2007-10-05

Sütőtökös gnocchi zsályavajjal

Az idei sütőtök szezon már augusztusban elindult. Furcsa, én azt hittem akkor jön el a sütőtök ideje, ha megcsípte már az első hajnali fagy. Ha már itt van, akkor viszont örüljünk és készítsünk belőle gnocchit.
A gnocchi gyúrás nem a kedvencem, úszik tőle a konyha. De muszáj nekiállni, ha ilyen különleges gnocchival szeretnénk elkápráztatni a vendégeket. Ha már nekiállunk, akkor készítsünk belőle nagyobb adagot, le lehet fagyasztani. Az itt megadott mennyiség kb 6 főre elég bőségesen.


Tipp: A tök nedvességtartalmától függ, mennyi lisztet vesz fel a massza. Ha a tök annyira friss, hogy már „izzad”, mikor felvágjuk, akkor a kisült tököt rakjuk egy szűrőbe, és kicsit nyomkodjuk meg, hogy a leve kifolyjon. Amúgy létezik szárazabb tök is, aki tudja, ez melyik fajta, kérem írja meg!


Hozzávalók: 1 kg sütőtök, 30 dkg krumpli, 1 tojás, liszt, parmezán, zsálya, 15 dkgvaj, só

1. Daraboljuk fel, majd alufóliával lefedve süssük meg a tököt, a krumplit héjastul főzzük meg.
2. Törjük össze a tököt és a krumplit, keverjük el egy tojással, és annyi liszttel, amennyit felvesz. (nagyon sokat fog felvenni). Sózzuk
3. lisztes kézzel gombócozzuk ki a tésztát
4. Forró vízben főzzük ki
5. 10-15 szál zsályalevelet vágjunk keskeny csíkokra, adjuk hozzá a vajhoz, olvasszuk fel kis lángon, majd sózzuk
6. A gombócokat locsoljuk meg a zsályás vajjal, parmezánnal tálaljuk!

14 megjegyzés:

Névtelen írta...

En krumplival dusitott gnocchi di zuccat meg nem ettem itt Olaszorszagban (de most ki fogom probalni), es lehet, hogy ismered mar a mi venetoi variacionkat, mindenesetre itt a recept:
A tokot gozben puhara parolni, majd krumplinyomon attorni (bio tok esetebn a hejat is fel lehet hasznalni), osszekeverni 1 tojassal es annyi liszttel, hogy a galuskatesztanal kicsit surubb legyen. Lobogo sos vizbe teaskanallal tenni (elotte rdemes probet vegezni, nehogy "szetazzon"). Ha meg szukseges, lehet hozza lisztet adni. Ehhez a vilag legyegyszerubb paradicsomos martasa jarul. Feher hagymat felkockazni, oliva olajon parolni, hozzaadni a darabos paradicsomkonzervet, sozni es keszre fozni. Ez a savanykas martas hihetetlenul jol ellensulyozza a tok edeskes izet. Proba...szerencse...
(A salsiccia receptjet minel hamarabb kuldom, bocsanat a kesesert!!)
Kornelia

Névtelen írta...

Sütőtökkel készült gnocchihoz nem tudok hozzászólni, mivel még nem főztem:-), de én ricottával olvastam krumpli helyett.
(úgy hogy épp ideje, hogy kipróbáljam:-))
Viszont rá mártásnak nagyon jó! Az egyik legjobb risotto, amit valaha ettem, szintén (többek között) sütőtökből készült.
Gyanítom, hogy az otthoni sütőtök más fajtájú, emlékeim szerint olyan szálas, nedves, gondolom ezért vesz föl annyi lisztet. Pl. a hokkaido-tök (cucurbita maxima) alig rostos, kemény, a célnak jobban megfelel.
A gnocchiba én egyébként egy kevés durumgrízt is teszek, az jobban felveszi a folyadékot, és kevesebb liszt kell bele.

Dolce Vita írta...

Kornélia!
Egy 3 évvel ezelőtti Sale e Pepe-ben találtam. Ősszel/télen rendszeresen készítem. Kipróbálom az általad írt venetói verziót.
A receptet várom! : )

Mamma!
Én ricottás sütőtökös keveréket tésztába szoktam tölteni. Azt hiszem először Trevisóban vettem ilyet egy töltött tészta árusnál, és nagyon ízlett. Az ottani vajas tésztába volt töltve és sütőben kellett megsütni, én tortellinibe szoktam tölteni.
A durumgrízt kipróbálom, mert ha túl sok a liszt akkor ugye túl kemény lesz a gnocchi.

chili&vanilia írta...

Jajj, ez ismét gyönyörű.

Névtelen írta...

Kedves Kriszta,

Van 2-3 féle régebbi sütőtök fajta, amelyek nem olyan vizesek, mint ezek a narancssárga hosszúkás tökök (nem is tudom mi hivatalosan a neve, az országben több nevet is hallottam, angolul butternut-nak hívják, ezt használják a legtöbb sütőtökös kajákba az éttermek). De piacon lehet kapni ezeket a szürkéskék héjú régi fajtákat, azok tuti jó szárazak, bár ez sem mind. A neten a www.hermesmag.hu oldalon meg lehet nézni a régebbi fajtákat.
Próbáljátok még ki akár a sütőtökös-zsályás gnocchit vagy rizottót kecskesajttal is. Ici-pici reszelt citromhéj is sokat dob rajta.

Dolce Vita írta...

Player, köszönöm az infókat! Kecskesajtos rizottónak ki fogom próbálni, nagyon jól hangzik

Névtelen írta...

Kriszta, és ne hagyd magad, olvastam a Reakció oldalán is a cikkedet a pizzáról, minden soroddal egyet lehet érteni és egyébként is jó a cikk.
A sok hőbörgő iriggyel pedig szerintem tök jó fölvenni a kesztyűt, mindenesetre láthattad, hogy mennyivel többen vannak melletted, köztük én is:-)
A sütőtökös rizottóra visszatérve, biztosan tapasztaltad olasz útjaidon, hogy a megmaradt rizottóból következő alkalommal kis gombócokat, vagy "cilindereket" készítenek, azt bepanírozzák és kirántják(risotto cake).Ha a közepükbe mondjuk egy kis kocka scamorzát tesz az ember, majd egy kis meleg gorgonzola szósszal tálaljuk, hát az is fenséges:-)

Dolce Vita írta...

másnéven supplí, épp most kértek tőlem egy ilyen receptet, egy posttal odébb! : )
Két-három kritizáló hangadó volt, ennyi bőven belefér. Netes viszonylatban még kevés is. : )

Névtelen írta...

Szia!

Szerinted lehet csinálni gnocchit sikér-mentesen is, pl rizslisztből, vagy köleslisztből mondjuk?

Dolce Vita írta...

Szusza!

Sajnos nincs ilyenben tapasztalatom, teszteld egy nagyon kis adaggal, hogy nem fő-e szét! Ha más ételekhez használod ezeket a liszteket és hasonlóan viselkednek, mint egy sima liszt, akkor gondolom, lehet

Kispiskóta írta...

Ebből NAGYON sok gnocchi lesz. Mit csinálsz a maradékkal? Lefagyasztod?

Dolce Vita írta...

Kispiskóta!

Igen, adagokban lefagyasztom, ha egyszer már nekiállok, akkor sokat csinálok belőle, elég ha 1x úszik tőle a konyha

Brumi írta...

És kifőzve fagyasztod le, vagy még főzés előtt?

Dolce Vita írta...

főzés előtt, és gyakorlatilag fagyosan dobom a forró vízbe

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin