Jó pár hete árulják már a Nagycsarnokban a görög/spanyol epret. Eddig simán ellen tudtam neki állni. Majd nemrég nyitott mellettünk egy alkalmi zöldséges, miután naponta mentem el mellette kocsival és olvastam a hatalmas táblát, hogy finom, édes eper kapható, egyszer csak a fékre léptem, majd vettem egy kilót. Az édességén vitatkoznék, de igaz, ettem már ennél sokkal rosszabbat is (és sokkal jobbat is). Erős közepes.
A torta annyiban mojitós lett, hogy van benne cukorszirup, lime, menta és annyiban tiramisus, hogy az elkészítése hasonlít rá, ugyanis a piskótát belocsoltam. Persze nem kávéval, hanem a mojitóval. A többi jön magától: mascarpone és eper. Piskótának a villámpiskótát sütöttem, 4 tojásból 13 dkg liszttel és cukorral. A 18 cm-s formába talán elég a 3 tojás, 10 dkg liszt, 10 dkg cukor változat is. Az enyémnek kicsit vastag lett a tésztája, de mivel be van locsolva, szaftos lett, nem volt zavaró.
Ma pedig láttam a piacon magyar epret is, 2999 ft -ért. Hmm, még várok rá egy kicsit.
A szuper bádog lapot ovistársunk szüleinél vettem a Vintage Bazaaron. |
1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokon, 13 dkg cukrot verjük habosra, krémesre a 4 tojással. Elektromos mixerrel 4-5 perc, szitáljuk hozzá a lisztet. Öntsük kivajazott, lisztezett 18 cm-s formába, tegyük be sülni 20-25 percre. Tűpróbával ellenőrizzuk
2. 3 dl vizet forraljuk fel, adjuk hozzá a 5 dkg cukrot, az összevagdosott mentát, forraljuk a szirupot 5-8 percet. Majd reszeljük hozzá a lime héját, facsarjuk bele a levét.
3. A mascarponét keverjük krémesre a 2 ek. cukorral, reszeljük hozzá a másik lime héját, keverjünk el benne nagyon apróra vágott mentát, pár csepp lime levet ízlés szerint
4. A kihűlt piskótát vágjuk ketté. A tetejét helyezzük vissza vágott felével felfelé a tortaformába, locsoljuk be egyenletesen a szirup felével, kenjük rá a mascarpone felét. Helyezzünk rá lapokra vágott epret (vagy felezett)
5. Locsoljuk be a vágott felénél a másik lapot is, helyezzük az első rétegre (vágott felével lefelé), kenjük rá a maradék krémet, tegyünk rá bőven epret. Tegyük a hűtőbe 4-5 órára.
13 megjegyzés:
ilyen követ ezer éve keresek én is. Eddig amit találtam mind túl nehéz volt mozgatni. A tiéd milyen kőlap?
Tegnap én is beadtam a derekam a zöldségesnél, igaz csak 10 dkg erejéig és a magyar eperből, mert már más gyümölcshöz nem nagyon volt étvágyam :) Jól teszed, ha vársz, bár ahhoz képest, amire számítottam egész jó volt egyébként.
Vera, ez bádog, nem kő
Judyt, a cserepes szamócámon már vannak virágok, én ezt várom igazán. annak olyan íze, illata van...
zsenialis, hol szerezted?
Gyönyörű ez a torta! Olyan könnyűnek tűnik :) Bárcsak érne már az eprünk, rögtön elkészíteném!
Kedves Kriszta!
Én nem tudtam ellenállni, reggel beszereztem az epret...ez a torta csodásan szép, valószínűleg nagyon finom is :)
Most kavarom a krémet, utána már rakom is össze.
Köszönet a sok finom receptért!
Ibolya
Kedves Kriszta!
Szeretném megkérdezni, hogy a Nők Lapjában (a folyóiratra gondolok) megjelent receptjeidet a netre is felteszed - e (az nlcaféra vagy a blogra gondolok)?
Zsófi
tavaly nyar ota lakunk egy olyan alberletben, ahol fantasztikus menta no a kert hatuljaban. a tavlyi nyarat vegig mojitoztuk, es mar megkezdodott az idei szezon is. Szoval ezt a tortat muszaj kiprobalnom, mar felig kesz is :) en a szirupban 1 dl vizet rumra csereltem :)
Vera,
ott a link a kép alatt, Vintage bazaar-ról vettem
Zsófi,
itt a blogon nem, de a szoktak belőle feltenni az nlc-re vagy a startlap konyhára is
Lívi,
jól tetted, hogy kicserélted rumra : )
Szia!
Ikergyermekeim ma lettek 5 évesek. A kisfiu a trüffelkrémes tortádat kapta, a kislány pedig ezt az epreset. Isteni lett mind a kettő!
:-)
Köszi
Ritocska
Kriszta, köszi a választ, közben megtaláltam az nlc-n, pont azt, amit kerestem (spenótos-túrós lepény).
Szia:) az epres mojitotorta nagyon tetszik, csak az a baj, hogy leérett már az eper. Kiwire gondoltam, hogy ezt tennék rá eper helyett, az is jó hozzá?:)
Málnával készítsd!
Megjegyzés küldése