2012-04-06

Fahéjas-mazsolás kuglóf

Tegnap sütöttem ezt a kuglófot, mára nyoma is veszett. Nem volt eddig kuglófformám, ezért nem találkozhattatok a blogon kuglóf recepttel. Az elmúlt hetekben vettem az Ecserin ezt a fehér-kék, kopott, zománcosat, pont olyat, amilyen kancsóm már volt régebbről. A kuglóf legjobb pillanata az volt, ahogy a fahéjas, olvadt cukor folyt ki az alján...




Hozzávalók: 45 dkg finomliszt, 1 kk só, 2,5 dkg friss élesztő, 2 bő tk. méz, 2 tojás, 2 dl langyos tej,  5 dkg vaj, 5 dkg kristálycukor, 1 tk. őrölt fahéj, 1 nagy marék mazsola

1. Keverjük a tejet krémesre az élesztővel és a mézzel
2. A lisztet keverjük el a sóval, majd keverjük hozzá a tojást, tejet, olvasztott vajat (a szükséges folyadék mennyisége függ a liszt minőségétől, tojás nagyságától, ha túl kemény a tészta, óvatosan adagoljunk hozzá még tejet, mindaddig amíg gyúrható, de nem lágy tésztát kapunk!)
3. Dagasszuk a tésztát 8-10 percig, míg teljesen homogén nem lesz, konyharuhával takarva kelesszük szobahőmérsékleten minimum 2 órán keresztül
4. Dagasszuk a tésztába a mazsolát, majd nyújtsuk ki a tésztát 20x 50 cm-re, keverjük el a cukrot a fahéjjal, szórjuk a tésztára, majd tekerjük fel, mint egy bejglit.
5. Helyezzük kuglófformába majd kelesszük újabb 1 órát. Közben a sütőt melegítsük elő 200 fokon, tegyük be sülni a kuglófot, 10 perc után csökkentsük a hőfokot 170-180 fokra, süssük kb. 35 percet. Tűpróbával ellenőrizzük.

12 megjegyzés:

Judyt írta...

Egyszer el kell mennem az ecserire :) Irtó jó ez a kuglóf forma :) Nekem olya van,ami nem lyukas :S vagy az lehet nem is kuglóf... ?

Dolce Vita írta...

a nem lukas passz, de az biztos, az Ecserire nagyon érdemes járni, sok-sok apró kincset lehet találni

Névtelen írta...

Ó, ugyanilyen a formám, csak kívül kék, belül fehér. Nagyanyai örökség :). Az Ecserin nem szálltak el nagyon az árak? Pár éve voltam utoljára, akkor eléggé elment a kedvem...
A kuglófot holnap megpróbálom megsütni - jól értem, tekerve teszed be a formába? Izgi lesz!
Judyt! Egy barátnőmnek is olyan a kuglóf-formája, ami nem lyukas - legalábbis annak használja és annak is árulták anno (Kátay). Kábé ugyanez kívülről, mint a képen, csak lyuk nélkül.
Zsófi

Elena írta...

Szuper ez a forma!!!.....Én még sosem voltam az Ecserin, nem is értem, miééért??? Fantasztikusak ezek a kincsek! :)

Névtelen írta...

A kuglóf isteni puha, könnyű lett! Köszi!
Kellemes husvétot!
Ritocska

Dolce Vita írta...

Ritocska!

Kicsit megkésve, de köszönjük!

Dolce Vita írta...

Zsófi!

én nem vagyok egy nagy alkusz, de pár dolgot érdemes betartani: sosem kell lelkesedni semmiért, mindig érdemes eljátszani, hogy igazán nem is kell. Így lehet bőven alkudni. Tudom előre, ránézésre, hogy nekem mennyiért éri meg valami, csak annyiért szoktam megvenni. Ha nem adja annyiért, otthagyom, van, hogy ilyenkor utánad futnak, hogy viheted mégis : )

Névtelen írta...

Nagyon finom lett a kuglof, koszi a receptet! Nekem kevesebb kelesztesi ido is eleg volt es kivant meg jocskan lisztet (beleontottem a ket dl tejet, szoval a lisztet kellett adagolni). Isteni finom, foszlos. Kicsit szkeptikus voltam mivel nincs cukor a tesztajaban, de tokeletes lett. Szoval koszi :)
M.

Pocahontas írta...

Én annyit változtattam,hogy mivel este fél 11-kor álltam neki és döbbentem rá,hogy nincs itthon mazsola,viszont találtam egy zacskó mandulát,ezért ez került bele.Most épp a sütőben sül és remélem hasonlóan finom lesz mint mazsolás testvére.
U.I.:Az Ecserin hol van a piac?

Dolce Vita írta...

A Nagykőrösi út folytatása, M5 mellett, ahol az autópiac van

Névtelen írta...

hogy hogy , hogy nem.. elöször jàrok ezen az oldalon .. csodâlatosakat alkotsz :)) s csatlakozom, gyönyörű az a kugló forma a kannával együtt.. én a hétvégén lőttem egy maxikuglòf formàt , csillagàszati àron, de az eredetiből mégis jòcskàn lealkudtam..
További szépeket Neked..

Dolce Vita írta...

Köszi!

további jó böngészést, főzőcskézést!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin