2011-10-28

Barangolás Veneto tartományban

Veneto északi része, mini Toszkána

Képzeljük el az ideális állapotot, hogy az euro-forint árfolyam 270 forint körül mozog, 1 liter benzin ára pedig bőven 400 forint alatt van, üljünk be a kocsiba és 5 és fél- 6 órás utazással az észak-olasz Veneto tartományban vagyunk. Ekkora távolságra akár csak egy hosszú hétvégére is érdemes ideutazni, mindezt úgy, hogy a régió ékkövét, Velencét kihagyjuk. A világ, turisták számára egyik legvonzóbb városa természetes, hogy elszívja az ide utazókat, és csak kevesen tudják, hogy észak felé haladva mennyi építészeti szépséget, gasztronómiai érdekességet tartogat a vidék.
Olyannyira nem ismert e tájegység, hogy ismerősöm gimnáziumi olasz nyelvtanár (!) kollégái is megkérdezték, mit fogtok ti csinálni 4 napig Veneto északi részén? Elmondom: például Palladio villákat csodálunk, proseccót kóstolunk a prosecco borúton, ellátogatunk Bassano del Grappába, ahol muszáj grappát inni, megnézzük Vicenzát, a veronai amfiteátrumot, Padovát, ahol többek között Giotto freskókat is találunk, Trevisót, a radicchio hazáját, vagy kirándulhatunk a Garda-tó partján. Ennyi minden bele sem férhet 3-4 napba, az elkövetkezendő részletes útleírásokban megosztom veletek, nekünk mit sikerült megnéznünk 2x3,5 nap alatt.

Bassano del Grappa fahídja, az eredetit Palladio tervezte a XVI. században
Veneto különösen közel áll hozzám, gimnazistaként itt voltam cserediák a tartomány északi részén, egészen a dolomitok lábánál, Feltre városában. Már akkor is teljesen rabul ejtett az óriás hegy jelenléte és az a nagyon speciális hangulat, amelyet ezek az északi kis városkák nyújtanak. Egészen más, mint egy dél-olasz falu vagy akár egy toszkán városka, mégis ízig-vérig olasz itt is minden. Ezt a furcsaságot szeretem ebben az országban, mindenhol egészen mást nyújt, miközben mégis minden teljesen azonos, ugyanúgy működik. Majd’ húsz év után most újra bejártam a vidéket, és pont olyan volt, mint emlékeimben.

Lakóház Asolo városban
A régió földrajzilag igen változatos, és ez a változatosság a konyhára is rányomta bélyegét. Ha a tartomány egészét nézzük, a halaktól kezdve, a gombákon át a vadakig mindent megtalálunk. Délről, a tenger felől haladva először teljesen sík, szőlővel sűrűn beültetett vidékkel találkozunk, amelyet a Piave szel ketté, északabbra haladva, Treviso várost elhagyva megjelennek a lágy dombok, háttérben a Dolomitokkal. Azt tanácsolom, ezen a vidéken keressünk magunknak szállást, a táj egészen meseszerű errefelé, és jól megközelíthető innen a tartomány minden része. A lenyűgöző látványhoz még az is hozzájárul, hogy itt, Conegliano és Valdobbiadene között találjuk a hivatalos Prosecco termőterületet (innen származnak a DOCG proseccók, bár az elmúlt időben némileg bővítették a határokat és hivatalos termőterület lett Asolo város környéke is. A városról is és természetesen a proseccóról is egy későbbi fejezetben olvashattok). Az alpesi fekvésű dimbes-dombos vidéken, mindenhol csak szőlőt látunk, hihetetlen magasságokban és kanyarulatokban. A rengeteg zöldet pedig itt-ott, teljesen váratlanul megtöri egy-egy rendkívül szabályos és harmonikus Palladio villa. (róla is később).
Remélem, ennyi elég volt étvágygerjesztőnek, és velem tartotok a virtuális kiránduláson!

11 megjegyzés:

Judit. írta...

Gyorsan a folytatást!

Dolce Vita írta...

oké, a jövő héten jön a folytatás

Névtelen írta...

drága édesapám az elmúlt 10 évben minden alkalommal a hova menjünk nyaralni felvetésre rávágta, hogy Garda-tó, szegényt végül mindig leszavaztuk, de idén eljutottak édesanyámmal és a húgommal
apa hízott is 2 kilót 3 nap alatt:)
Judit

e.ke írta...

Teljesen egyetértek, Padovában voltam ösztöndíjas, alaposan bejártam Venetót - bár nekem nem ez az "igazi" olasz vidék -, varázslatos!

Névtelen írta...

Szia,
tegnap ihattam egy ottani proseccot (interneten kerestem meg, hogy honnan is való). Ó ha én olyat még egyszer.......miért is nem lehet ilyet kapni itthon? Esetleg majd nálad? Én biztos kérnék: http://www.sengiari.it/en/wines/38-vini-bianchi/102-prosecco-spumante.html

Névtelen írta...

Ugye lesz novemberi naptár????

Dolce Vita írta...

már el is készült, egy poszttal feljebb,

E.ke, szerintem nincs igazi olasz vidék, mind az, mind más, de mind mégis nagyon olasz.

A proseccón erősen gondolkodunk, hogy kellene árulni, az engedélyeknek járunk utána. Addig is pl a Bortársaságnál kapni DOCG-t

tail írta...

A Garda-tó déli részére tervezünk kiruccanást ill. a 3 napos programba még egy kis Velencét is tervezünk belesuvasztani....tudom-tudom, nem lesz egyszerü, és azt is tudom, hogy a nagy rohanásnak az lesz a vége, hogy mindenböl csak egy keveset látunk, de talán majd egyszer még eljutunk újra....most viszont tippekre lenne szükségem, mit hol érdemes megnézni???
esetleg valami jó olcsó B&B-t nem tudsz ajánlani?
Amúgy nagy fan-je lettem az írásaidnak, pedig csak épphogy belekukkantottam az írásaidba....a képek csodásak, mind te csináltad?

Névtelen írta...

szia!

Hol lehet jó és nem drága szállásokat foglalni? ami nem utazási irodán keresztül van. Gyerekekkel mennénk, egy csomó dolog fontos lenne.

köszi a segítséget! Maya

Dolce Vita írta...

én itt szoktam: http://www.homelidays.com/FR-Locations-Vacances/it_veneto_it/list_r2.asp

Névtelen írta...

nagyon köszi!! MAya

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin