2011-08-22

Évjáratos aszalt paradicsom

Ha lenne ilyen, akkor az idei termés csúcsévjáratúnak bizonyulna. Minden összeáll ahhoz, hogy szuper aszalt paradicsomot készítsünk. Augusztus végén gyakran elromlik már az idő, nincs napokig tartó eszelős kánikula, pedig a paradicsom aszaláshoz az kell. Mikor tartós a kánikula júliusban, még nincs érett paradicsom. Most végre összeáll minden, lukuluszt kilónként 120-140 forint között lehet kapni (nagyobb mennyiségnél még olcsóbbra alkudható), a hét közepére pedig 35 fokot ígértek. Aszalásra fel! Útmutató itt.

Kánikulaleves

Mit kezdjünk a sok-sok kikapart paradicsomlével és maggal? Készítsünk belőle nyers paradicsomlevest, marinált paprikával. Nekem ez volt a hirtelen ötletem tegnap, és nagyon finom fogás kerekedett belőle. A leves maga minimál, csak só és nagyon jó minőségű olívaolaj kerül bele. A levesbetétek hozzá viszont nagyon karakteresek, így a végeredmény egy nagyon gazdag leves, szinte nulla főzéssel.

Hozzávalók 2 főre: 4 kg paradicsom leve, ez kb. 6 dl, 1 dl olívaolaj, 1 db kápia, 1 kis fej vöröshagyma, 1 kis csokor bazsalikom, tengeri só, bors, 2 ek. sűrű balzsamecet, 2 szelet száraz kenyér, friss kakukkfű

1. Szűrőn passzírozzuk át a paradicsommagokat, a levet sózzuk, öntsünk hozz fél dl nagyon jó minőségű olívaolajat. Tegyük hűtőbe, hogy jól lehűljön
2. A kápiát vágjuk nagyon apró kockákra, a hagymát is. Keverjük őket el, sózzuk, keverjük hozzá az ecetet és a maradék olajat, a felaprított bazsalikomot. Tegyük ezt is a hűtőbe legalább egy órára érni
3. A kenyeret kockázzuk fel, kevés olívaolajon, serpenyőben sóval és friss kakukkfűvel pirítsuk ropogósra

Link

11 megjegyzés:

duende írta...

A mi piacunk az országban az egyik legdrágább... Itt még mindig 200-220 ft kilója a paradicsomnak, és gyanítom, nem is megy lejjebb. Azért a héten én is aszalok egy adagot, nagyon szeretem. A levesed isteni!

Névtelen írta...

1 kis csokor paradicsom? Talán bazsalikom, nem? :)

Mi tavasszal 25 tő paradicsomot ültettünk, soha nem volt még ilyen sok és finom a termés mint idén. Kipróbálom az aszalást, remélem sikerül. Szabina

Névtelen írta...

Szia!
Hol lehet ilyen jó áron paradicsomot venni?
Köszi,
Kata

Dolce Vita írta...

igen, bazsalikom, javítottam.
A pesterzsébeti piacon és a nagycsarnokban is ennyi.

Kata írta...

Szia Kriszta, a paradicsom aszalást mindenképpen kifogom próbálni csoda szép lukuluszaim vannak az idén nagyon jól termet. Kérdésem lenne esetleg azt nem tudod, hogy hogyan lehetne egészben elrakni a parit olyanra gondolok mint amiket konzervként lehet venni és paradicsom lében úszkálnak.
Köszi: Kati

Zsofka írta...

Szia! Én is kipróbálom az aszalást az idén, csak azt nem tudom, hogy kell majd tárolni a paradicsomot? Olajat öntsek rá és hűtő vagy lehet szellőző zsákban szárazon is? Köszi, Zsófi

Ági írta...

Zsofka kérdésére adott válaszod emgem is érdekelne.Elég a paradicsomoknak 2 nap?Kevesebb sóval is eláll?

Dolce Vita írta...

Zsofka!

én olajban és hűtőben tartom. Nem merem zsákban tárolni. Olaszországban árulnak ilyen szárazat, de az annyira sós, hogy felhasználás előtt ki kell áztatni.
Ági!

ebben az időben elég a 2 nap, a só meg a tartósításhoz és a vízelvonáshoz kell

Ági írta...

Jó úgy, ha olaj ellepi, üvegben megy a hűtőbe?
Én annyira nem sóztam meg, remélem ennyi is elég lesz neki.
kb meddig áll el?már ha nem fogy el seccpecc egy hét alatt.:))

mary írta...

MÁS!!Sürgős segítség kellene, levendula ügyben:6 tő levendula elültetés után már csak 3 van a többi kiszáradt,elpusztult.Mit tehetnék, a tanácsodat kérem,ha tudsz, segíts légy szíves,nagyon szép a többi, már virágzik mindegyik, de most megint kezd egy tő száradni, ami nem indokolt, mert vizet kap rendszeresen és biztos jó a földje is.Van helye,nincs összezsúfolva sem.A mediterrán világ nevében kérlek, segíts!

Holdsarló írta...

Én ma akartam nekiállni az aszalásnak, az idő miatt töröltem a tervet, viszont a levesed ötletet adott. Ezidáig nem sikerült megkedvelnem a paradicsomlevest. Főzés nélkül viszont nyamm, de finom!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin