2012-06-14

Kánikula saláta

Egy újabb recept a múlt héten megjelent Nők Lapja Konyhából. Répasaláta. Emlékeztek, valamikor tavasszal rákattantam a fűszeres répakrémre. No, ez a kattanat azóta is tart, csak már nem kapcsolom be hozzá a sütőt, hanem nyersen lereszelem a répát és salátaként fogyasztjuk. A fűszerezése hasonló maradt, mint a krémé. Sült, grillezett húsok mellé nagyon-nagyon finom. Tapasztalatból mondom, olyanokat is meggyőz, akik nem igazán nyitottak az újdonságokra. Jön a hétvégi kánikula, tessék egy nagy adagot készíteni, más salátával ellentétben bírja a hűtőszekrényt!


Hozzávalók: 16 db csirkeszárny, marinádhoz: 3 gerezd tört fokhagyma, 4 ek. sűrített paradicsom, 2 ek. méz, 1 dl olívaolaj, só, bors, 1 tk. frissen tört római kömény, 1 szárított csípős paprika (vagy 1 tk. chilikrém); salátához: 60 dkg sárgarépa, kis csokor petrezselyem, kis csokor friss korianderzöld, 1 dl mogyoróolaj, 1 dl olívaolaj, 2 ek. fehérborecet, 1 tk. őrölt fahéj, 1 tk. frissen tört római kömény, chilikrém, lime
1. A marinád hozzávalóit keverjük el, kenjük be vele a megtisztított, szárazra törölt csirkeszárnyakat.
2. Tegyük egy tálba, fóliázzuk le, tegyük minimum 2-3 órára a hűtőbe. (vagy egy éjszakára).
3. A megpucolt répákat káposztareszelőn reszeljük le, keverjük össze az olajakat, ecetet, adjuk hozzá a fűszereket. A répát keverjük el az aprított zöldfűszerekkel, a chilivel, pár csepp lime-mal, majd az olajos keverékkel.
4. A csirkeszárnyakat helyezzük egymás mellé sütőpapírral bélelt tepsire. Süssük 230 fokon ropogósra.

7 megjegyzés:

duende írta...

Isteni! :)
Amúgy meg a csirkéből csak a szárnyát szeretem. :)

Dolce Vita írta...

vasárnap tarjával ettük, úgy is finom volt

Névtelen írta...

Kedves Kriszta!Egy kicsit "kitérő" kérdésem lenne: a trikolór salátádhoz. Nem tudom, milyennek kellene lennie, de ha jól érzem nem kellett volna a spenótot annyira megpárolnom, hogy olyan "kupac-moszat"-állapotba jusson, ugye...? (Így nem is elegyedik rendesen a tésztával..)Báár, ha jól meggondolom, a spenótnál köztes-állapot nem nagyon van: vagy teljesen nyers, vagy moszat-állapotú... Szóval, ha a tészta-salátádba így raktam, elszúrtam vagy nem...? :) Nagyon köszönöm a válaszod!üdv,Jázmin

Eszter II írta...

A mogyoróolaj helyett lehet/érdemes mással próbálkozni, vagy nagyon kell az ízhatáshoz? Köszi.

Dolce Vita írta...

Eszter!

igen, nagyon kell hozzá, esetleg szezámolajat lehetne még, vagy tökmagolaj. De nekem a mogyoróval a legfinomabb.

Jázmin! apró levelű spenótból érdemes, az nem tud annyira összekupacolódni, illetve könnyebb éppen csak egy kicsit megpárolni, mert picit vastagabb a levele

Névtelen írta...

Kedves Kriszta! Nagyon jók a receptjeid, ezt a répasalátát és persze a szárnyat is ki fogom próbálni. Na meg a főzés nélküli meggylevest, mert az én kislányom kedvence a gyümölcsleves (mindegy milyen gyümölcsből). Tegnap vendégeink voltak és többféle kenyérre kenhető krémet készítettem, pl. a Te fűszeres répakrémedet is. Nagy sikere volt. Elkészítettem a ricottatortát is, csak nem cseresznyéből, hanem málnából, tettem mellé egy gombóc vaníliafagyit, és a vendégek csak úgy habzsolták... :) És ez a torta tényleg olyan egyszerű, biztos többször el fogom a nyár folyamán készíteni. Mindig nagyon várom a receptjeidet. Mióta a blogodat olvasom, sokkal nyitottabb lettem a "konyhában". Olyan dolgokat is elkészítek, amiket korábban nem. Üdv.: Betti

Dolce Vita írta...

Betti!

: ) nagyon örülök, hogy sikeresek nálatok a receptjeim, nyitottabb lettél a konyhában, annak meg még jobban, hogy ezt meg is osztottad velem! köszi!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin