2011-11-06

Struffoli

Szombattól kapható a Szuflé legújabb száma, mutatóba belőle egy dél-olasz, egészen pontosan nápolyi karácsonyi édesség receptjét hoztam. Ez nem más, mint a struffoli. Apró, olajban sült fánkocskák, koszorú vagy kúp alakba rendezve, mézes mázzal öszefogatva. Látványos és nagyon finom, déliesen édes és tömény. Ettől függetlenül nagyon csúszik.
Az édes, sült fánklabdákat görögök hozták a nápolyi öbölbe, majd az itáliai félsziget középső és déli (centro-meridionale, ahogy az olasz mondja) részén sok helyen elterjedt. Ma Nápoly egyik legjellegzetesebb karácsonyi édessége, olyannyira kötődik a karácsonyhoz, mint nálunk a bejgli. Igazi asztali dísz, az elkészítése pedig egyáltalán nem bonyolult.

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 3 tojás, 1 sárgája, 6 dkg vaj, 4 dkg kristálycukor, csipet só, 0,5 dl ánizslikőr, 1 narancs és 1 citrom lereszelt héja, 3 dl vegyes virágméz, 5 dkg színes cukorka, 10 dkg vegyes kandírozott gyümölcs (narancs, dinnye, cédrus)

1. A lisztet mérjük ki egy keverőtálba, adjuk hozzá a tojásokat, a sárgáját, a felkockázott vajat, a cukrot, a citrusok lereszelt háját és a likőrt. Keverjük össze, majd munkafelületen gyúrjuk sima, homogén tésztává. Fedjük le, 30 percet pihentessük hűvös helyen.
2. Osszuk 6 részre a tésztát, sodorjunk a tésztákból 1,5 cm átmérőjű rudakat, majd a rudakból vágjunk 1.5 cm-s darabokra, ezeket sodorjuk meg enyhén, hogy gömböket kapjunk. Nem túl meleg olajban részletekben süssük aranybarnára a gömböket. Vigyázzunk, könnyen megég, mikor már kezd szép aranyszíne lenni, vegyük ki, konyhai papírtörlőn csepegtessük le.
3. Egy lábosban melegítsük fel a mézet, tegyük bele a kisült gömböket, kevergessük, hogy mindenhol érje a méz. Szórjuk rá a kandírozott gyümölcs felét. Keverjük el.
4. Egy nagy tálra formázzunk tornyot a gömbökből, szórjuk meg a maradék díszítéssel, hagyjuk kihűlni.

Fontos, hogy a gömbök egészen aprók legyenek (kb. 1,5 centisek), mert az olaszok szerint, így kerül rá megfelelő mennyiségű méz!

Másik nagy kedvencem a lapból a sós karamelles csokitorta és a lime-os kókuszszelet, és sok olyan receptet találtam, amelyet muszáj lesz kipróbálni

0 megjegyzés:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin