2010-04-27

Ezt nem értem

Tudjátok, hogy nagyon szeretem az olyan recepteket, ahol egy szokásos étel egy kis csavarral, új alapanyagból valami egészen különleges, ötletes dologgá áll össze. Ilyen volt a Casa Moro szakácskönyv alapján készített mandarinflan, ahol a tejet a frissen facsart mandarinlé helyettesítette. Most egy hasonló, gyümölcsös sült krémet találtam a Good Food-on, eperből és rebarbarából. De valamiért a tojás az epret nem akarta összefogni, még akkor sem mikor már teljesen kihűlt a krém (a mandarinos is csak akkorra állt össze).
Good Food-os receptek eddig mindig sikerültek, ha azt írták összeáll, akkor azt tényleg össze is állt. De ez most nagyon nem akart. Ehetőnek ehető volt, de kicsit fura az állaga, vendégeknek nem ajánlom! Az egész ahelyett, hogy szépen besűrűsödött volna, szuflé szerűen felemelkedett, majd össze is esett. Kifejezetten folyós maradt, szerintem hígabb volt sütés után, mint előtte.
Valakinek van rá kémiai magyarázata, mi lehet az eperben, ami gátolja a tojást?
Az íze viszont nagyon jó volt, arra jutottam, hogy egy kis változtatással jó kis recept lehet belőle, itt most ezt írom le, nem az elrontottat.

Hozzávalók: 20 dkg eper, 20 dkg rebarbara, 3 tojás fehérje, 15 dkg porcukor, 2 evőkanál kristálycukor

1. Mossuk meg és pucoljuk meg a gyümölcsöket
2. A rebarbarát karikázzuk fel az epret vágjuk ketté vagy ha nagyok a szemek, akkor négybe
3. Keverjük a gyümölcsöket össze, szórjuk rá a kristálycukrot, osszuk szét hőálló tálkákba, tegyük be 20 percre sülni 180 fokos sütőbe
4. A fehérjéket verjük fel lágy habnak, ekkor kezdjük el kanalanként adagolni hozzá a porcukrot. Egy-egy kanál között 1 percig verjük a habot, addig amíg fényes és vágható nem lesz
5. Vegyük le a sütő hőfokát 150 fokra, habzsákból nyomjuk a habot a sült gyümölcsökre további 20 percet süssük, hogy a hab is szépen megsüljön

13 megjegyzés:

Zizi írta...

Kriszta,
ezt a rácsos tartót hol vetted? Hol lehet ilyet kapni?
Köszi a választ előre is!

Dolce Vita írta...

ha jól emlékszem, interspar

Vera írta...

Én is jártam már így nem is egyszer. :( Nem lehet, hogy a lé miatt amit a gyümölcsök eresztenek?

Romana írta...

Ahh, ez a hab, csodás :D
Martha Stewart egyik receptjével jártam így, olyan jól hangzott és olyan jól nézett ki a képen, finom is, csak épp vendégek elé nem mertem tenni és napokig emésztettem magam rajta. Szóval komoly csapat,főleg foodstylist dolgozik a háttérben. Átírtam a receptet, így már jó. Pár nappal a kudarc után egy angol gasztroblogon belefutottam egy bejegyzésbe, ami akár az enyém is lehetett volna. Ugyanarról a receptről és kudarcról írt a hölgy, mint amit én is átéltem.

Piszke írta...

Szerintem borzasztó sok az összesen 40 perc sütés a gyümölcsöknek...Nem marad meg semmi értékes belőlük.Lehet csinin néz ki a Good Foodban, de a beltartalma ennek a receptnek nulla.
És nem is foghatja össze a gyümölcsöket a hab, ha egyszer nincsenek összekeverve...
Ez egy rossz recept, ők se tévedhetetlenek.

Rena írta...

szerintem szimplan az volt a kudarc oka, hogy az eredeti recept konzerv epret ir. Ausztraliaban es gondolom Angliaban is (mindket helyen van Good Food) sok recept hasznal konzerv gyumolcsot, almat, epret stb.. es a konzer allaga egeszen mas mint az igazi epere. surubb, mar 'genkezelt' sajnos. tehat eljen a valtoztatas, es hasznaljunk friss gyumiket! :))

Rena írta...

Piszke! a Good Food magazinrol csak annyit, hogy van teszt-konyhajuk ahol haziasszonyokkal probaltatjak ki a recepteket, mindegyiket legalabb 3-4-szer keszitik el, hogy csak a sikeres receptek keruljenek a magazinba, weboldalra. :)
szerintem inkabb a hozzavalo (konzerv) volt a hibas. abban igazad van hogy a gyumik elvesztik ertekuket a sok sutes utan, szerintem ezert is keszitettek konzervbol. ;)

Névtelen írta...

Szia!

Szerintem azért lehetett, mert a strawberry conserve NEM konzerv epret jelent, hanem eperlekvárt. A conserve szót a lekvárra használják. Szóval biztosan a friss gyümölcs víztartalma miatt nem sikerült. Ha valami konzerv, az a canned fruit.

Kata

D. írta...

Szia!

Én kipróbáltam igazi angol eperlekvárral, mert szerintem is lekvárt jelent a strawberry conserve/conserve:noun |ˈkänˌsərv|
a sweet food made by preserving fruit with sugar; jam./, és nekem nem esett össze olyan volt mint amilyennek lennie kell.
De amúgy Rena-nak igaza van, mert tényleg a good food nagyon profi, lefőznek mindent és csak a bevált recepteket rakják fel, vagy teszik be a magazinba!
Úgy hogy az igazi eper volt a hibás...most az egyszer!

macskabagoly írta...

valaki viszont a good food-os velemeyezok kozott azt irta, hogy o igazi epret tett bele a lekvar (tenyleg az a conserve) helyett, es o legalabbis elegedett volt... hm, nem tudom. ha egyszer alkalmam lesz, kiprobalom a good food-os verziot, h vajon sikerul-e. amugy meg a rebarbaranak is van szerintem szinte ugyanolyan nagy viztartalma, es az ereti recept ill. a krisztae osszesen ugyanannyi gyumit hasznal.
Piszke! a vitaminok szempontjabol mar tok mindegy, hogy 20, vagy 40 (vagy osszesen 50-55, ahogy az eredetiben van) perc a sutes, itt az iz szamit "csak" :)

Dolce Vita írta...

Igazán azt nem értem, (a receptet nem követtem hűen)hogy a tojások miért nem sűrítik be az epret vagy a narancslevet úgy,mint a tejet pl. Több tojást használtam, mint a recept írja, de a égeredmény hígabb volt, mint sütés előtt!

macskabagoly írta...

A tej és a gyümölcslé kémiai összetétele azért meglehetősen különböző, szóval szerintem nem meglepő, hogy másképp viselkednek. Valahol a kolloidkémia tárgy környékén lehetne megtalálni a sűrűsödés pontos magyarázatát, de ebben sajnos nem tudok pontos részletekkel szolgálni :) de ha csak arra gondolsz, hogy a tejben csomó fehérje van, na meg zsírok, és a tojás sárgája is főleg a zsírokhoz hasonló anyag, így logikus, hogy jobban elegyednek, mint egy csupa víz gyümölccsel.

Ági írta...

Sziasztok!
Azért a Good food receptekben is van néha, hogy is mondjam: ühüm-ühüm. Még akkor is, ha teljesen betartod az előírt mennyiséget. Nekem már sikerült bbelefutnom, vagy elnyomtatták a mennyiségeket. :) Annyira egyszerű volt a recept, hogy nem lehetett elrontani, de tulképp ehetetlen lett. :)
A conserve valóban lekvárt jelent, sőt olyat, amit alig lehet kirobbantani az üvegből, annyira sűrű.
Egyébként, azért kipróbálom, mert nagyon tuti a fotón. Köszi a receptet.
Ági

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin