Ez a horvát polip, az enyém is pont így nézett ki (ha nem volt sokkal szebb), csak korom sötét lett mire megsült, fotózni már nem tudtam
Bocsánatot kérek a hétfő reggeli sokkért azoktól, akik nem szeretik a polipot. : ) Nekem a kedvenc tengeri fogásom, bár nyersen tényleg nem túl szép állat. (elkészítve viszont gyönyörű és mennyire finom!) Horvátországban ettünk pekában (harang alakú sütőedény, amit parázzsal borítanak be) sült polipot, krumplival, hagymával, paradicsommal. Ahogy, mi mondjuk egy tepsiben sült tarját készítenénk el, csak itt a hús polip volt. A napokban elkészítettem a kemencében és nagyon jó lett. Poliprajongóknak kötelező! Rettentő egyszerű és sütőben is süthető. Egy hibát elkövettem: cseréptálban sütöttem (az alja belül mázas, a fedele viszont nem), ez az ízének jót tett, viszont az biztos, a tálból soha többet nem mosom ki a polipszagot, úgyhogy nyertem egy polipsütőtálat. Aki nem akar így járni, zománcozott vagy teljesen mázas edényben süsse!
Hozzávalók: 1 kg körüli polip (Metróban vettem), 1 kg krumpli, 2 szem paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 7-8 gerezd fokhagyma, só, bors
1. Krumplit hámozzuk, negyedeljük. A hagymát karikázzuk fel, a paradicsomot daraboljuk. Keverjük el az egészet, sózzuk, borsozzuk.
2. Adjunk hozzá 7 gerezd felaprított fokhagymát. Viszont nem érdemes túl sok hagymát és paradicsomot használni, mert a polip sok levet fog engedni, nem kell, hogy a zöldségek is ezt tegyék. Tegyük az egészet egy tűzálló tálba
3. A polipot mossuk meg, töröljük szárazra, vágjuk le a felső tömlőt, csak a lábai maradjanak. Vágjuk ki a szemet, a szájszervet. (A Metróssal ezt nem kellett megtenni, teljesen konyhakész volt)
4. Helyezzük a krumplira a polipot, a tapadókorongos oldalával felfelé, és szépen rendezzük el a lábait.
5. Fedjük le, 220 fokos sütőben süssük 2-2,5 órán keresztül. Friss aprított fokhagymával szórjuk meg tálalás előtt.
13 megjegyzés:
gyönyörű. a kemence, a polip.
pekánk van, ötletet vittem. köszönöm.
Nem csak művészi fotókkal lehet szórakoztatni a nagyérdeműt...
ha kapok a héten megint ekkora polipot, sütök egy igazi őszi változatot is, most találtam egy görög receptet: szilvás polip. Nekem nagyon felkeltette az érdeklődésem, főleg, hogy ez a mostani nagyon jól sikerült
Hapci, azért igyekeztem az éttermes képből (amúgy szintén esti fotó) kihozni a legjobbat
Nem sok egy picit a 2-2,5 óra ekkora hőfokon?
így fog omlósan puhára sülni, viszont fontos, hogy jól le legyen fedve, ne szeleljen sehol!
Ok, köszi!
A kisebbik fiam meglátta a képet, egyből azt mondta "hamm":) úgyhogy asszem kipróbáljuk!
akkor ügyesen van szoktatva a gyerek : ))
Ha jó puhára van sütve a polip, akkor szerintem az egyik legfinomabb husi a világon, előítélet nélküli gyerek (mert a gyerekek még ilyenek) simán eszik)
Nem vagyok nagy polip fanatik,de ez a kép...nem mondom,megjött az étvágyam:)
A kemencébe pedig teljesen beleszerettem.Annyira jól megcsináltátok,gyönyörű!
En imadom a polipot, ez is nagyon jol hangzik/ nez ki. Igaz, kemencenk nincs, viszont polipunk van ;-). Koszi megint.
Anett!
A külön öröm, ha valaki nem szereti, de a látványától begerjed : ))).
sam, próbáld ki, sztem nagyon fog ízleni és hozom hamarosan a szilvás polip receptet is
gyönyörű lett a kemence! a polipot imádom...
Szia Kriszta! A tál tetejét nedvesítsed be és szórj rá
szódabikarbónát. Nagyon jó szagtalanító, hátha visszanyered az univerzális sütőedényedet. A polip meg gyönyörű és szilvával is nagyon finom... Mmmm... (5nap és indulok Görögországba, valószínüleg ezek
után roston sült polippal kezdek). Üdv, Alexandra
Megjegyzés küldése