2012-01-18

Téli tiramisu

Azt hiszem, erről a desszertről ez az élethű kép. Lefotózhattam volna még egészben, de pár másodperc múlva úgyis ez lesz a sorsa. Jobb szokni ezt a látványt. : )
Egy egészen átvariált tiramisu, nem sok köze van az eredetihez, pusztán az elkészítési módjuk hasonló. A babapiskótát fahéjas mézestésztára cseréltem, a kávét frissen facsart narancslére, a likőrt limoncellóra, a tojást elhagytam, a kakaót pedig narancshéjra és csokira. Tiramisu? Nem, de kicsit mégis az. Az viszont biztos, hogy nagyon finom volt, tényleg pár pillanat alatt eltűnt. A mézes kekszet mindenképpen érdemes jó pár nappal korábban megsütni.

Hozzávalók: mézeslaphoz: 17 dkg liszt, 10 dkg méz (kb. 1 dl), 6 dkg vaj, 1 teáskanál őrölt gyömbér, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 tojássárga felverve, csipet szódabikarbóna, csipet só, Krémhez: 50 dkg mascarpone, 1,5-2 dl tej, 3 dl frissen facsart narancslé, 0,5 dl limoncello, 1 citrom, 4 ek, kristálycukor, étcsokoládé a díszítéshez

1. Korábban készítsük el a tésztát: Keverjük el a lisztet a fűszerekkel és a szódabikarbónával. Morzsoljuk el vele a vajat, adjuk hozzá a mézet és a tojássárgáját, dolgozzuk el. Tegyük legalább 30 percre a hűtőbe, majd nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra, sütőpapírral bélelt lapon, 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt süssük készre.
2. Tálalás előtti nap, vagy a tálalás előtt legalább 5-6 órával állítsuk össze a desszertet: a mascarponét keverjük simára a tejjel, cukorral és a citrom lereszelt héjával.
3. A narancslevet keverjük el a citromlikőrrel. A mézeslap felével béleljünk ki egy mélyebb tálat, locsoljuk meg egyenletesen a likőrrel kevert narancslé felével. Kenjük rá a mascarpone felét.
4. Helyezzünk rá újabb réteg mézes tésztalapot, locsoljuk meg a narancslé másik felével, kenjük rá a maradék mascarpone krémet. Tegyük a hűtőbe egy éjszakára.
5. Tálaláskor szórjuk meg reszelt narancshéjjal és étcsokoládé forgáccsal

A recept a Nők Lapja februári (talán) második számában, Valentin napi menüben fog megjelenni

7 megjegyzés:

Panni írta...

Dejó, ez tök jó felhasználási lehetősége az el nem fogyasztott mézeskalácsoknak :-)))

Dolce Vita írta...

Panni!

az el nem fogyasztott mézeskalács náluk ismeretlen fogalom, nagyon szeretik a gyerekek. Szerencsére párperc alatt elkészíthető a tésztája

Pau írta...

Helló!

Nagyon klassz recept, Jamie Oliver is ilyet készített a hétvégén a Tv Paprikán! :)

Azt hiszem, most hétvégén én is kipróbálom. :)

Lívi írta...

Hű, megint Tied a Valentin napi menü? De jó! Alig várom, hogy megjelenjen :-)

Dolce Vita írta...

Lívi, nem, nem ez nem a konyha, hanem a Nők Lapja, a heti lap. havonta 1x lesz benne anyagom

Pau, nagyon ajánlom elkészítésre. úgy csúszik, mint a tiramisu, de a mézeskalácstól egészen különleges

Névtelen írta...

kicsit "puffinos", nem?

Dolce Vita írta...

Mi az a puffinos?

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin