2012-07-12

Málnás polentatorta

Pár éve eperrel sütöttem meg először ezt a tortát, aztán idén újra megsütöttem eperrel, most pedig málnával, úgy ahogyan az eredeti receptben is szerepelt. Világbajnok süti, szaftos miközben itt-ott roppan, a sült málna íze pedig átjárja az egészet. Én még akkor sütöttem, mikor 38 fok volt odakint, de egyáltalán nem bántam meg, hogy begyújtottam miatta a sütőt.

Hozzávalók: 20 dkg málna, 20 dkg vaj, 18 dkg cukor, 17 dkg kukoricadara, 5 dkg finomliszt, 4 egész tojás, 1 citrom héja, fél teáskanál sütőpor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 szem őszibarack és porcukor a díszítéshez

1. A puha vajat keverjük habosra a cukorral (elektromos mixerrel), adjuk hozzá a vaníliás cukrot
2. Keverjük hozzá egyenként a tojásokat, majd a darát és a lisztet, a citromhéjat és a sütőport
3. Keverjük a tésztába óvatosan a málnát, vajazunk és lisztezzünk ki egy 18-21 cm-s, kapcsos tortaformát és tegyük be sülni a tortát 190 fokra sütőben 40-45 percre, míg a teteje szépen megpirul és megszilárdul
4. Várjuk meg míg kihűl a torta, szórjuk meg porcukorral, vágjunk rá barackszeleteket

6 megjegyzés:

Aszti írta...

Szia
szerinted búzadarával és kukoricaliszttel is lehet csinálni?

Névtelen írta...

Szia Kriszta!
Még a fondantos torta óta motoszkál bennem, hogy megkérdezem, nem gondoltál-e arra, hogy a webshopban természetes színezékeket áruljatok?
Jó lenne.
Ági

Névtelen írta...

Szia Kriszta! A torta nagyon jól hangzik, a fotó (szokás szerint) étvágygerjesztő, de már megint egy "kitérő" kérdésem lenne: ha egy rakat koktél paradicsomom van, azt az aszaláson kívül tudnád még valamilyen felhasználásra javasolni...? Szószt elrakni télire ilyen mini példányokból gyilkos, mert mire lehúzom a "bőrét" minimum megőszülök... Köszönöm, ha esetleg megírod, ha van valamilyen ötleted! Jázmin

Névtelen írta...

Csak így névtelenül, mert abszurd módon nem férek hozzá a saját fiókomhoz : (( pedig itt vár a kész poszt

Aszti!

a búzadara szerintem ok, bár talán puhábbra fogja szívni magát mint a kukoricadara, kukoricalisztet nem tennék bele. Nem sikerült kukoricadarát venni? szinte mindenhol kapni.

Ági!
futottunk már egy kört, de nem találtunk olyat, amelyet jó szívvel árulnánk. Sokat gondolkodtam a ma divatos sütikhez használt díszítőkön is (pl amivel befújják és olyan bársonyos lesz a kinézete) de egyik sem túl természetes dolog.

Jázmin!
A Zöldfűszerek a konyhaművészetben című könyvben van egy jó kis recept, koktélparadicsom befőtt sütőben készítve.
minden paradicsomot meg kell szúrni tűvel, sütőt 120 fokra melegíteni, szorosan sterilizált üvegbe rakni a paradicsomokat (1 literes üvegre 1 ek. só, 1 ek. cukor, 4 gerezd fokhagyma,) közészórni, bazsalikom is mehet bele.
tetőt rátenni, de nem lezárni, 45 percre a sütőbe tenni vagy míg az üvegek gőzölni nem kezdenek. Majd azonnal lezárni, dunsztban hűlni hagyni. 6 hónapon belül fogyasztani.
Még nem próbáltam!! Nem tudom, hogyan működik, mostanában szeretném én is készíteni. A cukrot talán kihagynám belőle.
Szósznak ha elteszed, nem kell lehúzni a héját! : )

Névtelen írta...

Marcsi:

Szia Kriszta,

tegnap elkészítettem ezt a sütit.
Normális, hogy a kukoricadara nem puhult meg, hanem olyan ropogós maradt?

Dolce Vita írta...

nekem a széle felé szokott csak ropogni, ahol jobban megsül, a többi részén szaftosan puha

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin