2012-07-09

Fagyitorta

Ha már unjuk a gombócos, pálcikás változatot, itt egy ötlet, hogyan lehet igazán extra a házi készítésű fagylalt. A kivitelezés szerencsére túl sok extrát nem igényel: csupán a jó bevált, sütés nélküli kekszalapba tettem be a lime-os, főzött fagyikrémet, majd izgatottan vártam, hogy mi történik vele, fagyás után. A döntő kérdés: lehet-e szépen szeletelni. Éééés, igen! Lehet! A vajas kekszalap még akkor is hagyja magát vágni, mikor a fagylalt még olyan kőkemény, hogy a szeleteléséhez flex kellene.
Jöhetnek tehát a különböző ízek, változatok: gyümölccsel, csokival, különböző kekszekkel variált fagyiköltemények.

Hozzávalók 24 cm-s tortaformához: 25 dkg zabpelyhes keksz, 12 dkg vaj, 2 tojás sárgája, 4 ek. cukor, 2 db lime, 2 dl tej, 2 dl tejszín

1. A kekszet törjük egészen apróra, morzsaszerűre. A vajat olvasszuk meg, öntsük a kekszmorzsára, kézzel dolgozzuk össze.
2. Egy kapcsos tortaforma aljára és szélére lapogassuk egyenletesen, tömören a kekszet, tegyük hűtőbe.
3. A tojássárgákat verjük habosra, fehéredésig a cukorral. Adjunk hozzá 1 dl lime levet és 2 lime lereszelt héját. Keverjük el, öntsük hozzá a tejet, lassan melegítve, folyamatos kevergetéssel sűrítsük be a krémet. Ne forrjon! Vegyük le a tűzről és hűtsük le a krémet.
4. A tejszínt verjük fel kemény habnak, keverjük a kihűlt krémhez. Öntsük a krémet a keksszel bélelt formába. Tegyük a mélyhűtőbe szilárdulásig. Szeletelés előtt 10 perccel vegyük ki a mélyhűtőből.

A recept a Nők Lapja Konyha július-augusztusi számában jelent meg. Másik kedvencem ez, a címlapon is szereplő amaretto kekszes csokoládéparfé lett.

13 megjegyzés:

duende írta...

Csodás! :) Sajnos nekem nincs fagyasztóm... :( Pedig fagyiimádó vagyok...

dorka írta...

szia, a tortaformát kibélelted valamivel, vagy lehet beletenni a kekszet simán, nem fog beleragadni?
nagyon koszi,
dorka

Ági írta...

és milyen állaga lesz a fagyott keksznek? én ezt nem tudom elképzelni :)

Dolce Vita írta...

kapcsos formában készítettem, és nem raktam alá semmit sem, nem ragadt bele.

Duende, nem vagyok nagy eszközrajongó, de a mélyhűtőt azért szeretem, nem is készítesz fagyit?

Dolce Vita írta...

Fura, hogy pont olyan mint nem fagyottan, csak hideg.

Praliné Zsuzsi írta...

Ez az amarettós parfé nagyon tetszik, lehet kávés fagyival kipróbálom, akkor tiszta tiramisu lesz :)) Mostanában én is csak fagyikat, jégkrémeket, fagyiszendvicset gyártok, bár csak nagyon pici fagyasztórekeszünk van, de azért házi fagyi nélkül nem nyár a nyár :)

duende írta...

:)) Néha, szomszédasszonyi segítséggel. Épp most készült mascarponés ribizlifagyi (isteni lett), de mindig a szomszédasszony fagyasztójába kell átvinnem. Rendes szomszéd. :)

Az a helyzet, hogy kilépek az ajtón és a piactéren vagyok. Ezért nem vettünk fagyasztós hűtőszekrényt. Most meg már szét kéne barkácsolni a konyhaszekrényemet, ha szeretnék fagyasztót. Úgyhogy marad a fenti megoldás. :)

Névtelen írta...

Kedves Kriszta!
Off, de kérdezni szeretnék tőled valamit.
Burjánzik a kertemben a bazsalikom, hogyan lehet a pestót tartósítani? Gyakran csinálok, a hűtőben tartom, de kb. két hét után be szokott penészedni a teteje. Nincs valami módszered, hogy akár télig elálljon?
Esetleg valami más ötleted ipari mennyiségű bazsalikom felhasználására?
Köszi a választ, Gabi

Névtelen írta...

Kedves Kriszta, kipróbáltam a fagyitortát, nagy sikert aratott! Lehet más gyümölccsel is, pl. barack, málna stb? Csak turmixoljam le a gyümölcsöt, a többi hozzávaló maradhat ugyanígy?
Köszi, Juli

Dolce Vita írta...

Gabi!

leturmixolom olívaolajjal, műanyag kicsi kávés poharakba adagolom, lefagyasztom. Így szoktam télire eltenni

Juli!

Ha olyan gyümölcsöt használsz, aminek van "teste" is, nem csak egy kevéske lé, mint a lime vagy a citrom. turmixold le a gyümölcsöt, keverd el felvert tejsíznhabbal, nem szükséges a főzött krém hozzá

Névtelen írta...

Szia Kriszta!

Édes volt a keksz amit használtál? Én cukormenteset vettem és nem tudom, hogy használhatom-e így vagy tegyek bele egy kis mézet például.

Köszi

Emi

Névtelen írta...

igen, édes volt Győri zabfalatokat használtam
kis méz mehet hozzá, de tényleg csak kicsi!

Kriszta

juc írta...

Nem 18 cm-es tortaforma volt ez véletlenül? nekem se az oldalára nem jutott morzsa, se nem lett olyan magas, mint a képen...

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin