2012-04-15

Szezámos csokitorta

Egy régebbi Olive magazinban találtam ezt a receptet. Biztos, minimum 5x néztem már végig az elmúlt években az újságot, de ez a süti valahogy elkerülte a figyelmemet. Egy londoni, amúgy francia éttermet (Chabrot) bemutató cikkhez adták meg a Gateau de Marie-nak keresztelt csupa csokis receptet, amely az étterem legnépszerűbb desszertje.
Az elkészítése pofon egyszerű, maga  a süti szerintem baromi látványos és nagyon finom. Töményen csokis, de mégis könnyű. Az eredeti recepten valamennyit változtattam, a cukrot majdnem lefeleztem, és kevesebb kakaóport használtam. Illetve a sütihez eredetileg jár egy sűrített tejes-tejszínes öntet, ezt elhagytam, mert egyik sem volt itthon.
A recept pedig úgy indul, "melegítsd elő a sütőt...". Ezek a kedvenceim, mert ez általában azt jelenti, 5 perc múlva megy is a cucc sülni. És ez most is igaz.
Hozzávalók: 12 dkg vaj, 5 dkg szezámmag, 3 óriás tojás (vagy 4 normál), 15 dkg kristálycukor, 5 dkg kakaópor, 5 dkg étcsokoládé, 10 dkg liszt

1. Melegítsd elő a  sütőt 160 fokon. Vajazz ki egy 22-24 cm-s tortatálat (én 22 cm-s piteformában készítettem) és egyenletesen szórj rá szezámmagot. Jusson mindenhova.
2. A vajat és a csokoládét olvaszd meg egy kisebb lábosban. Ne melegítsd nagyon!
3. A tojásokat keverd el a cukorral (nem kell fehéredésig!) majd szitáld hozzá a lisztet és a kakaóport. Keverd el benne a felolvadt csokis vajat
4. Öntsd a tálba süsd 25 percet. A közepe még remegős maradjon (nekem ehhez pont 25 perc kellett), így lesz finom szaftos a kihűlt süti. A sütit várd meg míg kihűl, borítsd ki, gyönyörűen lehet szeletelni, délutáni kávéhoz passzolt a legjobban. Meg passzolt volna a másnap reggelihez is, de addigra rég elfogyott.



még 2 nap múlva is találtam szezámmagot a dolgozószobában





19 megjegyzés:

Anett írta...

Hmm. Nekem a brownie recept jutott eszembe, majdnem így készül az is. Viszont ez a szezámos verzió felkeltette a fantáziámat. Érdekes ízkompozíció lehet.

A múltkor nézegettem a nlc-t, láttam egy képes receptet- még meg sem nyitottam,tudtam,hogy Te vagy :) A képeid magukért beszélnek :)

További jó munkát!
Üdv,Anett

Ritocska írta...

SZia!
Nekem az ilyen lapos sütemények mindig kívánnak egy kis sütőport, amitől könnyebbek lesznek. Csak kíváncsiságból: Te miért nem teszel bele? Én mindig szoktam.
Köszi
Ritocska

Dolce Vita írta...

Anett!

örülök, ha felismerhetők! : )
és annak is, ha tetszenek...

Ritocska!
ennek a tésztája nagyon lágy állagú, nem igényel sütőport. Igazán tényleg nem szoktam használni, csak a klasszikus kevert tésztás sütikhez, amelyben sok a liszt.

Aszti írta...

Milyen piteformában sütöd? Nekem csak kerámia van és félnék, hogy kicsit beleragad. Vagy vajazzam ki egy kicsit?

Dolce Vita írta...

Aszti, igen, kerámiában. Ki van vajazva, arra megy a mag, nem fog beleragadni!

Névtelen írta...

Nem mintha a receptek nem lennének jók, de én a képeidért jövök ide nap, mint nap. Szeretem a "festményeidet". Üdv, Kata

Dolce Vita írta...

Ó, köszönöm! : )

Névtelen írta...

Engem a retro kávés pohár fogott meg a legjobban :).
Egyetértek Katával, "Jó ide bejönni!" :D.
Üdv, Zsófi

Névtelen írta...

Kedves Kriszta, nálunk senki nem rajong a szezámmagért, anélkül is jó? Vagy mivel lehetne helyettesíteni?
Én is mindennap jövök, hátha van valami új :)

chriesi írta...

A kókuszreszelék is maradandó vendég szokott lenni...:))) A süti meg remekül hangzik.

Elena írta...

Jajj de nagyon szuper képek!!!!!!!! + remek édesség lehet...:)

Dolce Vita írta...

Zsófi!
A retro kávés pohárkát 1-2 éve 50 ft-ért vettem az Ecserin, tegnap leejtettem, de szerencsére nem tört el, csak kicsit csorba lett.

Chriesi!
fotózáskor hajlamos vagyok mindent lesöpörni az asztalról, ami éppen nem kell, na a szezámmagot nem kellett volna csak úgy, hanem szépen összegyűjtve. Extra porszívózhatom a dolgozót.

A szezámmag nem volt benne hangsúlyos, mivel nem pirul meg, úgy azért erőteljesebb az íze. Sztem bátran megpróbálhatja az is, aki nem nagyon szereti.

Mozzarelli!
köszönöm! : )

Meggy írta...

Èn tegnap csináltam meg az egész napos iskolából hazatérö három gyerekemnek uzsonnára. Egyböl elfogyott az egész. Èn a szézámmagot nagyon durvára végott dióval helyettesítettem, mert az volt itthon. Nagyon finom volt így is, bár nekem csak egy darabka jutott. Köszönöm a receptet!

Dolce Vita írta...

Meggy!

remélem, egy kávét azért ittál hozzá : ))
biztos, nagyon finom dióval is, és még mandulával is el tudom képzelni, sőt török mogyoróval is

ZÖLDKOSÁR ∞ MEGYEBIRÓ JOLI írta...

Péntek délután kerek formában készítettem el.Elfogyott. Szombaton dupla adagban négyszögletes tepsiben sütöttem. Elfogyott. Egyszerű, gyors, elegáns. Ja, és naaagyon finom.

Dolce Vita írta...

: ) örülök a süti sikerének!

Kriszta írta...

Kriszta, anyukámnak ilyen kávés poharai vannak. Nála mindig ebből isszuk a kávét. Pedig vannak szép csészéi is, de valahogy ebből esik jól. A recept pedig szuper, a képek is.
Ui.: a fotós tanfolyamon az ételfotózás résznél a te képeiddel kezdtünk. Példa arra, hogy milyen szép képeket lehet természetes fénynél készíteni.

Alexandra írta...

Nézd csak, mit találtam:
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=457287950966779&set=a.210023662359877.69443.138703506158560&type=1&theater

http://olcso-receptek.hu/desszert/szezammagos-csokitorta/

Amikor megjegyeztem, hogy ez tőled van, kitörölték a hozzászólásomat. Pedig mennyivel egyszerűbb lenne odaírni a forrást...

Dolce Vita írta...

Alexandra!

Köszönöm, hogy szóltál!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin