2007-02-22

Paradicsomos padlizsánkrém aszalt paradicsommal és kapribogyóval


Saját fejlesztés. Általában egyféle padlizsánkrémet szoktam csinálni, a hagymás, borsos, majonézes változatot, na jó néha még fokhagymásat is. Most valami olaszosat akartam, így született meg ez a kicsit öszvér verzió (divatosabban: fúziós), az olasz konyhában használt alapanyagokból, erdélyi elkészítési mód szerint. A krém majdnem lehetne szicíliai caponata is, ha látott volna egy kis zellert és a padlizsán nem a héjában pirul meg. A minap olyan zseniális házi paradicsomszószt sikerült szereznem, hogy ilyet még sosem kóstoltam. A baj, hogy a néni készlete fogyóban van. Amúgy a paradicsom saját termesztésű, mint sok minden más, amit árul. És nem mellesleg házi beszállítója a kedvenc éttermemnek, sztem Pest legjobb étterme, mert a fia ott szakács. Érdemes ápolni ezt a kapcsolatot.

Hozzávalók
3 nagy padlizsán, fél liter paradicsomszósz, 1 fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 3-4 darab aszalt paradicsom, pár szem kapribogyó, só, bors

A padlizsánokat a gázon héjastul megpirítom, azaz majdnem szénné égetem. Közben olivaolajon megpirítom a felkockázott hagymát és két gerezdet a fokikból, majd ráöntöm a paradicsomszószt és addig főzöm amíg jól besűrűsödik, sózom, borsozom. A padlizsánt ha kihűlt megszabadítom a héjától, villával összetöröm, hozzáadom a paradicsomszószt, a két maadék fokhagymát lekaparva, az apróra vágott aszalt paradicsomot és 4-5 szem kapribogyót. Az utóbbi kettőből direkt csak ennyit tettem, hogy ne nyomják el a padlizsán ízét.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Azt elárulhatod, hol lelhető fel ez a drága néni?:)Amúgy tetszik a recept!

Rossamela írta...

De melyik az az étterem?!

Dolce Vita írta...

A 16. kerületben lakik, anyukámhoz jár fodrászhoz, innen a kontakt. 6 litert szereztem most (180 ft/l) ez nálunk kb 2 hét. Remélem nagyok még a készletei.
Az étterem a Bock Bisztró. Sztem magasan a legjobb étterem kishazánkban. Ellenvéleményeket elfogadok, persze. : )
Kicsi vú-és nagyon finom is, nálam felkerült a nyári szortimentbe

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin