2007-11-05

Több luk, mint kenyér

Azt hiszem, kicsit túllőttem a célon. Igazából nem direkt akartam extra lukacsos kenyeret gyártani, hanem egyszerűen megfeledkeztem a kelő tésztáról, aztán meg a beizzított sütőről. Az eredmény pedig annyira vicces látványt nyújtott, hogy úgy gondoltam ezt meg kell osztani másokkal is. Kudarcok az én konyhámban is történnek, néha. : )
Az esett meg ugyanis, hogy szokás szerint este 2 perc alatt összedobtam a másnapi kenyér tésztáját, majd elmentem aludni. (Mindezt már olyan rutinnal teszem, hogy semmit nem méricskélek: kiöntök egy adag lisztet, hozzászórok sót, bő negyed teáskanálnyi élesztőt, és annyi vizet, hogy a tészta a megfelelő állagú legyen. Nem lehet elrontani)Az említett kenyér esetében reggel áthajtogattam a felpuffadt kovászt, majd elmentem otthonról. Az áthajtogatott tészta így kelt még 5-6 órát. Összességében 18-19 óráig dolgozott az élesztő. Mikor hazaértem begyújtottam a sütőt, majd erről is megfeledkeztem, melegedett vagy másfél órája, mikor a kenyér bekerült. Ahogy a tészta megkapta a tényleg 250 fokot, egy perc alatt a sütő plafonjáig duzzadt, és tette volna ezt tovább is ha nem állja útját a szűkös tér. Az eredmény pedig egy eidamival keresztezett kenyér lett, amelynek az íze nagyon jó volt, csak éppen megvajazni nem tudtuk.

11 megjegyzés:

Gabojsza írta...

Hihi, ementhálit sütöttél:-)
És még azt mondják, hogy a DNK-t nem lehet túlkeleszteni...

ildinko írta...

:)))
Ez nagyon jópofa lett!
Mint a buborékos csokik. Az ember megehet belőle egy csomót, mert végül is csak buborékot eszik... :)))

Névtelen írta...

Ha már itt tartunk, légy szíves, írd meg, hogyan nem ragad le a ciabattád. Nekem eddig leragadt 1. a kilisztezett tepsire, 2. a sütőpapírra. A ciabattádról egyébként ódákat készülök zengeni és fogok is, amint időm lesz rá.

Bombadil Toma írta...

egy kicsit levegősre sikeredett;)

Dolce Vita írta...

Tintaleves!

Sütőpapírral egyszer csináltam, nekem beleragadt az aljába. Nagyon sok lisztet szótok a ciabatták alá, így nem ragadnak le. (eleinte leragadt, aztán rájöttem, hogy sokat kell alá szórni). Mióta megsütöttem az első ciabattát, nem is készítettem a klasszikus lefedve sütött dagasztás mentes kenyeret, csak ezt a fedetlen veerziót. Általában 2 vagy 3 cipót formázok a fél kg körüli tésztából

Névtelen írta...

Köszi a tippet, majd rengeteg lisztet szórok alá. Hát igen, emellett nem is kell más kenyérrecept.

Lívi írta...

:-))))
A pékeknek el ne áruld a receptet, mert akkor holnaptól biztos, hogy méginkább levegőt árulnának kenyér helyett :-(

Névtelen írta...

Tintaleves! Az Alufix -es sütőpapírra semmi nem ragad rá. A Sparos ra sem, aminek a doboza kísértetiesen olyan, mint az Alufix es, de sokkal olcsóbb. Lilianah

Névtelen írta...

Fogalmazzunk úgy, hogy a szilikonos sütőpapírra semmi nem ragad rá.... és többször használható!!! tuti jó....

Dolce Vita írta...

Sőt egy jófajta szilikonos sütőlap meg mégtovább

bobitka írta...

Nagyon jól csinálod!!! Gratulálok! Bóbita

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin