2012-03-08

Trüffelkrémes torta

A héten hirtelen szervezett meglepetésbulit tartottunk, a tortasütés volt az egyik feladatom. Reggel 8-kor álltam neki, kilenckor pedig tettem is be a hűtőbe, hogy estére összeálljon. És nem bolti piskótát használtam hozzá, nem ám! Fincsi villámtorta, a még fincsibb villámpiskótával, bármikor jól teljesít. A kép is villám volt, bocsánat!

Hozzávalók 28 cm-s tortaformához: piskótához: 6 tojás, 20 dkg liszt, 20 dkg cukor, krém: 20 dkg étcsokoládé, 20 dkg vaj, 3 dl nagyon hideg tejszín, 3 dl narancslekvár, torta beborításához: 10 dkg étcsokoládé, 5 dkg vaj

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokon. Az egész tojásokat öntsük össze a cukorral és kb. 3 percig verjük elektromos habverővel a legmagasabb fokozaton, míg kifehéredik, habos nem lesz és a sokszorosára nő.
2. Szitáljuk hozzá a lisztet, keverjük tovább, majd öntsük kivajazott, lisztezett formába, és süssük készre 15-20 perc alatt, a duplájára nő meg sütés közben
3. Közben kíméletesen olvasszuk meg a 20 dkg felkockázott étcsokoládét a 20 dkg vajjal egy kis lábosban, tegyük félre hűlni.
4. A kisült tortát hűtsük picit, majd vágjuk ketté, mindkét vágott felét kenjük meg narancslekvárral

5. A tejszínt verjük fel kemény habnak (ekkor engedtem be a duguláselhárítót a konyhába), keverjük el az olvasztott csokival. a vaj és a csoki ahogy megkapja a hideg tejszínt szépen meg is szilárdul. A torta tetejét tegyük vissza a kapcsos formába, (lekvárra felfelé), kenjük rá a csokikrémet, tegyük rá a torta alját (így lesz szép egyenes a torta teteje). Tegyük a hűtőbe
6. A maradék 10 dkg csokit olvasszuk meg a vajjal  és késsel kenve vonjuk be a tortát a csokival. Ez a mennyiség akkor elegendő, ha szép vékonyan kenjük! (eddigre a dugulás is megszűnt a konyhában). Tegyük hűtőbe 4-5 órára a tortát.




6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!

Nagyon finom lehet ez a torta, és tényleg egyszerűen hangzik az elkészítése!
(A recept 1-es pontjában van egy kis elírás, a tojásokat a cukorral verjük fel, gondolom.)

Dolce Vita írta...

köszi!! javítom

Agnes_Villanyi írta...

Szia Kriszta!

Szerinted el lehet előző nap is készíteni, vagy másnap már nem olyan jó? (Délután 2-kor kezdődik a zsúr, ha 10-re elkészítem sem tudom 4-5 órára a hűtőbe tenni).

Illetve:
Első szülinapra melyik tortát javaslod? Már mindent eszik a gyermek (tojást, epret is), egyedül cukrot nem kaott még?
Gondoltam erre a tortára, vagy az epres ricottára, vagy a narancskrémes túrósra?
De nyitott vagyok :-)

Nagyon köszi,
Ági

Dolce Vita írta...

Ági!

Igen, el lehet, minden tortának jót tesz, ha egy napot áll a hűtőben, megszilárdul a krém, szebben lesz szeletelhető.
Én első szülinapra inkább könnyebbet készítenék, inkább a narancskrémes túrósat.

Agnes_Villanyi írta...

Nagyon köszi Kriszta, akkor a narancskrémeset csinálom, ricottával és előző nap. Szuper!

Névtelen írta...

Szia!
Tiszta cukoromlett lett belőle :o) lapos és gumis... mit ronthattam el? Talán a lisztet már kézzel kellene belekeverni szép lassan, nem pedig géppel? Pedig úgy örültem ennek az egyszerűbb piskótasütési módnak! Mi a tipped?
Ó.K.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin