2012-07-01

Gazpacho olasz módra

A címben lehetne némi irónia, ha tegnap az olaszok küldték volna a spanyolokat a levesbe, de sajnos épp fordítva történt. Nagyobbik fiam késő délutántól squadra azzurra mezben várta a nagy meccset... majd kettőnullnál elküldtük aludni. Azt hiszem, egy világ omlott össze benne, mert Balotelli nem ontotta a gólokat. Mellesleg hihetetlennek tartom, hogy 6 évesen képes 2x45 percet csüngeni a TV-n, éppen rám nem szólt, mint a nagyok, "hogy anya, állj már ki a képből". Pasi.
A tegnapinál vidámabb kimenetelű mérkőzést még olasz közegben néztük a pugliai Polignano al mare főterén. (Puglia mesés és lenyűgöző, beszámoló előbb-utóbb olvasható lesz) Ezt a levest is ezen a vidéken ettem, dél Assisijének is nevezett Ostuni városban (nagyon érdemes kattintani!), a neve cialedda, vagy más nevén acquasale. Só és víz. Több étterem étlapján is találkoztunk vele, de az acquasale elnevezés több mindent is takart, a lényege azonban ugyanaz: vízzel puhított száraz kenyér, olívaolaj, paradicsom, uborka, lila hagyma, oregánó. Volt ahol bruscettaként, lé nélküli kenyérsalátaként hozták ki illetve itt van ez a leves. Ahol ezt ettem, külön felhívták a figyelmemet rá, hogy ez itt bizony leves lesz. Nagy mélytányérban, külön száraz kenyérrel, amit nekem kellett beáztatnom. Konkrétan egy gazpacho turmixolás nélkül. Mára kevés jobb dolgot lehet elképzelni ebédre. Csak nagyon jó minőségű alapanyagokból működik.

Hozzávalók: víz, száraz kenyér, extra szűz olívaolaj, érett, édes paradicsom, uborka*, lila hagyma,paprika, oregánó, bazsalikom (ez nem volt benne az eredetiben), só


1. Az uborkát pucoljuk meg kockázzuk a hagymával és a paradicsommal együtt, a paprikát karikázzuk
2. Enyhén sózzuk a zöldségeket. Friss, hideg vizet keverjünk el bőven olívaolajjal, sóval, a fűszerekkel, öntsük a zöldségekre, tegyük 20 percre a hűtőbe
3. Száraz kenyérrel kínáljuk

* az eredetiben az uborka helyett cocomero-t, carosellót vagy barattolót használnak, ezek az uborka és a tök között lévő zöldségek, keményebbek mint az uborka, de a tökhöz képest uborkásak : ), jellegzetes pugliai termények.

8 megjegyzés:

Éva írta...

Köszönöm, minden van itthon, és a mai forróság is olaszos.

Zsuzsa írta...

Júliusi naptár ugye lesz???? Már úgy várom:-))))

Dolce Vita írta...

igen, lesz, csak kicsit késik

Névtelen írta...

Húúú, ez finom, de mint bruschetta (!)...hmmm...!

Lívi írta...

Kedves Kriszta!
Ket kerdesem lenne, az egyik idevag, a masik kevesbe :D

Szoval hol veszel igazi, erett, izes paradicsomot?

A masik kerdesem pedig: mi a velemenyed Frances Mayes szakacskonyverol? http://www.libri.hu/konyv/napsutotte-szakacskonyv.html
A Napsutotte Toszkanat nagyon szeretem, de ettol meg lehet, hogy a szakacskonyv nem er semmit. 6000 Ft-ot nem dobnek ki feleslegesen...

Koszi!

Névtelen írta...

Nahát :) Ilyen tányért utoljára a dédnagymamám könyhájában láttam! Ebben volt a legfinomabb a húsleves :)

Dolce Vita írta...

Lívi!

mostanában a kertből végre, amúgy meg piacon. Van egy árus, akinél május vége óta nagyon jó hazai paradicsomok vannak

A szakácskönyvet nem ismerem, a Napsütötte Toszkánát én is szerettem, bár a 2. részt már nem tudtam kiolvasni. Édes élet Itáliában talán?

A tányér nekem az ecseriről van

Lívi írta...

Koszi! :)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin