2012-01-31

Fahéjas-narancsos grízpuding narancsos karamellel

Február a narancs hónapja, ekkor érik ez a népszerű, sokoldalúan használható gyümölcs. Életemben a legjobbat február közepén ettem, Szicíliában, egy fáról leszakítva. Olyan édes volt, mindenféle savasság nélkül, hogy nem hittem a szeme... a számnak.
A februári naptár témájának is a narancsot választottam, illetve készítettem egy nagyon egyszerű, desszertet belőle. A gyerekek édességet kértek, de minden kifogyott itthon, se tojás, se tej, se vaj a vajtartóban. Így nehéz lesz desszertet készíteni, de a narancsok megmentettek, ehhez a pudinghoz nem kell más, mint narancs, búzadara és cukor, no meg egy csipet fahéj. Összetevőiben minimál desszert, összhatásában viszont egy üdítő, még akár különlegesnek is mondható édesség. Nekünk másnap ízlett a legjobban, hidegen, kifordítva a formából.
És egy minimális reklám (bocsánat de talán többeteket érdekel a dolog), úgy néz ki, idén sikerül hozatnunk Szicíliából frissen, éretten szüretelt, kezeletlen héjú narancsot. Olyat, amelyet nem féléretten szedtek le, majd hosszas utazás, nagybani és nagykerraktáras érlelés után, hetekkel a szüret után kerül a boltokba. Ezt leszedik, kamionra pakolják és jön nekünk. 12 kg-s dobozban lehet majd venni és célszerű előrendelni. A karton ára 5500 Ft. Főhetnek a lekvárok, készülhetnek a kandírozott és csokis narancshéjak. : ) Bővebb info a következő Dolce Vita konyha hírlevélben.

Hozzávalók: 15 dkg búzadara, 4 dl frissen facsart narancslé, cukor ízlés szerint, őrölt fahéj

1. 3 dl narancslevet keverjünk el 2 dl vízzel, egy narancs lereszelt héjával, csipet fahéjjal, főzzük meg benne a darát, édesítsük amennyire szükséges, osszuk szét 4 kis formába a darát, kanállal simítsuk le a tetejüket
2. kb 10 dkg cukorból készítsünk karamellt, mikor kész a karamell, öntsük hozzá a maradék 1 dl narancslevet. Forraljuk fel újra az öntetet, míg a karamell újra folyós nem lesz, ha szükséges főzve sűrítsük a szirupot, majd öntsük a darára. Tegyük hűtőbe


A naptár a szokásos két méretben elérhető: 1920x1200 és 1280x1024

14 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Kriszta!

Hol és hogyan lehet a narancsot rendelni? Nagyon érdekel az igazi narancs ízű, kezeletlen narancs.

Köszönettel,

Ibolya (Egerből)

Dolce Vita írta...

Kedves Ibolya!

akkor írom ide is, mert többen kérdezték már levélben is. A Dolce Vita konyha webshopban lehet majd rendelni. Ha most feliratkozol hírlevére, azonnal értesítünk, amikor jön, és lehet már rendelni.vagy figyeld a blogod, mert sztem kiírom azért ide is, amikortól rendelhető

Verusch írta...

Kezeletlen narancs? Jól hangzik. Hát erről most majd a védőnőm szerint egy kis időre le kell mondanom. No azért nem baj :D
Folyamatosan kapható lesz?

Édeskonyha írta...

Nagyon tetszik a recept. A narancsot és a grízpudingot is szeretem, biztosan remek lehet együtt is :)

Marmalade írta...

Igazán izgalmas recept; fahéj, narancs, grízpuding egybe...nyamm!

pomazi írta...

De jó lenne ilyen narancs! És mi a 'garancia' arra, hogy nem vegyszerezett? Bio minősítés?

Dolce Vita írta...

Pomazi!

nem bio, hanem ismerjük a termelőt, ez a "garancia". Éretten leszedik a narancsot, kézzel átválogatják, majd utazik is ide hozzánk. ennyi időre nincs szüksége vegyszerre, direkt vásárlás a termelőtől. Míg az amit a zöldségesnél veszel utazik, tárolódik pár hétig, sok-sok kézen átmegy

Névtelen írta...

Szia! Mobilra most nincs kép? A januárit letöltöttem, most keresném a februárit, de nem találom. Vagy csak én bénázom? Toncsi.

Névtelen írta...

Megcsináltam. Nekem izlett, de a családomnak nem (2 gyerek, férj). Amúgy elég tömény. a 4 kis tálkányi desszertet már a 4. napja én eszem ;-)

A narancs érdekelne engem is, de félek a felhasználásától. Tudom, hogy nagyon kell vigyázni a héjával, mert ha a fehér rész bele kerül keserű lesz, és én isten bizony ;-) nagyon vigyáztam, de úgy is keserű lett (most egy narancslevesről beszélek, de egy vagyonér vett narancsot, és sok munkát nem szeretnék kidobni az ablakon egy hasonló hiba miatt...)

Ritocska

U.i.: az új könyvedet imádom. A sajtgolyók, és a krémsajt isteni. azóta a hűtőben mindig csöpög egy adag joghurt ;-)

Névtelen írta...

Szia!

Ez a kép...egyszerűen gyönyörű!!!
Ha csak nem készítesz valami "szebbet", nálam egész évben február lesz. :D
Köszönöm!

Üdv, Viki

Dolce Vita írta...

Viki!

Azért igyekszem majd : ))

Névtelen írta...

Mikor jön a következő narancs szállítmány és hogyan lehet előrendelést leadni??
Köszönettel: Bee

Dolce Vita írta...

Bee!

Írj egy mailt az info@dolcevitakonyha.ha-ra, kolléganőm felvesz a várakozók listájára, ill, az elő-elő értesítésre a következő szálíltmányhoz

Névtelen írta...

Kedves Kriszta!

Rendeltem narancsot, és holnap már érkezik is! Viszont az lenne a nagy kérésem, hogy narancslekvár receptet nem tennél fel a blogra? Mert sok ínycsiklandó narancsos süti receptet találtam Nálad - amiket szeretnék is kipróbálni, de még sose csináltam narancslekvárt, és nem szeretném elszúrni...
Köszönöm!
Orsi

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin