2007-02-13

Limoncello, első felvonás

Honnan máshonnan is származhatna ez a likőr, mint az Amalfi partszakaszról, ahol a teraszos kertek a hatalmas cirtomok legjobb termőhelyei. Turisztikai látványosságként közel kilós példányokat is látni Amalfi főutcáján a szuvenyír árusoknál. Itt minden étterem a saját limoncellóját kínálja vacsora után, ami gyakran abból áll, hogy eléd raknak egy üveget, aztán igyál belőle annyit, amennyi jól esik, persze grátisz. Ezt egyszer mi megjártuk, pedig járművel (motorcsónakkal) voltunk. Háááát, rázós utunk volt visszafelé. Másik rázós élmény hazafelé a római reptéren ért, mikor a duty freeben külön táskát kellett venni a citromoknak, amelyeket ajándékba kaptunk a helyiektől, mert a szigorú chek in-es néni nem engedte fel kézipoggyászként a 20 kilós kajás táskát.
Az itthon kapható Garrone limoncellót tessék elfelejteni, rettenet. Nagyon egyszerű házilag elkészíteni. A citromot bio piacon érdemes beszerezni, ennek a héja talán nincs mindenfélével bevonva.

Hozzávalók
Fél liter 70%-os gyógyszertári alkohol (ennek a beszerzése felér egy kisebb hadművelettel, mivel 1 dl-nél többet nem adnak ki egyszerre. Tessék bevetni az egész családot!)
4 nagy citrom héja
fél liter víz, kb 15 dkg cukor
3 szem szegfűszeg, egy rúd fahéj (az eredeti receptben ezek a fűszerek nem szerepelnek, de így még finomabb)

A citromokat vékonyan meg kell hámozni. Fehér rész ne nagyon kerüljön bele. A héjat 12-14 napig az alkoholban kell áztatani, míg szép sárga és citromillatú nem lesz. Folytatás 2 hét múlva.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!
A Nők Lapja konyhában olvastam ezt a receptet, de ott vodkával írtad, ami a 70%-os szesznél azért jóval gyengébb. Az arányok viszont ugyanezek, tehát ott is fél liter szesz van ennyi citromhéjhoz és sziruphoz. Melyik az "igazi"? Köszi!

Dolce Vita írta...

Orsi!

A 70%-os szesszel jó az arány, a végeredménynek 35% körülinek kell lennie, max. 30-ra higitom

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin