2011-11-10

Lélekmelengető leves

Hirtelen nem is nagyon jut eszembe olyan leves (pedig biztos van), amelyik jéghidegen és nagyon forrón is tálalható. Az almaleves pont ilyen, készülhet hidegen, például friss mentával, ahogy itt. Jól lehűtve a nyári rekkenőben így könnyed frissítő. Télen pedig egy tányér forró, fűszeres, narancsos almaleves nem csak a testet, de a lelkünket is átmelegíti egy kicsit. Engem azonnal karácsonyváró hangulatba hozott.
Kipróbáltam, ad-e valami plusz ízt az, ha az almát nem főzöm, hanem sütőben sütöm. Jelentem, sajnos nem ad. Ellenben a lakásban erőteljesen lehetett érezni a finom krémesre sült alma illatát. : )


Hozzávalók: 4 nagy szem alma, 1 narancs, 1 csapott tk. őrölt fahéj, 4-5 ek. méz, 1 dl tejszín

1. Az almákat negyedeljük, vágjuk ki a magházat, 200-220 fokos sütőbe tegyük be míg karamellesre sülnek.
2. Várjuk meg míg kihűlnek kicsit, szedjük ki a gyümölcshúst a héjból, tegyük egy fazékba, facsarjuk rá a narancs levét, adjunk hozzá annyi vizet, hogy bőven ellepje az almát
3. Adjuk hozzá a mézet, a fahéjat, forraljuk fel, majd turmixoljuk le. Adjunk hozzá pár kanál tejszínt. forraljuk és tálaljuk azonnal

5 megjegyzés:

Hapci írta...

Paradicsomleves (hideg/meleg)?

Csupa Csoki írta...

Őszi almaleves nálam, ha cukrot karamellizálok alá, most már lesz téli változat is!:) Holnap kipróbálom!

Dolce Vita írta...

Hapci!

Igen, a paradicsomleves nyert és akkor rögtön jön a paprikaleves is http://fozzunkolaszul.blogspot.com/2011/01/paprikaleves.html ez is jó melegen és hidegen is

Csupa Csoki, én is kipróbálom még hasonlóan, ma hallottam egy anyukától egy gyerek főzőversenyen, hogy vajat, barnacukrot tenni alá, úgy karamellizálni az almát, majd innen folytatnám a levesben

Tünde írta...

Vörösboros szilvaleves, fahéjjal, szegfűszeggel. Nyáron hidegen, télen forrón. Olyan, mint egy jó forralt bor.

Dolce Vita írta...

Tünde!

Szuper ötlet, ezt meg is főzöm, persze forróra!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin