És akkor nézzük ezt a tőlem-nekem tortát, nem más, mint egy fordított karamelles-ananásztorta. Péntek este anyukám meglepett egy rakás ananásszal, és még azon nyomban keresni kezdtem, milyen finom desszert lehetne belőle. A "pineapple" keresőszóra a google számolatlan "upside down" ananásztortát ad. Nem is volt kérdés, hogy ez lesz a befutó. Ez a kókuszos-banános-ananászos volt a minta, de a banánt elhagytam belőle, és sok-sok citromhéjjal egészítettem ki a kókuszos részt. És egy kis tejszínhabot is ettünk hozzá!
Hogy maradandó nyoma is legyen a születésnapnak, és a blog is kapjon valamit, hamarosan jön az új blogruha, hiszen az öt év alatt ezt a göncöt bizony már kinőttük. Már készül, a tervek egyre véglegesebbnek tűnnek, már csak a nagy költözködésre kell felkészülni. Ettől kicsit tartok, de olyan szépséges lesz az új design, hogy mindezért nagyon megéri a kis izgalom. Még kell jónéhányat aludni, nem tudom, hogy fogom kibírni.
Hozzávalók: torta tetejéhez: 1 kg körüli ananász, 12 dkg cukor, 8 dkg vaj, kevert tésztához: 15 dkg liszt, 5 dkg kókuszreszelék, 7 dkg olvasztott vaj, 1 nagy tojás, 1 tk. sütőpor, 2 citrom lereszelt héja, 1 dl tej, csipet só
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokon. Az ananászt vágjuk 7 db karikára az utolsó kép alatt lásd hogyan tovább.
2. A 12 dkg cukorból készítsünk karamellt, mikor kész, adjuk hozzá vajat. Melegítsük, míg a karamell újra folyékony nem lesz.
3. Zárt forma (én 23 cm-s piteformát használtam) aljára öntsük a karamellt, helyezzük szépen rá az ananászkarikákat. (egyet középre, többit köré
4. A kevert tészta kellékeit öntsük össze egy tálba, elektromos habverővel keverjük simára. Öntsük az ananászokra
5. A tortát süssük kb. 35 percig (tűpróba!), majd még melegen fordítsuk ki egy nagyobb tányérra. A tányérnak legyen pereme, mert folyik a karamell!
A felkarikázott ananász közepét egy fém sajtosroló-formával vájtam ki, a karikákat pedig fém fánkszaggatóval szúrtam ki.
24 megjegyzés:
Nagyon Boldog Születésnapot!
Anna
Anna!
Köszönöm!
Boldog blogszülinapot! Legyen csodaszép éved:)
Nagyon boldog blogszületésnapot! Izgalmasan hangzik az új design. Nagyon kíváncsivá tettél. :)
Én még csak almás fordított tortát csináltam (torte tatin, azt hiszem ez a neve) de nem nagyon maradt belőle!
Lenne egy kérdésem hozzád: kaptam ajándékba egy római utat, és szeretnék vmi autentikus és nem csak annak látszó étterembe menni. Nincs véletlenül vmi tipped? mit keressek? Merre? (csak április végén megyünk) Előre is köszönöm!
Boldog blogszülinapot! De jó, kíváncsian várom az új ruhád! :)
Huh, engem is izgat az új köntös ;) SOk bolgos születésnapot!
Nagyon boldog születésnapot és gyümölcsöző 2012-es évet kívánok.
Nagyon boldog szülinapot!!!! Várom az új hacukát és persze az újabbnál újabb finomságokat. Végre itthon vagyok és amint a születendő kis Lurkó engedi én is újra házi csemegékkel lepem meg a bővülő családot :-)
Köszi az eddigi 5 évet és a számlálhatatlan remek receptet!
Boldog blogszülinapot!!!!
Nagyon várom az új rucidat.
Szívből remélem,hogy nem fogod megunni:))Még sokszor ennyi,boldog évet,a Tied és a nálad időzők örömére!
S bár ez a ruha is szép,azért egy ötéves nagylány biztosan jobban örül egy újnak:))
Nagyon boldog születésnapot, s egy fantasztikus, receptekben bővelkedő új esztendőt kívánok! Én és a családom nagyon örülünk, hogy nem unod még a főzést, mert rengeteg finomságot valósítok meg az oldalról!
Az új ruhát én is nagyon várom :)
Bár ötleted biztosan rengeteg van, én nagyon örülnék grillezős és kemencében sülős recepteknek...
Várjuk az újabbnál újabb finomságokat, no meg a fantasztikus fotókat!
Dolce Vita Bisztró is lesz esetleg egyszer?
Szép napot kívánok!
Ibolya (Egerből)
Tanti Auguri!:)
Lehet két kérdésem?
Az egyik: hol szerzed be a szardellát? Én eddig még csak a Culinarisban láttam 2000HUF/üveg. Kicsit sokkaltam, vagy ez ennyi?
A másik: szeretnék házilag fusilit készíteni. Van valami ötleted hol lehet tutorialt, videót találni? Kerestem, kevés sikerrel.
boldog szülinapot!
Szeretettel gratulálok :)!!
Nagyon sokat köszönhetek Neked az elmúlt 5 évben! Boldog szülinapot!
Mindenkinek köszönöm a jókívánságokat! Én is remélem, hogy egy darabig még nem unom meg : ))
Verusch!
Gratulálok!!! : )
És hajtom a tervezőt, hogy a ruha mihamarabb elkészüljön végre
Juci!
A szardella elsőre nem tűnik olcsónak, viszont nagyon kevés kell belőle, sokáig kitart.
Általában Olaszországban vagy Horvátországban veszem. Elég egy évben egy nagyobb üveg. Arra figyelek, hogy szép, viszonylag nagy filék legyenek, ne apró cafatok
Köszönöm szépen!
A házi készítésű fusilihez esetleg ötlet? :)
Kevés olyan gasztroblog van, mint ez. Ízléses, sűrűn frissülő, és még meg is valósítható. A legtöbb, végeredményében nagy sikert arató receptet innen kölcsönöztem, és remélem, fogom a jövőben is. Jó tudni, hogy nem akarod abbahagyni, sőt. Csak így tovább, nagy-nagy köszönet a lelkesedésért és a finomságokért!
Juci!
Én így készítem, a regina tésztagéppel http://fozzunkolaszul.blogspot.com/2010/05/lukas-teszta.html
hmmm, hol kapni? : ) a dolce vita konyhában : )) bocs, a reklámért
Anna!
igazán örülök, hogy sok-sok recept sikert aratott! : )
Nagyon szépen köszönöm! Kezdek gyűjteni :) Tegnap kaptam egy metéltekhez való tésztagépet. Hétvégén tagliatelle készül.
Boldogíthatlak még kérdésekkel? Mi a különbség a tagliatelle és a fettucine között? :)
nehéz kérdés. Szerintem tök ugyanolyanok,de van aki azt mondja a fettuccine szélesebb, mert az adott tartományban, városban ők éppen úgy készítik, de van aki a tagliatellét készíti szélesebbre : ))
Boldog blogszülinapot kívánok! A tiéd volt az első blog, amit olvasni kezdtem, azóta viszont mind a blogolvasásban, mind a blogírásban függő lettem, köszönöm! ;) Ez az egyik legújabb kedvencem tőled: http://www.pralineparadicsom.hu/2012/02/hazi-muzliszelet.html.
Zsuzsi!
Köszönöm szépen, nagyon örülök, hogy sikeres volt a recept, gyönyörűek lettek a müzlik (na, de házi eperrel : ))) A függőség meg jó : ) ennek köszönhető a rengeteg csodás bonbonod!
Megjegyzés küldése