2011-02-27

Pisztáciás-rózsás csokoládétorta

Félig-meddig maradékok hasznosítására készült ez a torta tegnap reggel, kb. 15 perc alatt. A hétvégi cannoli sütésből maradt egy doboz ricotta illetve másfél tábla étcskokoládé és pisztácia. A tegnapi nap pihenőnapom volt, így a konyhában sem akartam sokat álldogálni, maradt a jól bevált, sütés nélküli, keksz alapú torta. Hogy a torta különleges legyen, a kekszhez is kevertem pisztáciát, illetve ami nagyon feldobta a sütit, kevertem a csokoládékrémhez rózsával ízesített olívaolajat. Épp csak egy keveset, de egészen átalakult tőle a csokoládékrém. Nagyon illik hozzá a rózsa. A torta elkészítése könnyű, maga a torta viszont brutálisan tömény, nem éppen egy diétás darab, úgyhogy csak kis szeletekben adagoljuk. : )

Hozzávalók: 10 dkg keksz, 5 dkg pörköletlen, zöld pisztácia, 10 dkg vaj, 15 dkg étcsokoládé, 25 dkg ricotta, 1 dl tejszín, 1 evőkanál rózsával ízesített olívaolaj

1. A kekszet törjük össze morzsa méretűre, a pisztáciát vágjuk apróra, egy keveset tegyünk félre belőle a torta tetejére, a többit keverjük el a keksszel
2. A vajat olvasszuk meg, keverjük el a kekszmorzsával, lapogassuk a tésztát egy 18-cm-s, kapcsos tortaforma aljára, tegyük hűtőbe
3. Vízfürdő felett olvasszuk fel a csokoládét, mixerrel keverjük bele a ricottát és az olajat.
4. A tejszínt verjük fel kemény habnak, keverjük óvatosan a csokoládékrémhez. Szedjük a krémet a tortaformába, szórjuk meg a tetejét a maradék pisztáciával, tegyük a hűtőbe 2-3 órára

2011-02-23

Hétvégi cannoli parti

Ma egy rettentő gyorsan elkészíthető kevert tésztás süti receptjét hoztam Nektek. Az influenza végigsöpört a mi családunkon is, én voltam az utolsó a sorban. Tegnap végre volt már annyi erőm, hogy valami nagyon gyorsat süssek a gyerekeknek. A tésztát gyakorlatilag 5 perc alatt össze lehet keverni (többre még nem lettem volna képes), ajánlom nagyon azoknak az anyukáknak, akik kontrollálható minőségű, délutáni nasit szeretnének gyermeküknek adni. Nálunk narancslekvárral ették a fiúk.
Minden jel arra mutat, hogy szombatra végre teljesen jól leszek és hatalmas cannoli sütő partit tartunk a Quattro Mobili budaörsi üzletében. Délután kettőtől hatig lehet jönni, aki akar be is szállhat a sütésbe, tésztagyúrásba, krémkeverésbe, töltésbe. De persze lehet jönni csak enni is.
Ja, hogy mik azok a cannolik? A cannolo eredetileg jellegzetes farsangi édesség Szicíliából, ma már egész évben sütik, sőt népszerűsége olyan hatalmas, hogy szinte az egész országban árulják már a cukrászdákban. Egy sült tésztacső ricottakrémmel töltve, benne csokidarabok, pisztácia, kandírozott gyümölcsök. Imádom!
És ha lenne még egy konyhám, az pont ilyen lenne, mint a képen az a szépséges kék álomkonyha. Ilyen lehet az amikor örökké nyár van. Nézzétek a bal szélen kicsit belógó hűtőszekrényt!

Hozzávalók: 10 dkg liszt, 10 dkg őrölt mandula, 10 dkg cukor, 10 dkg vaj, 3 nagy tojás, 3 evőkanál kakaópor, 1 teáskanál sütőpor, csipet só, tej (kb. fél dl)

1. A sütőt melegítsük elő 200 fokon. A vajat olvasszuk meg, a kakaópor kivételével tegyük az összes hozzávalót egy keverőtálba
2. Kézi mixerrel 1-2 perc alatt keverjük össze a tésztát, annyi tejet adagoljunk hozzá, hogy sűrű, de kicsit már folyós legyen a tészta
3. Szedjük ketté a tésztát 1/3-2/3 arányban (én majdnem fele-felében tettem, így kicsit sok lett a kakaós rész), a kisebbik részhez keverjük hozzá a kakaót
4. Vajazzunk, lisztezzünk ki egy (pl. 18 cm-s) tortaformát, szedjünk az aljára egy adag fehér tésztát, majd egy kanál kakaósat, megint fehéret stb. stb. Süssük kb. 60 percen keresztül. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a közepe

2011-02-22

BÁV

Mivel nekünk nincs ilyen szuper helyünk, a fotózáshoz való kellékeket egyesével kell összevadásznom. Most egy új beszerzési forrást találtam, recept helyett ezt osztom meg ma veletek. Szeretem a képeken ezeket a régi dolgokat, jó párat már össze be is gyűjtöttem belőlük, azaz egy tálalómnak az alsó része csak ezekkel van tele. Nagyon jó dolgokat lehet találni az Ecserin, csak ahhoz most hideg van. Még a múlt héten, mikor a Nagycsarnokban jártam a vele szemben lévő BÁV kirakatán keresztül láttam, hogy az üzlet telis-tele van poharakkal, tányérokkal, vázákkal, kiegészítőkkel. Akit érdekelnek az ilyen kiegészítők, szerintem érdemes ellátogatni.

2011-02-20

Cukkinis tészta egy nápolyi kifőzdében

Azt hiszem, megtaláltuk Nápoly legjobb kifőzdéjét. Ott ettük ezt a zseniális, risotto-szerűen leveses tésztát. Egy olyan primo volt, amiről nehezen tudom eldönteni, hogy zuppa vagy pasta. Igaz, a magyar köztudat szerint egyáltalán nem tűnik olaszosnak az ízhatás, pedig mégis az, szerintem ezek az igazi házias, olasz ízek. Cucina casareccia, ahogy ezt itt mondják.
És most egy kicsit bajban vagyok, tudom, várjátok a nápolyi gasztronómiai élménybeszámolót, szívesen megírnám, hol, milyen finomságot ettünk, de erre kicsit még várni kell, minderről a Szuflé következő számában olvashatjátok majd. Itt a blogon általános, praktikus információkat olvashattok majd a városról.
De térjünk is vissza a receptre. Bonyolult hozzávalókat nem kíván. A cukkinivirágot én tettem hozzá külön, mivel hoztam ezt is haza. Nem lehetett nekik ellenállni ahogy sok mindennek szintén nem a zöldségesstandokon. A vágyaimat egyedül a poggyászunk súlya korlátozta. Ez az egy baj van a repülős utazásokkal.
A tészta, azaz ahogy az étlapon szerepelt pasta con zucchine, egy nagyon sűrű levesre hasonlított inkább, benne apró tészta, apróra vágott cukkinivel, szalonnával, tojással sűrítve. Mennyei, próbáljátok ki!
Hozzávalók 2 főre: 1 db 20 dkg körüli cukkini, 10 dkg kolozsvári szalonna, 20 dkg apró tészta (én házi fusillit használtam, ettől nem volt annyira leveses jellege), 2 tojás, 6-7 dl liter zöldség vagy húsleves (nekem megmaradt tyúkhúsleves volt), 2 gerezd fokhagyma, só, bors, olívaolaj, parmezán, plusz: cukkinivirág, akinek van ilyen elérhető közelségben

1. Kockázzuk fel a cukkinit, szalonnát.
2. Kevés olajon pirítsuk meg a szalonnát, majd adjuk hozzá a cukkinit, pároljuk kb 2 percig, adjuk hozzá az aprított fokhagymát és a bibéjétől megszabadított cukkinivirágokat
3. Öntsük fel a húslevessel, forraljuk fel, majd adjuk hozzá a tésztát.
4. Főzzük a levet, míg a tészta megpuhul. Az alap levesünknek megfelelően sózzuk, borsozzuk. Ekkor verjük fel a tojást, sózzuk, borsozzuk, szedjünk hozzá adagonként 5 kanál főzőlevet, közben folyamatosan keverjük, majd öntsük a tésztához. Zárjuk le a gázt alatta, keverjük el alaposan
5. Sajttal, olajjal locsolva tálaljuk

2011-02-16

Pasta al limone

Citromos tészta, méghozzá olyan, amelynek a tésztájában van a citrom. A durumliszt (azaz dara) víz mellett citromlével van összegyúrva, mikor bedobjuk a lobogó vízbe, azonnal friss citromillat száll fel a fazékból. Én ezt most készen vettem, de bármikor könnyen előállítható házilag is.
Pár napos nápolyi kirándulással leptük meg magunkat, 4 nap alatt felfedeztük mi minden jót lehet enni nyüzsgő városban, és egy keveset próbáltunk is hazacsempészni belőle a kézipoggyászban. Az árus akitől a tésztát vettem egy finom kagylós vagy csak egy egyszerű petrezselymes szószt ajánlott a citromos tésztához. Mivel hoztam pár articsókát is ezekkel kombináltam a pastát. Nyarat idéző, üde fogás.
Az articsóka pucolása: Ehhez a fogáshoz az articsókát előfőzhetjük, így lényegesen egyszerűbb lesz a pucolása. Tegyünk fel egy fazékba vizet forrni, sózzuk, facsarjunk bele egy fél citromot. Dobjuk az articsókákat a lobogó vízbe, majd főzzük kb. 7-8 percig. Villával próbáljunk átszúrni egyet, ha sikerül, akkor jó. Vegyük ki őket, csepegtessük kicsit le, majd várjuk meg, hogy kicsit meghűljön. Vágjuk őket ketté, majd vágjuk le a virágok felső 1/3-át, szedjük le a külső, keményebb leveleket, majd negyedeljük őket. Minél zsengébb és frissebb az articsóka, annál több levelet hagyhatunk rajta. Ennek pl. a közepéből sem kellett kiszedni semmit. A túlérett articsókák közepében szúrós, kemény szöszöket találni, amitől úszik az egész konyha, ha nyersen pucoljuk. Articsóka vásárláskor arra figyeljünk, hogy puha, összenyomható legyen a zöldség, a külső levelek se legyenek szárazak.

Hozzávalók 2 főre: 25 dkg citromos gyúrt tészta, 3 fej közepes méretű articsóka előkészítve (lásd feljebb), 1 citrom, 1 gerezd fokhagyma, kevés friss petrezselyem, só, frissen őrölt bors, olívaolaj, parmezán

1. Tegyünk fel egy nagy fazék, sózott vizet forrni a tésztának.
2. Keverjünk el 5-6 evőkanál (nagyon jó minőségű) olívaolajat fél citrom levével, a zúzott fokhagymával, az aprított petrezselyemmel és az articsókával.
3. Tegyük az egészet egy serpenyőbe, majd tegyük rá a leszűrt tésztát, 5-6 evőkanál főzőlével együtt.
4. Gyújtsuk be alatta a gázt és 1-2 perc alatt forraljuk össze. (ne tovább, mindennek maradjon meg a friss íze, az olajnak, fokhagymának, petrezselyemnek)
5. Sózzuk, borsozzuk, reszeljünk rá parmezánt és azonnal tálaljuk.

2011-02-09

Vákuumban sült mangalica tarja

Ez csupán egy konyhai kísérlet, amely nagyon jól sült el, bár azt gondolom, hogy ahhoz, hogy ezt otthon napi szinten használjuk elég bonyolult és időigényes feladat. Egyszer érdemes kipróbálni az biztos. Miről is van szó? A sous vide eljárás otthoni imitálásáról, vákuumban, hosszú ideig, egyenletes, alacsony hőfokon történő sütésről. Mindehhez komoly eszközökre van szükség, otthon ezeket barkács módszerrel, némi okoskodással pótolhatjuk hétköznapi szerszámokkal. Amire viszont biztos, hogy szükségünk lesz az egy sütő, amelynek a hőfokát szabályozni tudjuk és alacsony szinten tudjuk tartani, illetve konyhai hőmérő is kell majd. Meg vákuumzacskó, vákuumozó stb., stb., szóval tényleg csak elszántaknak.
Aki evett már sous vide technológiával készült húst, viszont jól tudja mi a cél, ezért egyszer érdemes ennyit dolgozni, majd utána olyan éttermekbe járni, ahol így főznek. : )
A húsválasztásnál egy egyszerűnek tűnő alanyra esett a választásom: tarján kísérleteztem, véletlenül sem karajon, mivel a tarja önmagában képes nagyon szaftos maradni. Itt az eredmény csak tetézte ezt.
Hogyan készült? A hússzeleteket egyenként zacskóba tettem bevákuumoztam (érdemes körülnézni az ismerősök körében, ki vett valamelyik MLM hálózattól vákuumozót, most épp jól fog jönni). A technológia első lépéseként először előkészítettem egy fazék forrásban lévő vizet, illetve egy jéghideg vízzel teli edényt. A hússzeleteket először 8-10 mp-re a forrásban lévő vízbe tettem, majd rögtön lehűtöttem a hideg vízben. Közben a sütőmet 60 fokra melegítettem bele egy vízzel teli tepsit, ebbe bele a húsokat 6 órára. Közben annyira figyeltem "csak", hogy a vízhőmérséklet ne menjen 60 fok fölé. Viszonylag szépen tartotta magát 56-60 fok között. 6 óra elteltével kibontottam a húsokat és nagyon forróra melegített serpenyőben kérget sütötte rájuk.
Amerikában amúgy 450 dollárért vásárolható otthoni gép is, a Wired karácsonyi számában láttam, mint a top 100 ajándékötlet egyike. Nem tudom, van-e itthoni forgalmazója, de ha van is (a Kitchen Aid, csak, hogy a konyhai példánál maradjunk európai árképzése nyomán) azt gondolom, nálunk ez inkább a 200 ezer forint felé fog közelíteni. Sebaj, reméljük, olyan lesz, mint a plazma TV, pár év múlva 40 ezerért utánunk dobják majd a sous vide masinát.

2011-02-06

Zöldborsós-garnélás frittata

Végre, láttuk a napot is! Szombat, vasárnap visszatért az életkedvem, látjátok a februári naptár (átmenetileg) előcsalogatta a szép időt. Persze megint előreszaladtam egy kicsit, elővettem a tavaly nyári Cinque terrés képeket és a tengerről álmodtam. Hozzá pedig egy igazi nyári, könnyű (vagy a nyárra készülős, végül is ne május végén jusson eszünkbe, hogy hoppá, fürdőruhát kell hamarosan húzni) fogás. Tudom, gonosz vagyok, mindenféle sütikkel traktállak Titeket, aztán február elején már a jövök itt a könnyű fogásokkal.
A zsenge, édes borsó (jelen esetben fagyasztott) és a garnéla frigye klasszikus párosítás, frittatában előszeretettel használják az olaszok, de egy könnyű tészta kedvéért is érdemes őket vegyíteni. A recept ma kivételesen kép formájában:


2011-02-03

Édesköményes, borban főtt kolbász

Házikolbász készítéséhez nem kell feltétlen hajnalban kelni, néhány pálinka elfogyasztása után végignézni, ahogy szegény röfinek elvágják a torkát, majd felfogják a vérét. Az egész procedúra lehet egy szép, kényelmes, szombat délelőtti foglalatosság, ebédre pedig kész is frissen sült kolbász. Több olyan olasz recepttel is találkoztam már, ahol a főzelékhez készült kolbász betöltése teljesen hétköznapi mozzanat a recept leírásában. Miért is ne lenne az, hiszen kis mennyiségben pillanatok alatt megvan. Csak egy töltő kell hozzá, első nekifutásra kérjünk egyet kölcsön, aztán úgyis veszünk egy sajátot. Persze az egész napos disznóvágás is óriási élmény, évente 1x mi is beiktatunk egyet. Most is éppen pihennek a hurkák és kolbászok, finocchionák a kisházban. Sőt, idén lesz sózott fokhagymás, boros, rozmaringos tokaszalonna, azaz lardo is.
Persze kis mennyiséghez nem kell öldökölni, vegyünk húst, zsírszalonnát és belet megbízható hentesnél. A kolbászkészítéssel amúgy még a hentesünk szemében is nagyot nőhetünk. "Aranyos, mit adhatok?"- kérdezte a hentes. Kicsit lesajnáló hangnemű volt a kérdés, szerintem egy csirkemellfilét nézett ki belőlem a pasas. Kértem 25 dkg darált sertést, 25 dkg-t egyben, 25 dkg zsírszalonnát, ekkor már felszaladt a szemöldöke, a bél hallatán mosolyogni kezdett és azon nyomban egyenrangú partnerek lettünk. Rögtön megvitattuk a receptet, ekkor meg már elismerő csodálkozás ült ki az arcára. Bár a csipet fahéjat már furának tartotta. Édesköményes kolbász, paradicsomos boros mártásban sütve. Zseniális.
A recept a Dining Guide-on olvasható.

2011-02-02

Csöpögős narancs

Kaptam egy nagy adag fán érett narancsot, egyenesen Szicíliából. Nincs a héja kezelve, így minden része nyugodtan felhasználható, leveses és mézédes, pont olyan, amilyet pár éve Siracusa környékén a fáról szedtem. (ha minden, minden jól megy, lehet, hogy lesz belőle sok, és akkor lehet majd venni is). Olyan desszertet szerettem volna, amely a legjobban visszaadja a narancs ízét, azaz tömény narancsos és édes, hogy valami vigaszom legyen ebben a hetek óta tartó ködös szürkeségben. A narancsos karamellel átitatott süti igazi orvosság lett, próbáljátok ki Ti is! Villámgyors.

Hozzávalók: 10 dkg kétszerfogós rétesliszt (BFF55), 10 dkg őrölt mandula, 10 dkg vaj, 4 evőkanál cukor, 2 evőkanál joghurt, 2 narancs reszelt héja, 2 egész tojás, 2 tojássárgája; narancsos karamellsziruphoz: 5 evőkanál cukor, 2 narancs leve

1. Keverjük össze a a sütemény hozzávalóit, öntsük kivajazott, lisztezett sütőformába/formákba
2. Süssük 180 fokra melegített sütőben kb. 30-40 percig. (az idő függ attól, hogy egyben vagy kis tálkákban sütjük!)
3. Készítsük el a szirupot: a cukrot 3-4 csepp vízzel melegítsük, mikor közepesen sötétre karamellizálódott a cukor adjuk hozzá a narancsok facsart levét, melegítsük tovább, míg újra folyékony nem lesz a karamell, gyöngyözve forraljuk a szirupot 4-5 percig
4. A kész süteményt locsoljuk meg még a formában a sziruppal, hagyjuk kihűlni. (késsel ki réseket vágtam a sütik tetejébe, azaz kifordítva az aljába, ami nem fog látszódni, hogy jobban szívja a szirupot)

És a győztes....

Elhiszitek, hogy nem volt egyszerű döntés. Virtuálisan összedugtuk a fejünket a Nespresso-s csapattal, szűkítettük a listát, majd tovább szűkítettük, majd én még tovább szűkítettem. Nagyon örülök, de nagyon szomorú is vagyok, hogy nem nyerhetett mindenki, annyi kedves sort írtatok, annyi ötletes szép receptet küldtetek. Bevallom, még azon is gondolkodtam, hogy a 10 fősre szűkített mezőnyből inkább sorsolok, hogy átugorjam ezt a nehéz döntést. De összeszedtem magam és megszületett, ki kapja a csodás, habosítós masinát. .... Strawberry kávén füstölt libamája vaníliás vargányapürével lett a nyertes!
A játékot megtoldom 4 különdíjjal. Salsa, Zsé, Praliné paradicsom és Sebestyén Katalin (mailben küldte a recepet) a Dolce Vita konyhából kap meglepetést.
Nagyon köszönöm mindenkinek a csodás recepteket!
Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin