2010-12-16

Karamell-likőr

Egy újabb karácsonyi ajándékötlet, házi készítésű, tejszínes karamell-likőr. Megszólalásig olyan lett, mint a Baileys, pedig a szándékom nem az volt, hanem pusztán karamell-likőrt szerettem volna készíteni. Volt itthon egy üveg nem túl jó minőségű whisky, legalább egy éve állt érintetlenül a szekrényben és állt még volna sokáig ha nem találok ki belőle valami finomat. Így az elkészített próbamennyiség 2-3 napa alatt elfogyott. Szerintem szuper jó ajándék lehet belőle és nincs is vele elkésve még senki, mert ez azonnal fogyasztható, nem kell érlelni, mint a citrushéjas likőröket. Hűtőben 2 hetet adnék neki.

Hozzávalók: 2,5 dl whisky, 2,5 dl tejszín, 10 dkg nádcukor, 1 csapott teáskanál instant kávé (vagy 2 cl espresso), 1 rúd fahéj, 1 vaníliarúd

1. Adjunk a cukorhoz pár csepp vizet és készítsünk belőle világos karamellt.
2. Ha kész a karamell fokozatosan öntsük fel a tejszínnel. Melegítsük, míg a hideg tejszíntől visszaszilárdult karamell újra el nem olvad.
3. Adjuk hozzá az instant kávét, a vaníliarúd kikapart magjait és a fahéjat.
4. Várjuk meg míg kihűl a keverék, öntsük össze a whisky-vel.

19 megjegyzés:

Bisztrókonyha írta...

A Chivas Regal-t nem áldoznám be erre, viszont egy ideje szemezek a recepttel. Lildl whisky jó lesz bele? Nem vágja agyon az ízét?

Névtelen írta...

Imádom az ajándékötleteidet! Az idén nem lesz szaloncukor?

betti írta...

Ez nagyon jó ötlet! Ilyen whisky nálunk is akad:)

Alinea Kiadó írta...

"Lidl whisky jó lesz bele? "

Bár olyat még nem ittam, de szerintem jó lehet. Ennél a likőrnél fontosabbak a fűszerek és azok aránya, mint hogy mennyire jó whiskyből készül. Ha "Baileys jellegűt" akarunk, akkor ahhoz whisky illik. De ha más alkohollal készítjük, attól még nagyon jó karamell likőr lehet belőle.
Például Czifray minden likőrreceptnél a pálinkát említi, mindegy, hogy milyen likőrről van szó. Németh Zsuzsána is leginkább pálinkából vagy "borszeszből" (borpárlatból) készítette a likőrjeit.

Barman írta...

Lidl whisky???:)))ne már...:)
hol marad a minőségi alapanyag iránti elkötelezettség?:)
A Chivas alapból beáldozható,önmagában kicsit unalmas whisky de egy ilyen ötlethez remek.De ne valami lekövethetetlen lidl cuccot tegyetek bele..
És ha már whisky..azért a whisky az single malt!:)Ha már minőségre szomjazol..

Névtelen írta...

Tudom, tudom, hogy egész más, de nekem egy Napoleon brandym van itthon kitudja mióta bontatlanul. Nagy szentségtörés lenne abból elkészíteni?

Bisztrókonyha írta...

A jó whiskyt szeretjük. A párom nem hiszem, hogy beáldozná a 12 éves Glenfiddich-et, vagy a Glenmorangie-t, sem pedig a Chivas-t.
Nem tudom, hogy van-e lidl-ös fajta, ezzel a minőségére akartam utalni.

Névtelen írta...

Jelentem ma elkészítettem, és hihetetlenül finom lett!!! Tényleg olyan, mint a Bailey's. És én Ballantine's-t tettem bele:)

Dolce Vita írta...

Nekem még a Ballantine's-nél is jóval lejjebb volt. Sztem a sok cukor miatt nem érdemes erre nagyon minőségi italt használni. Finom ízek itt nem jönnek ki a whiskyből. Persze nem ipari alkohol plusz aromára gondolok : ))). egy egyszerű, de rendesen elkészített ital legyen

Lilahangya írta...

Kipróbáltam, nagyon finom lett! :)

Barman írta...

Azzal nem feltétlenül értek egyet,hogy ne jönne ki egy finom,karakteres whisky íze eme kreációból.Tapasztalatból mondom,a bárban én is szoktam kísérletezgetni ilyen kávé-whisky-fűszer kombóval.
A magam részéről amúgy üdvözlök bármilyen whiskys házi receptet,ételpárosítást vagy homemade likőrt:))
(A megfelelő whisky pl a tenger gyümölcseivel tökéletes,illetve a csoki-single malt páros fenomenális.)
Megcsinálom Dolce Vita karamell likőrjét valami speckóbb single malttal,és majd referálok:)

Dolce Vita írta...

Azért gondoltam, hogy nem jön ki az íze, mert agyon van cukrozva : ))
Nekem ez olyan, mintha egy borba kerülne cukor, akkor már majdnem édes mindegy neki, milyen bor volt az alapanyag. (persze nem pancsolt, ahogy írtam is feljebb)

Sajtkukac írta...

húúú, ez igen ütős anyag lett :-) (én az uram Jack Danielsét áldoztam be, remélem nem olvassa ;-)

Praliné Zsuzsi írta...

Nálunk is elkészült, nagggyon jó lett!!

Adam írta...

Ez tényleg a majdnem a Bailey's receptje, van tehetséged a likőrcsináláshoz:) A Bailey's ről összeszedett infok és kóstolás alapján én is kb ilyen receptet hoztam össze, csak némi mézzel és kakaóporral.

A whisky teljesen mindegy, a legjobb az Old Man's szeszesital (nem kommersz, nem kell félni tőle) vagy bármelyik 2000 Ft alatti skót whisky italnagykerből. Nem rontják el, pedig nem kicsit vagyok finnyás italügyben:) A Bailey's hez egyébként Bushmills Originalt használnak (3500-4500 Ft).

Dolce Vita írta...

Adam
köszi a tippet

Anikó írta...

Csodás ízek, ízes szavak!
Ezt választottam karácsonyi ajándék egyikének szép üvegekbe csurgatva.
Ami nekem folyton gondot okoz: amikor italok készítésénél tejszínről beszélünk, akkor habtejszínre kell gondolni? Kaphatnék erre egy mindent eldöntő választ :-)
Köszönöm.

Dolce Vita írta...

Anikó!

Igen, a zacskós, amelyre habtejszín van írva az jó erre a célra. Bár inkább "habnak való tejszín" lenne a jó név erre. A már kész, tejszínnek álcázott, növényi habok, hulalák erre nem jók. (És szerintem másra sem).
illetve a főzőtejszín sem alkalmas sem erre, sem másra, az csak egy "olcsított" termék. Házi tejesnél veszek általában tejszínt, ez nem UHT, csak pasztőrözött. Ebből lehet vajat is készíteni.

Anikó írta...

Nagyon köszönöm a minden kérdésemet kimerítő válasz! :-)Azt hiszem, én is a házinál maradok akkor. Annál jobbat úgy sem tehetek ezzel az Isteninek ígérkező likőrrel!
Kellemes ünnepet!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin