Legalább 3 nap mire elkészül ez a friss sajt, de nagy közreműködést nem igényel. És igen jól fel lehet vele vágni. Ki csinál manapság sajátkezűleg sajtot a vendégeinek?
Hozzávalók
1 liter kecsketej
2 dl natúr joghurt
só, bors, friss rozmaring
Ebből a mnnyiségből kb 10 dkg sajt lesz. Tehát ha vendégeknek készül, érdemes 2-3 literből nekiállni. Összekeverem a tejet a joghurttal és 1 napig pihentetem. 24 óra múlva gyakorlatilag aludttej-szerű lesz belőle, a savó elkezdett kiválni. Hogy erre a folyamatra rásegítsek melegíteni kezdtem, de forrnia nem szabad. Ha a savó kivált, konyharuhában leszűröm, kipréselem a maradék savót. A préselés mértékétől függ, hogy inkább túróra vagy friss sajtra hasonlít a végeredmény. A préselés után sózom, borsozom és belekeverem az apróra vagdosott rozmaringot. Tiszta konyharuhába teszem még egy napra érni.
2007-02-13
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
5 megjegyzés:
Jól néz ki nagyon! A héten én is csináltam ilyesmit, csak sima tehéntejből, először életemben. Most egész kedvet kaptam hozzá. Amikor már kész van, hűtőben, vagy szobahőmérsékleten érleled?
szobahőmérsékleten, had érjen még. De sokáig nem volt ideje mert elfogyott. Most készül a 2. adag
jújjj! nem messze tőlünk vannak kecskék! meg is érdeklődöm, adnak el nekem tejet!
Ha vannak kecskék, azt is kérdezd meg nem adnak el húst? A fiú kecskéknek ugye nem sok hasznukat látják a tejesek/sajtosok. Egy 5-6-7 kg kecskéből csodasültet lehet csinálni, zseniális körettel. Az én verzióm hamarosan felkerül az oldalra
Nekem van kecském.
Csinálok sajtot, túrót, és mindenféle ételt ezek felhasználásával.
A savót ne öntsétek ki!!!
Rengeteg olyan alkotórészt, enzimet tartalmaz, melyekért a drogériákban több ezret kérnek el.
Használd fel kelttésztához a tejbe keverve gyúrni, pizzatásztába, kenyérbe, aranygaluskába..
Ha teszel bele kis sót és behűtöd..meg is ihatod..kiváló beltartalmi értéke van.
Kecsketejet gyógyszerként javasolnak súlyos rákos esetek gyógyitására, csontritkulásra, allergiák és immunrendszeri problémák kezelésére.
Inni a tejet előszőr nehéz, mert édeskésebb és sokkal sűrűbb mint a tehéntej.
Higitsd fel tehéntejjel és fogyaszd úgy, mig megszokod!!
Megjegyzés küldése