2008-08-06

Igazi, napon aszalt paradicsom

A blogon már olvasható a házi aszalású paradicsom receptje, ez a kis update most az aszalás módja miatt aktuális. Szombaton 120 Ft/kg áron kaptam lucullus paradicsomot a piacon, és a meteorológia tuti két nap kánikulát ígért, így gondoltam, megpróbálkozom az ősi, napon aszalási eljárással. 1,5 napot töltöttek a paradicsomok a garázstetőn, míg a képen látható formájúra zsugorodtak.
Érdemes kipróbálni, teraszon, ablakban, ahová sokat süt a nap.


Hozzávalók: 3 kg paradicsom, só, tüll- vagy vékony függönyanyag stb.

1. A paradicsomokat megmosom, félbevágom, kiveszem a magokat, szorosan egymás mellé teszem őket egy tepsibe, bőven megsózom, és mehetnek is napozni, a legyek miatt érdemes letakarni. Ennyi az egész

33 megjegyzés:

Névtelen írta...

Van aki sózza, van aki nem. Amit a római piacon vettem az is sós volt. A só a tartósításban segít? (bocsi az eccerű kérdésért)

Dolce Vita írta...

Igen, gyorsítja a száradást és segít a tartósításban. Az olasz piacokon kaphatóak olyan sósak, hogy balzsamecetes vízben kell áztatni, mielőtt leüvegezed

Névtelen írta...

Mozgatja fantáziámat, hogy ez a bájos öböl -ami itt a lenti képen van - hol található?

Bombadil Toma írta...

mindenképpen kell sózni, mert segít a vízelvonásban.
én két szúnyogháló között (fakeretre van erősítve) szoktam aszalni, így átjárja a levegő alul is, és biztos nem penészedik be. idén sajnos kipusztultak a lucullus paradicsom palántáim (valami megtámadta), így nem aszalok.

Millie írta...

Most már nekem is muszáj lesz kipróbálnom!!!!

Névtelen írta...

köszi a segítséget! lassan de biztosan pirosodnak a San Marzano paradicsomjaim, a Borghese pedig már ehető is!

Névtelen írta...

Csak lucullusból lehet ilyen szép aszalt paradicsomot csinálni, vagy bármilyen szabadföldi megteszi?

Dolce Vita írta...

Ági!

Szerintem a lucullus a legjobb rá, az itthon elterjedt fajtákból, mert kevés a leve. De pl aszalhatsz koktélparit is
Toma
Nekem is több palántámat megette vmi barna levélbaj. Sokkal kevesebb parim lett mint tavyal
Névtelen!
Olaszország, Amalfi part, Furore település strandja, meseszép valóban
Chili!
Ez nagyon jól hangzik, magokat még Rómában vetted? vagy itthon?

Névtelen írta...

itthon a Hunyadi téri Culinarisban.

Bombadil Toma írta...

DV
azaz!! a levélbarnulásos nyavalya pusztított nálam is:( csak a koktélparadicsomok élték túl az egészet. de legalább, azok most hoznak rendesen:)

chriesi írta...

Annyira jól néznek ki!!!

Névtelen írta...

Üdv kriszta!

Remélem az internetszolgáltatóval történő hadakozás rendben zajlik.:)

Addig is itt egy Kreatív blogger díj tőlem is, mint gondolom oly sokmindenktől már:)

http://cookingstar.blogspot.com/2008/08/g-br.html

üdv, Zozó

Névtelen írta...

Jajj, a Kriszta nagy K-val lett szánva :S Mi dispiace :(

Névtelen írta...

Toma, a cserép gondolom nem csak azér jó, mert tudod a legmelegebb helyre tenni, hanem a földje is előbb/jobban felmelegszik

nálunk (pest) déli fal előtt magaságyban, két hete esszük

levélbarnulásos nyavalya, ja az pusztít mindenhol, index növényvédelem topik szerint paradicsomvész, ott a megoldás is
mi nem permetezünk, pusztul is rendesen, viszont a közvetlenül mellette lévő zebrának
http://store.tomatofest.com/Black_Zebra_Tomato_Seeds_p/tf-0066.htm
semmi baja

Névtelen írta...

Szisztok!
lelkes olvasója vagyok ennek a gyönyörű blognak :) mint gondolom rajtam kívül még rengetegen.

Kérdésem: az aszalt paradicsomot a továbbiakban ha fel akarjátok használni oliva olajban "áztatjátok"? és így vissza puhul? Vagy más teendő is van vele?

Más:
ha jártok a XI. Kelenföldi pályaudvarnál, nemrég bukkantunk egy egyszerű olasz étteremre (olyan berendezéssel, mintha egy dél-olasz étteremben járnánk), ahol kiakadtak a lányom kérésén, mi szerint ketchup-ot kért a pizzára (tudom, hogy ezen Te is kiakadnál), de hoztak rá finom paradicsom szószt. Az én tiramisu -vágyamon is elkerekedett a szemük : nyáron ? az csak az étlapon van ::)) volt viszon eper málna csoki vagy karamell öntetes panna cotta ::)) Valószínű nem ez a legjobb ilyen étterem, de finom az espresso, és majdnem mindíg van 1-2 olasz vendég is ami talán nem a legrosszab ajánlólevél.

Névtelen írta...

Szia Krisztina!
Bocsi, hogy idegenként beleszólok,de imádom a blogodat!!!!!!!!
A San Marzano paradicsompalántát én Bécsben szoktam venni a Bellaflóránál az SCS-ben és jobb minőségűek a palánták mint itthon, és már június végétől lehet szüretelni,van bio és nem bio . Ja és van mini változat, ami a lányaim kedvence.
Üdvözlettel L. Krisztina

Dolce Vita írta...

Krisztina!

Köszi az információt, tavasszal megnézem!

Dolce Vita írta...

Ja, és egy blogolvasó sem lehet idegen : )

Dolce Vita írta...

Pontosan merre van ez az étterem?
Érdekelne

Névtelen írta...

"Da Raffaello étterem és pizzéria
2008. június 25. / Pesti Műsor Online

Ember legyen a talpán, aki követni tudja az utóbbi időben a budai olasz pizzériák helyváltoztatásait,
ezt a furcsa „utolsó pár előre fuss!” társasjátékot. Ha jól mértem fel a helyzetet, a Karolina út sarkán lévő, kiváló Da Wally pizzázó elköltözött a Kelenföldi pályaudvar mellé, helyére egy másik olasz tulajdonos költözött, és nyitotta meg Da Raffaello nevű pizzériáját. " nem tudom ez az info mond-e neked valamit?

Az étterem: Ha autóval mennél a Kelenföldi pu-hoz akkor Bartók Béla út irányából a Somogyi úton ott kell jobbra fordulni, ahol a sarkon egy felejthető ruha bolt van (ez már az Etele tér), de ez az utca visz be a pályaudvarhoz és a 19-49 villamos végállomásához. Az étterem a Kelenföldi út 52. szám alatt található, (az első jobbra nyíló utca sarán) Ha az Etele útról mennétek akkor az út végén ott lesz a pályaudvar és picit jobbra tartva lehet eljutni ide.
Bonyolultabb leírva mint megtalálni. Ha úgy állsz az Etele téren, hogy, hogy előtted a sárga pályaudvar épület, balra a metró épül, jobbra van egy házsor, annak a közepén a sarkon van ez az étterem. :::))) remélem, nem fogok csuklani, ha arra jársz ::))

Koala Lumpur írta...

Sziasztok!

Mindenek előtt gratulálni szeretnék a bloghoz, mert tényleg csodás. Barátnőm rendszeresen olvassa (és főzi:)) én ritkábban:), de néha átfutom. Annyit szeretnék kérdezni, hogy a paradicsomot utána simán rakhatom befőttesüvegbe, vagy inkább olajban kell tárolni? Úgy értem megromlik ez valamikor? Előre is köszönöm a segítséget!

Dolce Vita írta...

Koala Lumpur!

Fűszeres olívaolaj és napraforgóolaj keverékében szoktam eltenni. Eg kis üvegbe belepréselek annyi paradicsomot, amennyit csak tudok, majd ráöntöm az olajat

Koala Lumpur írta...

Köszönöm szépen a gyors választ és a segítséget:)!

Szép napot!

juciutja írta...

Hello! Nagyon szeretem a blogod, rendszeres olvasója vagyok. Legújabb gyengém az aszalt paradicsom, hozattam is egy újabb adagot a nővéremmel Olaszországból, itthon olyan drága.
Olcsó a paradicsom, a hétvégén talán neki kellene állnom az aszalásnak.Mi a véleményed, ha tutira szeretnék menni akkor válasszam a sütős megoldást?
Üdv. Juci

Dolce Vita írta...

Juci!

Amíg jó az idő rakd ki nyugodtan a napra, estére hozd be, ha nem lesz annyira meleg folytathatod az aszalást a sütőben. Jártam úgy, hogy másfél napot aszaltam a napon, majd 1 órára még bekerült a sütőbe

Unknown írta...

sziasztok!

kedvet kaptam az aszaláshoz, két napja napoznak a paradicsomok a teraszon, szépen kezdenek összemenni, csak ne tudom, normális-e, ha kicsit kifehéredtek, és ragacsosak...
honnan tudom, ha vmi nincs rendben?
félek, hogy megbuggyannak, mert még soha nem csináltam ilyet
köszi
any

Dolce Vita írta...

Any!

Sztem a só csapódik ki rajta. Kóstolj meg egyet azért. Nekem még sosem romlott meg, bőven be kell sózni. Még meleg van sztem be tudod fejezni a napon, ha nem, akkor rakd a sütőbe 1-1,5 órára kb. 90 fokra

Unknown írta...

Sziasztok
kérdésem az lenne hátha tud valaki segíteni, hogy a magokat mindenképpen ki kell szedni a paradicsomból? Nekem is pont most száradnak a felszeletelt karikák, de nem szedtük ki a közepét a paradicsomnak, így nem lesz jó?

Névtelen írta...

Azt szeretném megkérdezni, hogy 1 kg paradicsomhoz kb. mennyi sót tegyek? A paradicsomot keverjem össze a sóval és úgy tegyem a szitára vagy a szitára kirakva sózzam meg egyesével?

Dolce Vita írta...

A paradicsomokat a sütőlapra kell rakni és úgy megsózni nagyon bőven. A mennyiséget sosem mérem, de saccra 3-5 dkg az 1 kg paradicsomhoz.

Névtelen írta...

Köszönöm a gyors válaszod.

Névtelen írta...

Gratulálok a bloghoz! Nagyon tetszik a stílusa és szépek a fotók!
Valóban a kedvet csinál a sütés- főzéshez.
Sok sikert hozzá a továbbiakban is! és sok bejegyzést az olvasóknak!

Koncz Ferenc írta...

Tavaly semmi paradicsomom nem termett, mert vacak volt a palánta... Nos, az idén magam oldottam meg, vásároltam magot, stb., aztán most van 500 palántám, ami kb. 2-3 hét múlva terem. Szeretném leaszalni a termést, a saját aszaló gépemmel. Ez egy fluid-ágyas szárító-granuláló berendezés, egyszerre 20-25kg pari fér bele, és kb. 2-3 óra alatt leaszalja. Na, de így is el kell vele majd szöszölnöm egy pár órát!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin