2007-04-26

Ilyen egy jó reduktív fehérbor

A 2006-osak közül pedig talán a legjobb. Ezt hosszas tapasztalatszerzés után állítom, nem keveset kóstoltam meg, mire erre rábukkantam. 2006 jó év volt a bornak, de nem a fehérnek. A meleg, hosszantartó ősz gyönyörű vörösöket fog hozni, de aki a friss, üde, könnyed, kicsit szénsavas fehérbort kedveli, annak nehéz dolga lesz ezzel az évjárattal. Kezdjük ott, hogy 12,5%-os alkoholnál kevesebbet nem is találunk, de inkább a 13% a jellemző, és ez majdnem minden fehérnél eléggé elviszi az ízt. Én, személy szerint nagyon nem szeretem ha egy reduktív fehérborban dominál az alkohol, és a gyümölcsöket hiába keresem. De nem így van ez a dörgicsei Pántlika pincészet Sauvignon blanc-jával, ahol a 13% alkoholtartalom dacára könnyed, kerek, gyümölcsös bort kapunk, mindenféle édesbe hajló íz nélkül. (ez az amit szintén nagyon nem szeretek, és erre a magas alkohol hajlamos). Karakteres, fehérhúsú őszibarack és azt kísérő mennyei bodza illat, ami a bor ízében is intenzíven folytatódik, enyhe szénsav, tökéletes kerek aroma, hosszú lecsengés. Nálam 100% aranyérem. Ráadásul a Veritasban törzsvásárlói kedvezményel 760 Ft (kedvezmény nélkül 860 Ft körül). Ennek az árnak a duplájáért – nagy nevektől – nagyon kellemetlen 2006-os fehéreket lehet kapni.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Olyan gyönyörű ez a kép, gratulálok hozzá! :)

Dolce Vita írta...

Köszönöm! Megküzdöttem érte, a palackot sehogy nem sikerült belekomponálnom a képbe, így jött az orgona helyette.

Rossamela írta...

Nagyon szeretem a sauvignon blanc-t (is), nagyon szívesen ittam volna ma a spárga mellé, de későn kapcsoltam és az egyetlen nyitvatartó hiperben nem találtam, keresni fogom. Csak szaküzletekben forgalmazzák vagy esetleg máshol is hozzájutni?

Dolce Vita írta...

Én először Corában vettem (ott 990 Ft-ért adták). A Bortársaság nem árulja, náluk kerestem. Máshol még nem láttam. De a Veritasból lehet netenis rendelni. A spárga biztos szerette volna. : )

Rossamela írta...

Most jött össze, tényleg nagyon jó! Egy pestos-mangós mangós saláta mellé ittuk, mit mondjak, nagyon jól muzsikáltak együtt. De a 13-as alkoholt is hamar megéreztük! :)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin