2007-06-07

Terasz kilátással: juhsajt

A falu után a ház volt a következő, amely mindannyiunkat levett a lábunkról. A háromszintes téglaházat valamikor a 13. században emelték, majd a 17. században kicsit átalakították. Gondolom, ekkor kerülhettek be a nappalikba a kandallók és a még most is használt nyílt tűztér a konyhába. Évszázados cotto lapokat és márványlépcsőket koptathattunk mi is két hétig. Pazar volt. Azonban ódon falak ide vagy oda, mégis a terasz, és a kilátás tetszett meg a legjobban. Minden napszakban képes volt új élménnyel megajándékozni minket. Főleg este, amikor különböző állatcsordák jelentek meg a tájban. Kiderítettük, a velünk szemközti dombon egy biofarm üzemelt. Elmentünk hát sajtért. Az elsőre kicsit furának tűnő család egyik hölgytagja vezetett végig a farmon, ahol a juhokon kívül háziasított vaddisznók és egy rakat kutya lakott. No meg a vidéki életre szomjadzó külföldiek. 6-7 féle, különböző érettségű sajtot vettünk, juhricottától kezdve érlelt pecorinóig. Azt hiszem, van még mit tanulni a magyar „piacos” kecske és juhsajtosoknak, főleg azt, hogy 3000-3500 Ft/kg-ért ne savós túrót áruljanak sajt helyett. Az olasz bio farmon az árak 6 eurótól (ricotta) 12 euró/kg-ig terjedtek (érlelt, kérges szélű, kemény pecorino). Tessék csak utánaszámolni! Ja hozzáteszem, a MOM Parknál, a bio piacon 5000 Ft/kg-ért vettem a kecsketúró-szerű sajtot!



Juhricottás-spárgás szósz

Hozzávalók:
50 dkg zöldspárga, 20 dkg ricotta (lehet tehéntejből készült is), só, bors, olivaolaj
1. A megpucolt spárgát rövid lében megfőzöm, majd leturmixolom
2. Hozzáadom a ricottát, sózom, borsozom, kis olajat öntök hozzá (ezt már csak úgy megszokásból), esetleg egy kis szerecsendió is kerülhet bele.
A klasszikus spenót-ricotta váltótársa lehet ez a szósz

Körtés-friss pecorinós torta

Hozzávalók: 50 dkg leveles tészta, 2 nagy körte, 20 dkg friss pecorino(ez hasonló, mint a mi piaci kecskesajtunk), 10 dkg gorgonzola, 2 dl tejszín, 1 tojás, só, bors

1. Előmelegítem a sütőt 210 fokra, kinyújtom a tésztát egy lapos tortaformába
2. Ráhalmozom a tésztára a megpucolt és felszeletelet körtéket, a juhjajtot és a gorgonzola darabkákat.
3. A tojást a tejszínnel felverem, sózom, borsozom, ráöntöm a tortára
25 perc alatt megsütöm

6 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Nem is tudtam, hogy van olyan, hogy kecskerikotta. Ricotta di pecora néven keressem? (egy szót sem tudok olaszul sajnos :((( )
Valami jó helyi piacon nem jártatok ott a környéken?

Dolce Vita írta...

Igen, van. A fenti fotón is ott van dobozban: ricotta di pecora. Állandó piacot nem találtunk (pedig reméltem, hogy lesz egy olyasmi, mint pl Trevisóban. Aki járt már ott, tudja miről beszélek) A környéken az alábbi napokon vannak piacok: hétfő (minden második)-Casole di val D'elsa, kedd-Poggibonsi, szerda: Siena, Certaldo, csüötörtök- San Gimignano, péntek- Colle val d'elsa, szombat- castellina in chianti. Ezek mind a környéken vannak, sztem a legnagyobb és legközelebb a Colle val d'Elsa-i. Itt van egy nagyobb Coop is, elég jó halválasztékkal. Pomerance kb 10 km-re van Radicondolitól, sztem érdemes erre a kecskefarmra is elnéznetek. Na meg Radicondoliba, tényleg gyönyörű, illetve a környékén Belforte is megér egy kis látogatást és Casole di val d'Elsa is. Ezkek mind igen kis települések, 1-2 óra, alatt megnézhető. Akecskés címét megkeresem

Zsuzsa írta...

Nagyon köszönöm, szuper információk, egy-két piacozást mindenképpen beveszek a programba! És várom a kecskés címet!

Dolce Vita írta...

Bocsánat Téged is jól félrevezettelek! Miután olvastam az utolsó kommentedet, akkor tudatosult bennem, hogy hülyeségeket írtam. Még jó, hogy nekem van egy olasz diplomám, jótól tanulsz! : )))) Tehát JUH az a ricotta és nem kecske, de gondolom a cím ettől függetlenül jöhet. : )

Zizi írta...

Szia Kriszta!

Megírnád légyszíves, hogy merre jártok, hol volt a szállásotok? Nagyon mennék egy jó kis olasz útra, főleg egy olyan helyre, melynek biogazdaság van a közelében!
Köszi.

Zita

Névtelen írta...

Szia.
Amikor a tojást fel kell verni a tejszínnel sima tejszínt kell használni. Vagy a sütés miatt inkább a másikat?

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin