol halas tavernák vannak (persze ez a tengerpart), de a jó kis bárány- és kecske sültek miatt érdemes sima tavernákba is menni (pl. hegyi falu). Erre klassz hely Volos és környéke, mert ott mindkettő megvan.
Minden jót kívánok! Alexandra

Dolce Vita írta...

Alexandra!

Tényleg nagyon vágyom már oda, talán jövőre, hogy a gyerekek nagyobbak, nekivágunk. Barátaink most a Kikládokat utazták körbe, meseszép vidék.
Nekem egy eldugott falucska is jó lenni, mini öböl a fürdéshez, egy nagyon jó helyi taverna, gondolom, ezt akarja még 1 millió másik utazó : )))))

Névtelen írta...

:DDD hááát, valahogy úgy... a Kikládok nekem is álom még majd egyszer (hiába megyek minden évben, mivel elsősorban családlátogatóba megyek a nagy utazások elmaradnak, de ez nem panasz) :)
A jó helyi taverna és klassz tengerpart kombó nem ritka - bár a "kevés turista" szezonban azért extra kívánság. Én ha tehetem augusztus 20 után megyek mert olyankor már a belföldi turisták sincsenek annyian. (De a legjobb szeptember eleje - mert az idő ugyaolyan szuper és volt többször, hogy egyedül voltunk parton.) ...és kissebb gyerkőcökkel ez nagyon jó - és olya érzése van az embrenek, hogy hosszabb a nyár.
Alexandra

Dolce Vita írta...

Köszi a szeptemberi tippet,jövőre még nincs iskola, utolsó alkalom, hogy lógat a gyerek szeptemberben

la pesca írta...

Szia Kriszta!
Én 2 éve olvasom a blogod, nagyon szeretem, közel áll hozzám az olasz konyha. Idén viszont 6 hónapot Ciprus szigetén dolgozom egy szállodában, és minden nap a tengerparti tavernában ebédelünk és vacsorázunk. Arany élet, tudom :) nagyon tudom ajánlani utónyaralásként családoknak (most iszonyat meleg van). Itt a görög mellett a török behatás is érvényesül az éttermekben. Nálunk a svédasztalon ugyanúgy megtalálhatóak ezek a fánkok, igen, narancsvirágos vaníliás szósszal, és a baklavák, mézben és mandulában fürdő nyalánkságok. Bár én ezeket sajna nem szeretem, a fánkot sem, maradok a hideg poharas desszerteknél. Amit nagyon szeretek és itt rendszeresen készítik, az a tengeri fehér húsú hal tojássárgájás, fekete szezámmagos panírban. A pontos receptet tuti elkérem a szakácsunktól:)
További kellemes nyarat kívánok, követem a blogot!
Dóri

Bisztrókonyha írta...

Az orosz kulinária szerintem must have. Én imádom. Az olasz van meg még és a magyar, de én is gondolkodom a görögön, spanyolon, francián. Csak a régi képeket sajnálom itt-ott.
Szólj, ha mehetek asszisztensnek,úgy alakítom a munkám :)

Tálaló írta...

Ó,ezeket a fánkokat nem lehet abbahagyni.Sok évvel ezelötti görög nyaralásunkon minden reggel degeszre ettem magam.Pedig itthon sosem ennék édes reggelit...

Dolce Vita írta...

Anna!

Jövő héten vmikor? Csütörtök vagy péntek?
hova fogok ennyi könyvet pakolni??? a görög nagyon jó (bár ugye ez csak kölcsön), a spanyolt érzem muszájnak és az orosz nagyon érdekel, a franciát meg már csak úgy : )
Tálaló!
az én gyerekem is így járt vele, falta, mint kacsa a nokedlit, nem lehetett leállítani

Dolce Vita írta...

Dóri!

ez igazi dolce vitának hangzik : )) bár írod, dolgozol, de azért így mégis más : )
Dóri, a szezámmagos recept érdekel, ha elkéred, megoszthatnád velünk : )

Névtelen írta...

Kedves Kriszta,
ebben a receptben a narancsvirágvizet mivel lehet helyettesíteni (sajni olyanom épp nincs itthon :-)
Köszi: Csilla

Dolce Vita írta...

Nehéz helyettesíteni, nagyon egyedi íze van. Bátran készítheted csak mézes-citromos-fahéjasra is, vagy citrommal és naranccsal egyszerre

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin