2007-07-03

Sült ricotta marinált paprikával

A ricotta al forno, azaz a sütőben sült ricotta siciliai étel. Az alapverzió mellett – amely csak sózva van és sütőben megsütve – számtalan sós, édes és mindenféle fűszerrel ízesített formája létezik. Ezt az olivás verziót a korábban már említett júniusi Sale&Pepe hasábjain találtam, ahonnan az olivatekercs is származik.
A marinált paprika nagyon jó kiegészítője a ricottának. Pedig ezt először le akartam cserélni, de mivel megbízom az újság receptjeiben, gondoltam, elsőre fejet hajtok és nem variálok. És jól tettem! Süthető még pl aszalt paradicsommal vagy édesen, gyümölccsel, csokival. (Ha kedves olvasóm, Antonio, aki messinai születésű, erre jár, hátha megosztja velünk, ő milyeneket evett gyermekkorában)


Hozzávalók 4 főre: A ricottához: 40 dkg ricotta (olasz, nem magyar ricotta-szerű túró), 10 dkg kalamata oliva, só, friss majoranna, 5 dkg reszelt parmezán, vaj. A marinált paprikához: 1-1 nagy, piros és sárga kaliforniai paprika, 8-10 levél bazsalikom, 2 kiskanál balzsamecet, olaj, só

1. A paprikákat a sütőben 250 fokon kb 15 perc alatt megsütöm
2. Közben a kimagozott bogyókat durvára vágom, összekeverem a ricottával, amit sózok, friss majorannával és a reszelt parmezánnal ízesítek
3. Muffin formákat kivajazok, és beleteszem a ricottát, és 210 fokos sütőben 30-35 percig sütöm
4. A paprikát újságpapírba csomagolva hagyom kihűlni, majd lehúzom a héját, és apró kockákra vágom. Elkeverem az összetépkedett bazsalikommal, a balzsamecettel és az olajjal, megsózom.
5. A sült ricottákat, ha kihűltek kiborítom a formákból, és tálalom a marinált paprikával

5 megjegyzés:

Rossamela írta...

Ezt ki kell próbálnom!
Nekem való recept, egyszerű, gyors, de ütős!

Dolce Vita írta...

igen, igwn én is az ilyeneket szeretem, fél óránál többet ne nagyon kelljen vele bíbelődni, és még olasz is : )

Névtelen írta...

mennyeien néz ki! Amint lesz időm kipróbálom ezt a gyönyörűséget!

Rossamela írta...

Csak szeretném megerősíteni, hogy nagyon finom. Igaz, nem volt itthon olajbogyó meg friss majoranna, helyettesítettem aszalt paradicsommal és rozmaringgal. Mellé-köré egy-két marék rukola, tökéletes!

Dolce Vita írta...

Rossamela!

Nekem is az aszalt pari jutott eszembe azonnal , mint másik (l)ehetőség. Örülök, hogy ízlett Neked is. Sztem a variációs lehetőség rengeteg. Ha csinálsz még vmit, ami bevált írd meg, lszi!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin