2007-01-25

Paradicsom, mindennek az alapja

Lehet hosszúkás, kerek, mélypiros, sárga, zöld, húsos, vagy inkább lédús, kicsi, nagy, szósznak vagy salátának való. Máshol. Itthon sajnos nem.
Lehet, hogy elsőre furcsán hangzik, de én nyáron is olasz paradicsomkonzervből főzöm az ételeket. Sajnos itthon a piacokon még az üvegházi idény végeztével is csak egyenméretű, szép kerekre formázott, íztelen, paradicsomnak hívott gömböket lehet kapni. A finom, vastag húsú lucullus paradicsom nyomtalanul eltűnt a pultokról. Többször próbáltam már, de ezekből a génkezelt csodákból nem lehet igazi paradicsomszószt főzni. Ezért marad nyáron is a konzerv. Egyrészt ezeket Olaszországban nyáron szüretelik, sokkal több napot kapnak, mint hazai társaik. Másrészt a jó konzervek san marzano paradicsomból készülnek, ami egy kevésbé savas, pici, hosszúkás alakú, jó vastag hússal és kevés lével büszkélkedhető paradicsomfajta. A konzervek közül kerüljük a legolcsóbbat, mert tapasztalatból tudom, hogy ezek erőteljesen fémízűek, de találkoztam már olyannal, amelyben citromsav is volt. Inkább vegyük a picit drágábbat, akkor biztosan nem csalódunk. Az én kedvenvem a Mutti és a De Cecco. Ezeknek mind van darabos és egészben hagyott verziója, és paradicsomon kívül nincs bennük semmi. Utálom a kész szószokat, legyen az akár Barilla vagy bármilyen más „olasz” szósz. Nem elég, hogy drágák, az ízük egytől egyig borzasztó ipari. Egyedül a Mutti márkának van egy nagyon finom pizzaszósza, ami egyáltalán nem drága, konzerves, majdnem ugyanúgy néz ki, mint a sima paradicsomkonzerv, ezt Intersparban szoktam venni.

2 megjegyzés:

Nyárikonyha írta...

en ilyen paradicsomokkal kisérletezem. kaptam nagyon különleges eredeti biomagokat, és van a kertemben. rateszem majd a blogra.sztem az igényt kellene feltámasztani, hogy a termelők jót termesszenek. az olaszoknál 100féle paradicsom van, itt is lehetne..

Névtelen írta...

Nagyon szerencsés vagyok, mert áldott jó nagymamám több polcnyit főz a paradicsomléből. Az elmúlt két évben, különösen tavaly lett isteni a nedü.Kicsi üvegekben, és nagyobbacskákban is megtalálható. Csak ezt használom. Még nem osztotta meg velem a receptet, mert azt mondta ezt nem lehet leírni, meg elmondani, ezt látni kell, és vele csinálni, ha pontosan meg akarom tanulni a titkot. A következő nyárra szabadságot veszek ki,amikor főzi a nedüt. Persze hozzá tartozik a témához, hogy a paradicsomt nem veszi, hanem bioeljárással és simogatással, becézgetéssel neveli. Ez utóbbi haéálosan komoly már palánta korukban beszél nekik. Sztem ez a titok....csak nem mondja ki. Próbáltam én is az ő egyik tövét otthon a kertnek kinevezett helyen nevelni, de nem ért meg igazán....nem adtam még fel, hogy egyszer az életben saját nevelt paradicsomom egyem vacsorára........

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin