2012-05-09

Sonkás-zöldborsós mini frittata

Hívhatjuk borsópuffancsnak, borsóropogósnak, borsós palacsintának is akár. A kukoricás változatát nagyon megkedveltem, íme a szezonális variáns, zsenge, idei zöldborsóval. Gyors harapnivaló, amely
langyosan, chilis mártásba tunkolva, sörrel kísérve mennyei. Frissen fogyasszuk, mert 2-3 óra múlva a tészta megereszkedik. Az elmúlt napokban tobzódtam a tavaszi újdonságokban: végre érdemes újra piacra járni, az elmúlt időben csak újkrumpli, zöldborsó, zsenge tök, spárga készül a konyhámban. Eperrel kísérve persze. Mondtam már, hogy érik a saját eper (2 tő összesen : )) és hamarosan jön a rebarbaraszüret is nálunk, illetve szépen gyarapodik a pink és citromsárga levélnyelű mángoldom is. 

Hozzávalók: 50 dkg zsenge zöldborsó (pucolt mennyiség), 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg érett, füstölt sonka, 3-4 ek. olívaolaj, 2 tojás, só, frissen őrölt bors, liszt, napraforgóolaj a sütéshez

1. A hagymát vágjuk apróra, a vékonyra vágott sonkaszeleteket csíkozzuk fel és egy nagyobb serpenyőben az olívaolajjal hozzáöntésével pároljuk 4-5 percet.
2. Adjuk hozzá a borsót, a felaprított fokhagymát, pároljuk ezt is puhára. Tegyük egy nagy keverőtálba kihűlni.
3. Annyi lisztet keverjük el a 2 tojással, hogy nagyon sűrű palacsintatésztát kapjunk sózzuk, enyhén borsozzuk. Keverjük bele a borsót.
4. Serpenyőben forrósítunk fel napraforgóolajat, kanállal szedjünk bele a zöldborsós tésztából, pár pillanatig még tudjuk formázni. Formázzuk kerekre*, mikor az egyik oldala megsült fordítsuk meg, süssük ropogósra a másik oldalt is.

* én fém fánkformába kanalaztam, így sütöttem, hogy szép kerek legyen a fotózáshoz, de ez elég macerás, bőven elég kanállal szaggatni

4 megjegyzés:

Vike írta...

Olyan bő olajban kell sütni mint pl a rántott húst vagy a berét=tócsnit?

Elena írta...

A frittata nagy kedvencem, borsóval is finom lehet! A fényképek csodásak ismét!! Olyan kellemes ez a zsenge zöld a szememnek!
Màngoldom nekem is van....nemsokára szüretelem is az egyik szép nagy levelet! :))

Névtelen írta...

Mángold.. Eddig rossz élményem van vele kapcsolatban, lehet ideje lesz újra megpróbálni..
Áprilisi Sale érdekel?
Anna

Dolce Vita írta...

Vike!

talán nem kell alá annyi, nekem egy ujjnyi olaj volt alatta

Mozzarelli, én még egy kicsit növesztem, és várom, ugyanilyen rózsaszín marad-e főzés után

Anna, hű, mit ettél belőle? Én nagyon szeretem, főleg, mert hamarabb megmosom, mint a spenótot.
Újság, igen, köszi

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin