Morzsamániám múlhatatlannak tűnik. Korábban többször is írtam már arról, mennyire szeretem, a véleményem ezidáig változatlan, lelkesedésem nem lankul. Ez az egyszerű alapanyag nagyon sok ételt feldob, megváltoztat. Nem méltó hozzá, hogy csak panírként végezze.
Ez a gyors előétel/egytálétel/köret véletlenül született: a februári NL Konyhához készítettem morzsás ételeket, ez töltelékként fog ott szerepelni. Mikor ránéztem a serpenyőben piruló zöldséges morzsára, avagy morzsás zöldségre azonnal elképzeltem önálló fogásként. Nyáron, a teraszon ücsörögve, jéghideg fehérbort kortyolgatva hozzá... hmmm, a kezem most a bilibe lóg. Sebaj egyszer eljön az is, lesz még idén melegünk, de ma inkább szánkózni fogunk.
Hozzávalók: 1 kis cukkini, 1 piros kalifornia paprika, 2 szem paradicsom, 5-6 púpozott evőkanál morzsa, 4-5 gerezd fokhagyma, szárított csípős paprika, 3 darab szardella, só, bors, 1 csokor petrezselyem, olívaolaj
1. A zöldségeket kockázzuk fel (egészen apróra)
2. Olívaolajon pároljuk 5 percig a zöldségeket, még ropogjanak, adjuk hozzá a zsemlemorzsát, a fokhagymát, szardellát, a csípős paprikát. Ha túl száraz, öntsünk rá még olívaolajat
3. Pirítsuk a morzsával a zöldségeket további 5 percig
4. Borsozzuk, ha kell sózzuk, keverjük bele a friss, aprított petrezselymet. A hideg fehérbor télen is jár hozzá.
Még több morzsás recept:
Morzsás tészta
Morzsás zöldségek
Morzsás lazac
Morzsás kagyló
Morzsás articsóka paradicsommal
2010-01-05
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
25 megjegyzés:
Valami hasonló van a januári Sale e Pepeben, de nem vagyok benne biztos, csak átfutottam. Más. Január végén megyünk Olaszországba, ha kell valami (újság, apróság..) szívesen hozok :)
Szép napot!
igen : ) újság, újság.... repülővel mentek? de írok majd mailt. Panettone hogy sikerült?
Hmmm jól hangzik. Morzsának esetleg fel lehet használni szikadt pogácsákat is (?) Ha igen akkor jó kis újrahasznosítás lehet :)
Véletlenül vagy "muszájból" előfizettem a Nők Lapja konyhájára, volt egy jó kis akció amiben egy harmadikat grátiszként adtak. a másik kettő meg eredetileg is ajándéknak ment a fa alá, úgyhogy egész megörültem : ) pont februártól jön : )
egyelőre nekem kicist bizarrnak látszik, nehezen tudom elképzelni az állagát. De mindeképpen szimpatikus hozzávalókat és ráfordított időt tekintve.
A bolti morzsától a hideg ráz, pláne h tudom miből van (állítólag az Aldiban van nagyon jó minőségű friss kenyérből készülő, nem abból, ami a tecsóban a földre hullik a zsömlékből)
Van pár félresikerült grissini a könyvedből. De mi szúrtuk el nyugi:D Sótlan lett és túl paradicsomos, olíva meg nem volt. Azzal is jó? :D
Karácsonyra megkaptam a könyvedet az Édesanyámtól. Sok ismerős kép és recept van benne. Gratulálok hozzá.
Egy régi olvasód:
Ricardo.
Katina!
nekem anyukámtól van mindig saját morzsa. Érdemes összegyűjteni megmaradt kenyereket, zsemléket... vászonszákban szikkasztani, majd ledarálni. Sokkal jobb, még akkor is ha a bolti kenyérből készíted így a morzsát
Ricardo!
főzz belőle sokat! : ))
köszi:)
grissini? azsijó?
persze, az is : )
Hmmm, nagyon finomnak tűnik, csak jajj, a fehérbor ne legyen jéghideg, inkább csak hűvös :-)
tizenegykét fok?
Valami miatt nem tudtam üzenetet küldeni a Pavlovás poszthoz,de lenne egy kérdésem.Elkértem anyósom régi habszifonját.A Sparban kaptam hozzá patront is.Most már csak abban nem értünk egyet a férjemmel,hogy tej,vagy tejszín kell bele...???
tejszín :))
de jó, akkor én is veszek patront. Nem tudtam, hogy lehet-e még kapni. Mostanában egy márkájú Liss talán szifont láttam és hozzávaló ptront, nem tudom, hogy ez csak abba jó-e vagy a régifajta szabványhoz is
Kocsival megyünk síelni :)
A panettonéból kipróbáltam 2 receptet, a Mammáé (Dalla cucina per te) lett a nyerő, az valahogy sokkal foszlósabb volt, mint a másik. 3 adagot sütöttem és az egyik még frissen elfogyott :) Panettone forma helyett lábasban sült az utolsó, az lett a TÖKÉLETES :)
Kedves Kriszta!
Rendszeres blogolvasód vagyok, és nagyon szeretek ide járni, mert minden új recepttel felvidítod a napom. Karácsony előtt meg is kaptam a könyved, amihez szívből gratulálok. Viszont 2 recepttel nem tudtam dűlőre jutni. Az egyik a ricottatorta ( sós) volt. Előételnek készítettem, de az alsó kekszréteg kellemetlenül száraz volt. Végül mindenki inkább sült ricottát evett, a kekszmorzsa ott maradt. Tudnál tanácsot adni, hogy legközelebb min változtassak?
A másik problémám a ropogós omlós keksz volt. A tésztája nekem nagyon száraz volt, egyáltalán nem lett omlós. Mikor már gyúrtam a tésztát akkor is inkább morzsás volt a tésztája, én egy kicsi tejjel még higítottam is rajta, hogy összeálljon.
Viszont a mandulás-narancsos keksz, az isteni. ( a hozzávalókat nézve, ebben jóval kevesebb a szárazanyag)Azt nagyon szeretjük.
Köszönöm még egyszer a fantasztikus recepteket és a segítségedet!
juc
Tizenegykét fok az tökéletes lesz..., bár nagy melegben az már tényleg szinte jéghideg, de azért nem úgy mint a Coca-cola :-)
na jó én sem azt gondoltam, hogy nulla fokosan, úgy a sör jó
Juc!
nem folyt ki a vaj sütés közben? Azt tudom javasolni, rövidebb ideig kell sütni, vagy egyáltalán nem sütni, ahogy az édes kekszes tortákat szoktam. Nekem ennél a tortánál pont az tetszett, hogy a krémes ricotta mellett van vmi száraz, ropogós. Bár van hogy a ricotta is hajlamos szárazra sülni
A kekszhez vmivel kevesebb lisztet tegyél ha omlósabb állagor szeretnél. Másnap lesz omlós, azt tapasztaltam. Ehhez is tehető mandula, és az almáshoz is, sztem is nagyon jót tesz a kekszeknek
Liss patront vettem és teljesen jó az ősrégi szifonhoz is.
Szuper!
jönnek a habok és krémek : ))
szia Kriszta!!
Megcsináltam a morzsás zöldséget!
Isteni volt!!! Köretnek csináltam egy kis pipi húsihoz! Nagyon ízlett!
Köszönöm szépen!!!
:)))
Anzsi!
Örülök, hogy ízlett. Csirkéhez ideális köret, zöldség, de mégis laktatóbb egy sima párolt zöldköretnél
Kriszta!
A szardella mit ad hozzá? Úgy értem, én nem eszem halat, de úgyi anélkül is lehet finom?
Liloocska!
hihetetlen jó sós ízt, nem halasat, nem is érezni, hogy hal van benne. a szardella az egy hihetetlenül jó, természetes ízfokozó!
miért nem eszel halat?
nem szeretem :)
apukám sem szereti, és feltehetően még tőle kondicionálódott ;)
Liloocska, én szardella nélkül csináltam, mert nem volt itthon, sztem így is nagyon finom lett, az egész családnak ízlett! Köszi Krisztának! :))
Kedves Kriszta !
Amióta a barátnőm a kezembe adta a könyvedet, megvettem magamnak, és napi olvasója vagyok a blognak !
Imádom, mint ahogy mindent ami olasz. :) Több receptet is megcsináltam már, pl. a clafoutit póréhagymával, és most sül az epres polentatorta is. :)
(Egyetlen apróság ... nincs olyan szó, hogy lankul. Lankad, vagy lanyhul.)
Üdv: Giona
Megjegyzés küldése