2007-07-26

Tökéletes, lukacsos, ropogós szélű kenyér – ezt sosem gondoltam volna

Évek óta próbálkozok a kenyérsütéssel, sajnos sikertelenül. Volt kenyérsütőgépem (gyorsan el is ajándékoztam), próbáltam a kovászos kenyeret, ilyen-olyan lisztet, tükköt és praktikát, de álmaim kenyerét, amely belül lukacsos és kicsit nedves, kívül pedig ropogós, sehogy nem tudtam összehozni.
Pár napja Lilahangya oldalán találtam egy nagyon ígéretes képet, a recept a neten régóta keringő dagasztásmentes kenyéré volt. Többször is találkoztam már a recepttel, de, talán meggyőző kép hiányában (ugye, menniyt számít egy fotó?), nem gondoltam, hogy ez valami nagyon jó dolog lehet. A hangsúly a dagasztás nélküliségen van, pedig szertintem nem ez számít (ez csak egy plussz kényelmi szolgáltatás), hanem az élesztő mennyisége, a kelesztés ideje és a sütés módja teszi ezt a kenyeret ennyire finommá. Sokáig azt gondoltam, egy kenyér akkor lesz jó lukacsos, ha sok az élesztő benne. Ez akár még lehetne logikus is, de pont a fordítottja igaz, minimális élesztővel sokáig (12 óra) kell kelnie a tésztának, ekkor lesz jó. Sőt csodálatos, mennyei, zseniális, tökéletes, leírhatatlanul finom. Két napja hihetetlenül izgat a dolog, és folymatosan sütöm a kenyereket. A Ludwig pékség elveszített egy állandó vásárlót.



Hozzávalók: 2,5 dl-es csésze, 3 csésze BL 80-as liszt (fehérkenyérnek való liszt), 1,5 csésze víz, kicsit kevesebb, mint fél tk szárított élseztő, 1,5 tk só

1. liszthez keverem a sót és az élesztőt, jól elkeverem őket (mivel többet nem nagyon kell keverni)
2. Hozzáöntöm a vizet, elkeverem (3-4 fordulat), 12 órát kelesztem (célszerű este elkészíteni). Az állaga nokedli tésztához hasonlóan folyós, ne gyúrható tésztára számítsunk!
3. 12 óra múlva, kovász-szerű massza lesz belőle, kiöntöm a tálból, áthajtogatom, mindkét oldalát belisztezem, letakarom konyharuhával és 30 perig pihentetem
4. A sütőt 250 fokra felmelegítem, egy fedeles, ovális alakú jénai edényt előmelegítek a sütőben
5. A fél óra elteltével a tésztát az előmelegített tálba, majd a sütőbe teszem. Lefedve 30 percig sütöm, majd fedő nélkül 20-25 percig.

176 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Na, ezt megcsinálom. Sütöttem már a netről dagasztás nélküli kenyeret, de ahhoz sokkal több élesztő kellett (nem fogtam gyanút). Állagra jó lett, de nagyon élesztő ízű, alig fogyott el.

Névtelen írta...

Ez már a dagasztás nélküli láz újjáéledése :) Aki először megsütötte talán tavaly, az is azt mondta, hogy ez A Kenyér. Fehér kenyérben tényleg verhetetlen, a miértre rengeteg blog és fórum kereste a választ, de ahogy DV összefoglalta, a hosszú erjesztés és a sütés módja a két fő játékos.

Zsuzsa, ilyen melegben majdnem biztos, hogy nem fog kelleni neki 12 óra, nekem 11 is bőven elég volt (leírás nálam is).

Dolce Vita írta...

Zsuzsa!

Én is többször próbáltam pl a pizzatészta receptjét kenyérnek, de úgy nem működik. Szintén élesztőízű lesz a végeredmény. Pedig pizzának tökéletes. De lehet, hogy ennek alapján kikísérletezek egy lágyabb pizzatésztát is.

t3v
Én is láttam már jóval korábban a receptet(a videó 2005-ös), de mint írtam, nem hittem benne, és ezért ki sem próbáltam. A dagasztás nélküliség túlhangsúlyozása valahogy eltántorított (lusta háziasszonyoknak való, de azért mégis működő receptnek gondoltam) Ha úgy hirdetik, hogy ropog a széle, lukacsos a belseje, már évek óta sütném...

Névtelen írta...

Szia Dolcevita, két kérdésem lenne:
Az egyik, hogy nem sok-e az összesen 50-55 percnyi sütési idő? Évek óta sütök magunknak kenyeret (sütőben, nem géppel) és a kb 2 kg-os kenyerünknek elég szokott lenni 35-40 perc, ráadásul alacsonyabb hőmérsékleten...
A másik kérdésem, hogy ennyi kis belisztezés elég neki ahhoz, hogy ne ragadjon bele a tálba?
A fénykép nagyon meggyőző valóban, hogy kipróbáljam ezt a receptet, bármennyire is imádjuk az eddigi kenyerünket.
Valamennyire ide kapcsolódik még: napok óta grissinit sütünk a gyerekekkel, szintén a te recepted alapján, isteni!
Köszi és üdv:
Anna

Dolce Vita írta...

Anna!

A grissini az én gyerkőcömnél is nyerő, de ezt a kenyeret is ette ám!
Fedve 30 percig sült, ekkor gyönyőrűen feljött, megrepedt, de csak halvány arany színe lett. Fedő nélkül kb 20 percig sütöttem, volt már amikor elég barnának tűnt kívülről, de késsel megszúrva láttam, hogy a belseje még nem jó. Figyeld azért nagyon az utolsó 15 percben.
Rétesliszt akadt véletlenül a kezembe, ezzel szórtam meg a tésztát, még a +fél órás kelesztés elött. Az edénybe semmit nem tettem, és gyönyörűen kifordult belőle. A jénait sem kellett vakargatni.
Számolj be, milyen lett! A mi holnapi kenyerünk most kel (reggelig)

Névtelen írta...

Érdekes, hogy ki mit vesz le abból, amit olvas - nekem már az első próbálkozóktól úgy jött le, hogy ez a kenyér archetípusa :) mind ízben, mind héjban stb. Egy pár napi rendszerességgel dagasztó háziasszonkának az nem jelent vonzerőt, hogy nincs vele meló - szerintem az süt otthon kenyeret meg péksüteményeket, aki szeret kelt tésztával dolgozni.

Ez persze mind csak aside, de utána kellett néznem, mit vállalok be, mivel mi gyakorlatilag nem eszünk fehér kenyeret, és előre, alaposan meg kellett indokolnom a férjemnek, hogy ez mégis miért lesz kivétel :))

És azt hiszem, a bűvös szakácson megadtam a választ az aszalt paradicsomos kérdésedre :)

Anna, ez nem olyan kenyér lesz, mint a többi. A tészta sem hagyományos kenyértészta, inkább kovászszerű lesz az állaga, ezért tér el a sütési hőfok és idő is.

A hatásotokra én is bekevertem egy adagot, 1/3 arányban teljes kiőrlésű liszttel :))

Névtelen írta...

mekkora az a jénai, amibe belekerül?

Dolce Vita írta...

Orsi!

Kimértem Neked pohárral: 1,5 literes a jénai, ha a nyers tésztát beleöntöd, kb a feléig lesz benne. A jénai fedele domború, még kb 3 cm-t enged. Nekem így pont koppanásig kelt meg sütés közben a tál. Más: nem írsz a babanetre véletlenül?

Névtelen írta...

Beszámoló:
1. próbálkozás (reggeli sütés):
A héja isteni (!!! valóban!!!), a belseje még sülhetett volna talán pár percet, de ezt nem tudtuk elég alaposan kielemezni, merthogy a mennyisége a kenyérnek "elenyésző". :-( Oké, azt sejtettem előre, hogy nem ez a mi adagunk (4 gyerek + mi, a páromal)
2. próbálkozás (most esti sütés, az imént vettem ki a sütőből):
Dupla adagot csináltam, így hosszabb ideig is sütöttem. Ránézésre gyönyörű (bár még mindig kevésnek tűnik :-D), de csak reggel fogom felvágni, addig titkos, hogy milyen belül...
Annyit változtattam, hogy abban a kelesztőtálban kutyultam egyet rajta, amiben kelt 12 órát, így egy összelisztezett, ragacsos pultot megúsztam, és a kenyér sem lesz egy merő liszt. A jénait pedig sütőpapírral béleltem, és úgy tettem bele a tésztát.
Nagyon jól néz ki... Mikor lesz már reggel???

Üdv:
Anna

Dolce Vita írta...

Anna!

Lemértem, 60 dkg-s a kisült kenyér. Az első (a nagy öröm miatt) nálunk is elfogyott azonnal (2 felnőtt + 1 gyerek). Én késsel szúrtam rajta a végén egyet-egyet, hogy megsült-e. A külseje hamarabb tűnik késznek, mint a belseje. Lehet, hogy kicsit módosítani kell a fedve/fedő nélküli sütés arányait. Ma este kipróbálom 35-15'' felállásban

Névtelen írta...

hőlégkeveréssel is 250fok? a sütési hőmérséklet?

Névtelen írta...

kicsit sok lett a kérdőjel:)

Dolce Vita írta...

toma
hmmmm, úgy még nem próbáltam, de azt gondolnám, igen. Én sima alul-felül sütésen készítettem

Piroska írta...

Jelentem, en is csatlakozom a "kenyer project"-hez!!! Mar kb 8 eve sutok foleg kovaszos kenyeret, sokak szerint igen jokat (belul lyukacsos, kivul ropogos, sokaig elall, nem peneszedik!!!) de bevallom izgatott ez a recept! Ma megsutottem az elsot, es teljes a siker. Folyt kov. mert jonnek a gyerekeim!

Piroska írta...

A folytatás: annyit változtattam a recepten (én már csak ilyen vagyok) hogy tettem bele graham lisztet (kb. 1/4) és fedeles jénai helyett mázatlan cseréptálban sütöttem 2o/2o percet. Egészen fenomenális! Egy hibát azért elkövettem: nem csináltam azonnal dupla adagot, igy képzelhetitek , hogy nekem már "csak a füle jutott"(3 saját+2 vendég gyerek meg szülők mellett).
Szerintem a hosszú érlelés a minimális élesztővel mindenképpen kulcsfontosságú, de a leglényegesebb változás az általam
készitett kenyérrel szemben hogy ebben sokkal több a viz. Régebben is be szoktam spriccelni a sütőt ill. a kenyeret sütés előtt vizzel, de igy, hogy már "benne van" a tésztában sokkal jobb és szebb lesz a végtermék.
Már azt is tudom hogyan fogom továbbfejleszteni ezt a csodát (hát nem az? nekem 8 éve minden alkalommal megdobban a szivem mikor kiveszem a kész veknit a sütőből)
...szóval érdemes pár cikluson keresztül kipróbálni, hogy az ember lecsippent egy diónyi darabot a tésztából sütés előtt és azt keveri bele a köv. adag masszába élesztővel vagy akár anélkül is. Minél hosszabb a ciklus annál erősebbek lesznek a gombák és általuk markánsabb ize lesz a kenyérnek, kicsit savanyúbb is lesz.
Sőt ki fogom próbálni kis mennyiségű rozsliszttel is.
juj de hosszú lett ez a folytatás!
Remek a blog, nagyon inspiráló. Véletlenül bukkantam rá, mikor a Klassz étteremről kerestem a neten valami irományt. Mellesleg az a Giovanni Cataluccio barátom ajánlotta (a Klasszt) akiről köztudomású hogy nem eszik meg akármit.
Magam is talján szakos voltam csak egy tizessel korábban.
Auguri!
Piroska

Dolce Vita írta...

Piroska!
Amióta megsütöttem az első ilyen kenyeret, nem vettünk boltit. Kíváncsian várom, hogyan sikerült a kenyér, az életben tartott kovásszal! Ettől a kovásztól valahogy mindig is féltem, mert úgy beszélnek róla sok helyen, mint egy élőlényről, akit etetni, felügyelni kell (vagy legalábbis mintha egy tamagocsi kutya lenne). Ettől a túlzott gondoskodástól való "félelem" engem valahogy nem vett még rá, hogy kovászt nevelgessek itthon. Pedig biztos nem egy bonyolult dolog.
A cseréptál/üvegtál sztem mindegy. Anyum pl tepsiben süti (lefedve persze).
köszönöm a dícséretet, olaszosoktól mindig duplán/triplán jól esik.
A Klassz pedig tényleg klassz
üdv!

Névtelen írta...

Köszi ezt a receptet!
Az első kísérlet is finom lett, de picit ragadt belül. A következőnél kicsit csökkentettük a vizet. Ez szuper, és egy hétig élvezhető marad, ennyit a legjobb bolti kenyér sem bír ki (kevés fogy nálunk).

Piroska írta...

Az utóbbi időben minden másnap de néha minden nap sütök, igy elég egyszüen bennehagyom a keverőtálban a tészta végét és ahhoz adom hozzá a következő adagot. Ha megsem sikerül ilyen gyakran sütnöm akkor csak beteszem a maradék tésztát egy dobozkában a hűtőbe és az ott szépen elalszik pár napig. Ha tovább akarom megörizni akkor apró darabokra csipegetem és egyszerűen megszáritom egy deszkán.Vagy újrakezdem....
Bevallom tényleg szuper ez a recept de az ize egyenlőre elmarad a korábbi kenyereimtől. Most probálom egy szintre hozni "őket".
A többi témád is borzasztó érdekes, többek között már eszzük a száritott paradicsomot is!!!!

Névtelen írta...

Szia Dolce,

igazán remek a blogod, élvezettel olvasgatom minden sorát amióta csak rátaláltam:) Rengeteg mindent kipróbáltam már a receptjeidből, -a családom áldja a neved értük-, persze a "tökéletes kenyeret" is megsütöttem már, -szintén imádjuk-, és variálgattam is többféle liszttel, -mikor mihez van kedvünk-, és most éppen liszt-ügyben lenne egy kérdésem hozzád, hátha van ezirányú tapasztalatod:

Vajon a rétes (fogós) liszt használható-e a BL80-as helyett?
Ugyanis most éppen kifogytam belőle, de nem szeretnék holnapig várni a bekeveréssel, mert a család lázong;)
...szal szerinted be merjem vállalni a síma BL55-ős liszt mellé, esetleg felesben..?

Köszike szépen elöre is,
üdv:

Wanna

Dolce Vita írta...

Wanna!

Hű, ebben nincs igazán tapasztalatom. Én csak BL55-össel csinálnám. Évekig sütöttem belőle a pizzát, nem volt sokkal rosszabb, mint a 80-as. Sőt ha jól emlékszem 1x sütöttem a kenyeret is így.
További jó főzőcskézést, a családnak meg üdv, és nekik is köszönöm a kedvező fogadtatást. : ) Bár, ugye volt egy jól működő transzmitter is. : )

Dolce Vita írta...

Piroska!

Jó, hogy mondod a paradicsomot. 3x aszaltam (legutóbb, már alul-felül tepsi a sütőben) és már csak egy üvegcse van. Izzítom is újra a sütőt.
Leírnád a leginkább bevált, legjobb ízű kenyér receptjét?

Hapci!
Egyétek, egyétek : )Én már átvariáltam a sütést: 35 percig sütöm lefedve, utána fedő nélkül, így nekem mindig megsül a belseje.

Névtelen írta...

Köszönöm szépen Dolce

az extragyors választ, máris megyek és nekiesem, hogy még mielőtt a 'Prisonbreak' (egyik kedvenc sorim) elkezdőddik, össze is dobjam az echte símalisztes bucit, - legalább lesz nekem is referencia-anyagom a legmezitlábasabb verzióról;)
De még az is lehet, hogy megkockáztatok pluszban egy réteslisztes változatot is, aztán ha müxik, majd referálok, ha nem, legfeljebb a kukában végzi:D egy próbát megér, nemigaz?;)

Jajj, azt majdnem kifelejtettem, hogy a fotóid egyszerűen csodásak! Túlzás nélkül mondom, hogy magazinba illőek (szal engedjenek csak minél többet fotózni a melóhelyeden is, melegen ajánlom nekik;))

Egyszóval: érzékletes leírások, gyönyörű fotók, mi kellene még egy klasszis foodbloghoz..?

Nemhiába ez az egyik nagy kedvencem:)

Névtelen írta...

Nálunk ma este kerül bekeverésre.....nagyon kíváncsivá tett maga a recept és a kommentek is :)

Bodzamálna írta...

Dolcevita!
megsütöttük és már fogyasaztjuk is, mármint a kenyeret!
Tiszta bio tönkölybúzából (TBL70) és alul/felül sütéssel villanysütőben és jénaiban, az előírásaidnak megfelelően.Talán a fő különbség (a tönköly miatt) a keményebb és sötétebb héj lett, amúgy igen elégedettek vagyunk. Véleményem (inkább csak benyomásom, mert ez az első ilyen kenyér), hogy érdemes tovább sütni lefedve, és a lefedetlen sütést rövidíteni, mert akkor nem fog úgy besötétedni (bár még nem kórosan sötét, de mi a szőke kenyereket szeretjük), a belseje valóban lukacsos és ruganyos is kellőképpen, de itt már megoszlik a férjem és az én véleményem: szerintem lehetne tovább sütni, hogy határozottabbak legyenek a likacs-körvonalak, a férjemnek ez így jó. Az ő meglátása meg az, hogy ez már annyira ropogós, hogy egy fél nap elteltével a fugnak túl kemény, és az élvezet csökken.

Na, de amit elmondtam csak kisebb hiba, és amúgy ez nem az előírt lisztől készült.

Most mindenesetre bekevertem egy újat: egyharmad valamilyen simalisztet (kenyérliszt nevű, kétkilos kiszerelés, zacskót már korábban eldobtam, márkára nem emlékszem) tettem a kétharmad bio tönkölybúzaliszthez: holnap ugrik a majom a vízbe!

Amúgy én is italianista vagyok és a blogodra a férjem (ínyenc kissé, de nem baj, az én olaszosított nevelésem és a rengeteg Itáliajárás és onnan hozott tapasztalat eredmény!) talált rá a minap! Gratulálok a fotókhoz is, (én fotós is vagyok) a szerkesztésről nem is beszélve! Követni fogom, ha időm engedi!
Dudva

Dolce Vita írta...

Zsuzsa/Dudva!
Köszönöm a gratulációt, a fotózást most kezdtem el tanulni, gondolom van még mit, de hasznos tanácsokra bármikor vevő vagyok.
Lassan update-elni kellene a receptet, mert túl a kb 50. sütésen, már több mindent módosítottam. Pl én is tovább sütöm lefedve. 1x érdemes fehérlisztből is kipróbálni. Na én beszélek, nekem meg teljesből.
Jó sütögetést!

Névtelen írta...

Mindenki!
Egyszóval már a második bio tönkölybúzás is megsült (mert csak ma megyünk el BL80-as lisztért, és csak ez volt itthon) és az is teljes siker! Mint előre jeleztem, a második kenyeret már 35-lefedve, 15 perc fedetlenül és forró levegő keringetéssel- sütöttem és ez így már nem lett olyan sötét a tökéletes!
Most sütöm a bio teljeskiörlésű lisztből készültet: nagyon jó lett a 12 óra múltán a deszkára kiborított tészta állaga: talán a kis darabka kovásznak köszönhetően, amit még a tegnapiból tettem ehhez félre a mai kenyérhez. A tönkölybúzáshoz képest határozottabb és rugyanoysabb, nem annyira galuskaszerű, mint az volt, ezért könynebb kezelni.

Majd ha kisült, az eredményről beszámolok!
Esetleg, ha készítek róla fotót, hová tehetem fel?
A fotóid, hízelgés nélkül, profik, tehetséges vagy, ha már kevés tapasztalattal is ilyen jókat csinálsz!
Zs

Névtelen írta...

bocs, én vagyok Zsuzsanna (Dudva)

Gabor SUVEG írta...

megsütöttük a kenyeret (nem én a feleségem), Ő kért meg, hogy írjak hozzászólást, hogy milyen finom lett!

Névtelen írta...

Kedves DV!
Gratulálok a blogodhoz,lelkes olvasója vagyok!BL80-as lisztet hol lehet kapni? A pécsi Intersparban nagyon bután néztek rám... Esetleg Tesco?
Köszi,szép napot:
Évi

Dolce Vita írta...

Évi!

Intersparban Pesten sem lehet kapni, Tescóban és Auchanban igen, általában 2 kg-s kiszerelésben

Névtelen írta...

Évi!
A pécsi teszkóban van BL80-as. Én is ott szereztem be.
Peti

Névtelen írta...

Szia!

Átszámolnág nekem a mennyiségeket dkg-ba?
Köszönöm

Andi

Dolce Vita írta...

Andi!

a 3 csésze liszt az kb 45-50 dkg, a többi gondolom egyértelmű

Livia írta...

Szia!

Köszönöm szépen, hogy közzétetted a receptet, ki is próbáltam, amint lehetőségem volt rá. :) Tényleg isteni lett, néhány kérdésem azonban lenne...

1. Többször megnéztem a videót is, és azt vettem észre, hogy aközött, hogy mutatja a kovászos folyós masszát meg a deszkára rakott tésztát, van egy vágás. Teljesen máshogy néz ki a tészta a deszkán, sokkal masszívabb, átgyúrtabb... A leírásodban a "kiöntöm a tálból, áthajtogatom" c. művelet hogy zajlik? Mert nálam úgy történt, hogy nyakig tésztás lettem, és utána sikáltam a deszkát, mindenhol tészta volt... már majdnem feladtam. Nincs erre valami egyszerűbb mód? Hogy/hol kéne összegyűrni, áthajtogatni? Szükségszerű, hogy mindenre ráragadjon a művelet közben?

2. Egy picit beleragadt az alja a tálba, szabad mondjuk kis olajspray-vel előkezelni, mielőtt belerakom a veknit, hogy utána könnyebben kijöhessen?

+1 A porélesztőmre az van írva, hogy felbontás után 48 órán belül használjam fel. Marha sok van benne, sok kenyérhez elég, és én max. ehhez használom a porélesztőt. Ha légmentesen záródó kisdobozba öntöttem a port, akkor használhatom 48 órán túl is?

+2 Lehet esetleg egy-egy csészét kicserélni teljeskiőrlésű lisztre? Nem merem megpróbálni, a kenyérsütőgépes efféle próbálkozásaim gumírozott fűrészporra emlékeztettek...

Előre is köszi a segítséget. Mindenképp akarok még sütni ilyet, mert isteni volt (főleg a héja!). :)

Egyébként szuper a blogod, főleg a kenyérfélék ihlettek meg. További sok sikert!

Dolce Vita írta...

Szia Livia!
Szép sorban: 1.A kenyér átgyúrása elég macerás, mert rengeteget kell takarítani utána. : ) 3-4 alkalom után rájöttem, miért veszem ki, bőven elég a tálban átkeverni! A tál széléről hajsd középre a tésztát, és pihenhet is tovább.
2.Én előmelegítem a tálat és utána liszttel szótom ki, így majdhogynem mosogatni sem kell utána, nem ragad bele
+1: Én ezt nem is vettem észre, hetekig használok egy zacskót, nem tűnt fel, hogy bedöglene, tönkremenne. Nekem egyszerűen be van hajítva a kibontott zacskó a fűszeres fiókba : )
+2: Én a héten próbálkozom meg ezzel, eddig nincs tapasztalatom. De pont ma írta valaki a ciabatta recept kommentjeinél, hogy mindenféle teljeskiörlésű lisztből készítette és jó lett.
szia!

Livia írta...

Köszönöm szépen a választ!

Amikor a tálban "áthajtogatom", akkor rakok bele még lisztet? Csak mert a videón teljesen máshogy néz ki a deszkán levő tészta, nem olyan fényes-hólyagos, hanem mattabb, mintha több liszt lenne rajta, vagy nem tudom... A fickó azt mondta, egy 4 éves is meg tudja csinálni, szóval kicsit hülyén éreztem magam. :D

Hogy szeded ki a tésztát utána a tálból? A deszkára téve is alig bírtam kiönteni nyomorultat, több részletben sikerült csak, mert ragadt nagyon...

Egyébként én néhai nagyikám hosszúkás jénaiában sütöttem meg, nagyon praktikus, szép vekni lett belőle. :)

Ha sikerül kitanulnom ezt a kenyeret, még a végén lepasszolom valakinek a kenyérsütő gépem! :D

Remélem, nem haragszol a sok kérdésért. Köszönöm szépen, hogy elolvastad.

Dolce Vita írta...

Nem rakok hozzá lisztet, a tészta leginkább egy nokedlitésztához hasonlít, és bizony ragad nagyon. : ) Én amúgy most már 2-3 részre szedem szét ezt a tészta adagot és cipóknak sütöm tepsin. Így nem kell lefedni, figyelni, hogy mikor vegyem le a fedőt és 30 perc alatt sül meg. Egyszerűbb így, bár a tepsit nagyon alaposan ki kell lisztezni

Livia írta...

Kiscipónak csak 30 perc kell? Az nem rossz, a reggeli rohanásban így hamarabb lesz friss kenyér, mint ha majdnem egy óráig sül... Ki fogom próbálni. Ha több a felület, több a fincsi héj is. :) Köszönöm szépen!

Névtelen írta...

Kedves tapasztaltabb sütögetők,a segítségeteket szeretném kérni!!Vettem ma egy 3 literes jénait,direkt kenyérsütésre.A kérdésem,az,hogy a 1.-(amikor előmelegítítek a sütőt edénnyel együtt)a forró sütőből kiveszitek,és rögtön megy bele a megkelt kenyértészta??(nem pattanik el?)2.-ekkor térfogatú edénybe gondolom dupla mennyiséget érdemes sütni?! 3.-és,ha már dupla a mennyiség,akkor több a sütési idő is?(mennyi lefedve és fedél nélkül?
köszönöm a választ!
Zsuzsa

Dolce Vita írta...

Zsuzsa!

A kenyértészta nem annyira hideg, hogy hősokkot kapna és repedne a jénai. De mielőtt beteszed a kenyeret hintsd meg liszttel!
Az enyém másfeles, úgyhogy a Te 3 literesedbe kell a dupla adag. Anyukámazt megkérdeztem, ő süti a dupla adagot: kb 40 perc lefedve, 20 fedő nélkül. Ezta azért ne vedd tutira, minden sütő más! Az első adagnál figyeld, és mérd az időt, hogy a következő is jól sikerüljön! : )

Névtelen írta...

Megsütöttem!!!Gyönyörű lett küllemre,de valami hibádzik....Mivel dupla adagot készítettem,így 1 kg BL80-as lisztből,minden mást is dupláztam,kelt majd 15 órát,de nem igazán lukacsos,és 'nehéz'.Finomnak,finom,de hiányolom a lyukakat:))Nem igazán volt folyós a tészta,de egy keményebb galukaszerűségű az igen.Lehet,hogy ez a gond?Vagy még tovább süssem?Bő egy órát sült,a szine nem túl sötét,de nagyon szép:))
Természetesen majd kitapasztalgatom:D(nagyon rajta vagyok a szeren),csak beszámoltam a végeredményről,amiért eddig is készségesen segítettél!Gondolom elbírja a blogod,jövök máskor is!
Zsuzsa

Dolce Vita írta...

Zsuzsa!

A tészta átkeverés után, sütőbe kerülés előtt mennyit kelt még? Arra gondolok, esetleg az lehetett a baj, hogy keveset. Miután átkeverted, újra meg kell várni, hogy hólyagosra megkeljen, akkor biztos lukacsos lesz. Nézd meg egy nemrég sütött kenyerem képét, mennyire lukacsos lesz, ha túlkeleszted ilyenkor. : )
A következő biztos jó lesz.
Kb 7 dl+ víz legyen 1 kg liszthez, nem baj, ha lágyabb a tészta.

Névtelen írta...

Kiengedtem a szellemet a palackból:)))A legutobbi,számszerint a 3.nagyon jó lett!(minden szerénytelenség nélkül)Most éppen másfél kiló lisztből kel,és tartok tőle,hogy későn tudok lefeküdni,hogy áthajtogassam,és hajnalban kelek,hogy kisüljön,mire a párom megy dolgozni(négy órára ki kell,hogy süljün,mert fél ötkor már buszra száll)Említettem már,hogy ma délelött sült meg egy dupla adag?Erre mondtam azt a bizonyos szellemet!A legrosszabb,hogy feszül rajtam az ing:(((!Az eddigi kenyérnormánk 2 kiló volt egy hétre.Ez így nagyon nem gazdaságos:)))
üdv!Zsuzsa

Dolce Vita írta...

Ebből egy kicsit több fog fogyni. : ) Örülök, hogy nem adtad fel, és sikerült! Rájöttél, mi lehetett a hiba az elsőnél?

Névtelen írta...

Köszönöm!Annyit"változtattam"csak,hogy többet kelesztem(12óra-áthajtogatás+2 óra)Úgy döntöttem,hogy ez lesz a minimum,márcsak azért is,mert általában dupla az adag.A ma kisült másfélkilóslisztes (:D)is szép is lett,jó is lett és mivel a kacsasütő edényben sütöttem,így könnyebb is volt bánni vele.(kb 20 órát kelt)Egyébként abban bízom,hogy az újdonság varázsa múlik,és beérjük kevesebbel is:)
Mégegyszer nagyon köszönöm!
Üdv!
Zsuzsa

Névtelen írta...

Sziasztok!
Hetek óta latolgatom, hogy belevágjak-e a kenyérsütésbe! Ma bedagasztottam, holnap sütöm, remélem nekem is olyan jó tapasztalataim lesznek mint Nektek. Köszi a sok jó ötletet és a recepteket.

Névtelen írta...

Most kel a harmadik próbálkozás.

Az első kettőnek a belseje túl gumiszerű lett, valószínűleg nem lett elég ideig sütve. Most picit több vizet tettem a tésztába, és kipróbálom hőlégkeverés nélkül, 35 percig fedve, 15-ig fedetlenül sütni. Illetve az átforgatás után most 2 órán át fogom hagyni. Az 1 óra kevésnek bizonyult, több lyukat szeretnék.

A solymári pékség kenyereiről leszedegettem a címkéket, rajtuk az összetétellel. Nekem ők az etalon.

Ők BL55-ös lisztet használnak. Én próbáltam BL80-nal és 55-tel is - nem volt különbség.

Ők tesznek hozzá olajat is - egy ek.-t én is tettem a vízhez, nem hozott különbséget.

A paradicsomos kenyerük mintájára a liszthez kevertem proivance-i fűszerkeveréket, az olajozott vízbe pedig beletettem 3 aszalt paradicsomot felaprítva. Na, ez nagyon jót tesz a kenyérnek! A fűszertől igen illatos-ízes lesz, a paradicsomtól pedig kap egy kis vöröses színt a tészta, és jópofák is a kis cafatok a kisült kenyérben. Az olaj, amit használtam, a paradicsom olaja volt.

Névtelen írta...

Ma sütöttem a második kenyeret. Az első - ahhoz képest, hogy nem lett szuper jó - hamar elfogyott. Addig kóstolgattuk, hogy mi lehet vele a gond, míg csak egy kis sercli maradt. A mait nagyobbna látom, lehet, hogy belül könnyebb a tészta és több a lyuk, mert ugyanabból a mennyiségből csináltam. Örülök ennek a receptnek, köszönöm mindannyiotoknak
Üdv
Macikukta

Névtelen írta...

Kedves Dolce Vita!
Megsütöttem mind a két kenyeredet,de valahogy nem lett az igazi.15órát kelesztettem,majd az átkeverés után még kettőt.A tészta állaga amikor összekevertem egy ''vastagabb,, galuska tésztához hasonlított leginkább.Biopontos lisztek,langyos víz,élesztőből is kevés.
Sütés után valahogy mégis ragacsos a belseje.Vagyis a késhez odaragad:)
A másik kérdésem a formázásra irányul,mert legnagyobb meglepetésemre amikor kiborítottam a tésztát a deszkámra nem folyt szét a fiókokba és mindenhova.Sőt egész jól tartotta magát de sütéskor azért mégis egy kicsit lapos.
Ja és a héja sem lett kifejezetten jó,vagyis alig ropogott,inkább puha volt.
Üdv,Oli

Dolce Vita írta...

Oli!

Ha azért annnyira nem lett rossz, és nem vette el a kedved, próbáld meg még1x, kicsit kevesebb vízzel. Milyen sütőben sütöd? Illetve fedővel vagy fedő nélkül sütötted? CSak e fedeles verzió ropog!

Névtelen írta...

Kedves Dolce Vita!
Kipróbáltam mégegyszer,fele finomliszt és fele teljes kiörlésű búzaliszt,csak 4dl víz,15+2 óra kelesztés és az eredmény talán roszabb lett mint az első.250 fokon sütöttem légkeverésen, fedeles jénaiban 30percig majd nélküle 25 percig.Nagyon jól nézett ki,szétrepedt meg jó ropogós volt,de amikor kihült és felvágtam ragadt a késhez..Megpróbálom majd a hétvégén megint,csak most mással próbálkozom..
Talán annyi víz pont elégg amivel a lisztet be tudom nedvesíteni már,15óra után úgíis nedvesebbnek tűnik mint a kezdetekben.
Rozskenyeret süt valaki?
Üdv,Oli

Dolce Vita írta...

Oli!

Tanácstalan vagyok. Ugyanígy sütöm, csak nem légkeveréssel, de az biztos nem oszt, nem szoroz.
Csak sima, 80-as lisztből próbáltad már???

Névtelen írta...

80as lisztet sehol sem találok,de azt olvastam a hozzászolóktól,hogy az 55 is jó.Általában 600g liszthez adok fél liter vizet és az működik simán..Sajnálom mert a másik kenyered a teljeskiörlésű pont úgy néz ki mint a kedvenc ''Alpesi Paraszt,, kenyér amit kifejezetten édeshagymás-sajtos omlethez sütöttek..
Majd próbálkozom még ezzel a dagasztás nélküli dologgal,de a hétvégén olyan ciabatta-kat sütöttem,hogy most annak örülök:)
Oli

Névtelen írta...

Szia dolcevita!

Én már másodszor sütöttem meg ezt a kenyeret, BL55-ös lisztből. Az elsöt eredeti recept alapján készítettem és nagyon jó lett (külalakra és ízre is). A férjem azt mondta róla, hogy ilyen finom kenyeret gyermekkorában evett utoljára. :-) A másodiknál emeltem az adagot 1,5-re, a kelesztést is(14+2 órára)és a sütésnél is emeltem ( majd 40+20 percre). A végeredmény nagyon szép lett kívülről, de belülről viszont gumiszerű lett ( pedig a fogpiszkáló próba jó volt), a lukacsosság megfelelő lett. Szerinted fedő alatt növeljem még a sütési időt? Vagy mi lehetett a gond?
Válaszodat elöre is köszönöm. :-)

Gratulálok a honlapodhoz, nagyon tetszik. Csak így tovább....

Üdv: Annamari

Dolce Vita írta...

Annamari!

Ha fedő alatt sütöd többet, akkor sztem inkább csak párolódik, a víz benne marad, inkább próbáld meg fedő nélkül, de tovább, alacsonyabb hőfokon, akkaor lehet, hogy kisül belőle a felesleges víz, és nem lesz gumiszerű. De ez csak egy ötlet.
Vagy szétszedheted 4-5 cipóvá az adagot, így fedés nélkül kb 25-30 perc alatt megsülnek

László írta...

Sziasztok

Sajna nem sok nokdeli tésztát csináltam, igy nehéz az állagát hozzá viszonitanom. Viszont a receptben leirtakat követem, de olyan lágy lesz a tészta, hogy alig tudom hajtogatni, nagyon körülményes az egésznek a jénaiba helyezése. Megnéztem a New york timesos videot a youtubeon. Ott ki is hagyják azt a részt, amikor formálják a tésztát, csak a sima, lelapitott tésztát mutatják, amit persze tök könnyü lehet hajtogatni. De nálam közel se ilyen jó a helyzet. Valamit rosszul csinálok vagy nem, csak gyakorolnom kell?

Gratulálok a honlapodhoz, nagyon jó, csak sajna az én konyhai gyakorlatomhoz túl komplikáltak a receptek nagy része:).

Laci

Névtelen írta...

Kedves DV, és mindenkinek BL 80-as liszt ügyében! Ne essetek kétségbe, ha nem kaptok BL 80-ast, az nem más, mint 1/3 finomliszt és 2/3 rétesliszt keveréke!!!! Ez meg ugye bármikor előállítható otthon :)))
Talán ezt valahol jól látható helyen közzé kellene tenned a blogod kenyeres oldalán, hogy megnyugodjanak a kedélyek :)

Gratulálok az oldaladhoz remek, a babáról nem is beszélve!!!

Névtelen írta...

Tévedés, a rétesliszt és a finomliszt keverékéből soha nem lesz BL-80-as liszt.
A BL szám ugyanis a liszt hamutartalmának 100-szorosát jelenti. Azaz esetünkben pl. 100 G liszt magas hőfokon történő elégetése után a visszamaradó anyag 0.8 g. Nincs tehát köze az őrlési finomsághoz! (Főleg, hogy a BL-50-es és BFF-55-ös keverék mindig 55 alatti számú lesz)
Sajnos normális BL-80-as liszttel még nem találkoztam, ehhez legközelebb még talán jó minőségű tönkölybúza finomlisztek állnak (TBL-70).
Ha más nincs, egy kis sikérrel is lehet még javítani a liszten.

BL táblázat pl. itt:
http://www.gork.hu/Kenyersutes/K_lisztek.htm
Élelmiszerkönyv:
http://www.omgk.hu/elelm/2/261.html

nagypapi írta...

A Tescoban folyamatosan lehet elfogadható BL 80 (pannon) lisztet kapni (105Ft/kg)
(Vagy a Rádai utcai boltban ferencvárosit)

Anyamacskacica írta...

Szia DV!
Sokáig csak olvasgattalak, de a héten kipróbáltam a grissinit, ezen a borús szombat reggelen pedig a "tökéletes kenyeredet". Férjem Szecskából hazafelé jövet még rámkérdezett, hogy beugorjon-e a Culinarisba kenyérért, de nem bántuk meg, hogy nem éltünk ezzel a mentőövvel, ugyanis nagyon jól sikerült a kenyér. Belül picit talán nem sült meg eléggé, de ha jól olvastam az előző megjegyzéseket, akkor ezen legközelebb a lefedett etap hosszításával tudok javítani.
Gratulálok a blogodhoz, ha két kicsi mellett is képes leszel ezt így tovább vinni, térdre borulok előtted ;-) (Én egy majdnem 9 hónapos mellett épp kezdek magamhoz térni...)
Zsuzsi

Névtelen írta...

Sziasztok!
Ez a kenyér gyönyörű :) azt hiszem én is kipróbálom hamarosan, csak a férjem épp ma vett egy kiló kenyeret a boltban... liszt helyett :) Én meg két kis lurkóval itthon várhatom a lisztet...

Azért egy kérdésem lenne: nem lehet ezt a fehér állagot valahogy félbarnásítani? Hogy ne csak fehérliszt legyen benne, hanem valamilyen egészségesebb is... Mit gondoltok? Milyen arányban lehetne ebbe teljes kiörlésűt keverni, hogy ugyan ilyen szép kenyerem legyen? A félbarna kenyér mitől félbarna egyébként?...
Andi

Névtelen írta...

Kedves Kriszta!

2 kérdésem lenne. Az első, hogy hol keleszted. szobahőmérsékleten, esetleg enyhény meleg helyen, vagy hűtőben? A másik, hogy mit gondolsz arról, miért nem sül meg a kenyerem? Mindent úgy csinálok ahogy írod, mégis nyers marad a közepe. Ha több ideig sütöm (pl. lefedve) akkor meg a hája lesz kőkemény. Vizet egy tálban berakni már próbáltam.
Eszembe jutott még valami: lehet az a probléma, hogy csak bl55 ös lisztet kaptam? mi a különbség?

Köszönettel:

Lara

Dolce Vita írta...

Lara!

Sztem a liszt nem lehet gond, ha csak nem annyiban, hogy más mennyiségű vizet vesz fel! Próbáld egy kicsit kevesebb vízzel keverni a tésztát,hátha emiatt nem sül meg rendesen a belseje. Illetve a lefedve sütés idejét próbáld növelni

Névtelen írta...

Köszönöm, ki fogom próbálni! a mai adag valamivel jobb lett, de még mindig nem az igazi :)Arra a kérdésemre, hogy hol keleszted kérlek válaszolj, mert lehet ez is probléma az én kenyeremnél.
köszönöm! :)

Lara

Dolce Vita írta...

Lara!

Simán, szobahőmérsékleten a konyhában.

Névtelen írta...

A liszthez talán segítség: a Metro-ban is lehet kapni BL-80-as lisztet, 5 kg-os kiszerelésben, Abomill márkanév alatt, kb. 600,-Ft, ha jól emlékszem. Én ebből készítem a baguette-eket, tökéletesek lesznek.

Bár készítek dagasztás nélküli kenyeret is hét közben, de azért (legalábbis nekem) akkor lesz igazi a cucc, ha rászánok az első kelesztés után, amikor már duplájára megnőtt a tészta, kb. 15 percet a dagasztásra, amíg rugalmas, selymes tésztagombóc nem válik belőle. Azt visszateszem még egyszer megkelni, ezt követően formázom belőle a kenyeret/baguette-et/zsömlét stb. Az állaga így lesz tökéletes, ha nem dagasztom, akkor hajlamos arra, hogy kicsit tömött, nedves legyen a tésztája.

A kenyeret már nem lefedett edényben sütőm, hanem csak simán sütőlapra teszem a megformázott tésztát úgy, hogy alá beteszek egy tűzálló tálban kb. 3-4 dl. vizet, így is szép ropogós lesz.

Névtelen írta...

Ha ezt így folytatjuk, miattunk tönkre mennek a pékek! :-)))
Pedig a házikenyérnél nincs jobb a világon.
A kenyértésztával dolgozni varázslat! Felemelő érzés.

Névtelen írta...

Kedves DKriszta!

Nagyon örülök, hogy véletlenül ráleltem erre a honlapra, nagyon tetszik, a receptek finomak és a fotók csodálatosak, gratulálok!
Épp most sül ki a kenyér, amit tegnap próbáltam először, finom ett, de kisebb hibákat elkövettem és szerintem lesz ez még jobb is. Mi külföldön élünk, a normális kenyér kilója 3 Eu körül van (az olcsóbb, mintha papírt eszegetnél), gondoltam egy itthon sütött mégiscsak jobb lenne. Nagyon megörvendeztem, mikor megtaláltam ezt a receptet, ez épp nekem való. Sok eszközöm nincs még, és a liszteket is ki kell majd próbálgatni, de nem adom fel. :)

Kérésem a következő, talán olvasod még, szilveszterre ajánlanál valami finomságot?

Köszönettel, boldog új évet kívánok mindenkinek:
Ági

Névtelen írta...

Szia!

Csodásan megváltozott az életünk, amióta kipróbáltam a kenyérreceptjeidet. Azóta nem vettünk bolti kenyeret, egyszer sem. A sikeren felbuzdulva persze rögtön kísérletezni kezdtem - mindenféle liszttel és hozzávalóval (magok, szárított paradicsom, olívabogyó stb) működik a recept. A további kísérletezéshez tegnap egy könyvet hívtam segítségül, amiben remeknek tűnő kenyér, kifli, zsömle ... receptek vannak. A tegnap este sütött 10 kifli (fél adag volt elővigyázatosságból) már el is fogyott. Gondoltam hálából megosztom Veled a a receptet: Magos kifli
3 dkg élesztő, 6-7 dl víz, 1 tk méz, 70 dkg teljes kiőrlésű liszt, 30 dkg finom liszt (Grahamot használtam), 1 evk só, 1 dl olívaolaj (hidegen sajtolt napraforgót használtam), napraforgó és szezámmag
Futtassuk meg a élesztőt a mézzel és a vízzel, majd öntsük hozzá a liszt, só és olaj keverékéhez, és gyúrjuk össze. Hagyjuk kelni egy óráig, majd gyúrjuk át. A tésztát osszuk négy darabra, és mindegyiket nyújtsuk ki. Szórjuk meg a magokkal és a sodrófával tovább nyújtva nyomkodjuk a magokat a tésztába. Vágjuk négy részre a kinyújtott köröket, és mindegyik háromszöget csavarjuk fel. Tepsiben kb. 40 perc alatt közepes lángon megsül.

Névtelen írta...

Szia Dolce Vita!

Nemt tudom, hogy hallottál-e már az "artisan bread in five minutes a day" blogról/könyvről. Az a módszer, amit a "Master recipe"-nek neveznek, nagyon hasonlít ehhez a recepthez, annyi a különbség, hogy hűtőben kelesztik, és 2 hétig :) .A pontos arányokat azonban még nem találtam meg futólagos keresésem során a honlapjukon.
Ez az itt található recept nekünk sajnos nem működik, eleinte reménykedtünk, hogy majdcsak jó lesz, de mindig nagyon lapos marad a kenyér... Nincs esetleg vmi ötleted, mit szórunk el? (Nem olvastam minden hozzászólást, ha esetleg már volt ilyen kérdés, akkor bocsánat!)

Dolce Vita írta...

Csilla!

Milyen sütőben sütöd? Gáz vagy villany? Nekem mindig sikerül, pedig már sosem mérek semmit, csak érzésre összekeverem. Tálban sütöd?
Az oldalról nem hallottam, megnézem, köszi

Névtelen írta...

Szia!

Villanysütőnk van. Egy jénai tálban sütjük a kenyeret, először lefedve, aztán barnára a tetejét. Arra is gondoltunk, hogy a kelesztésnek nincs megfelelő hőmérséklet a lakásban. (Ráadásul a próbálkozások során egyre laposabb lett a kenyér, az első volt a legjobb :( Így most kicsit kedvünket vesztettük...)
Megtaláltam a másik receptet is, a videón vsz. félre értettem, nem kell csak lehet 2 hétig tárolni a hűtőben. (Ezt még nem próbáltam.)
A link:
http://www.nytimes.com/2007/11/21/dining/211brex.html?ref=dining

Ez pedig a receptet jegyzők blogja: http://www.artisanbreadinfive.com/
(Bár gondolom már megtaláltad... :)

Névtelen írta...

Nem találom a videót, hol van?

Névtelen írta...

Pl. itt van a videó, de a pontos mennyiségek ebből nem derülnek ki (ha jól emlékszem):
http://www.youtube.com/watch?v=zMxJgIpe38Q

Névtelen írta...

Probaljatok ki a receptet BL112-es felfeher kenyerliszttel (szerintem tesco arulja).

Pont olyan allagot kaptok vele, mint a belinkelt videon!

virag

Névtelen írta...

Kedves Dolce, hálás köszönet a receptért! Régóta szerettem volna reprodukálni a remek ropogós olasz kenyér-ízemlékeimet, de valamiért azt gondoltam, közönséges sütőben ez lehetetlen. No ezt mostantól el is felejtem. Tegnap este, a biztonság kedvéért 1/2 adaggal kipróbáltam a receptedet. Mivel BL 80-as lisztre nem, de a Vitamill-család unvierzális lisztjére sikerült szert tennem, azzal készült. A fél adag nagyon bőséges lett volna a jénaiban sütéshez, ezért két süteményes tepsit fordítottam egymásra a ma délelőtti sütésnél: 20 perc lefedve, 10 perc fedő nélkül. Az eredmény egyszerűen fantasztikus: kívül ropogós barna héj, belül lyukacsos, ruganyos kenyér. Lefotóztam, de sajnos nem tudom hálám jeleként itt csatolni. Egy biztos, nem most készült utoljára - sőt! Mindenkit csak biztatni tudok a kipróbálásra: egyszerű és mennyei!
Hablilom

Névtelen írta...

Precízen azt akartam jelezni, hogy a fél adagból kelt kenyér lötyögött volna a jénaiban, ezért hosszúkésra formáztam, sütőpapírral béleltem egy 35X40 cm-es peremes tepsit, ebbe fektettem a kenyeret, s erre tettem fedőként egy ezzel közel megegyező méretű tepsit. Nem lapult el, nem deformálódott, remekül megsült - gázsütőben, 250 fokon.
Habliliom voltam ismét

Névtelen írta...

Kedves Dolce Vita,

a következő probléma jelentkezik nálam rendszeresen: az alaprecept tökéletesen működik, ha olívabogyóval csinálom, szintén. Amint azonban a liszt egyharmadát rozslisztre cserélem, akárhogy is csinálom, ragadós lesz a belseje. Próbáltam már változtatni a kelesztésen (12+2 óra), a fedett/fedetlen sütési időn, mindenképpen ez az eredmény. Ráadásul az Aldinak van egy rozskenyér lisztkeveréke és még azzal is működik, csak a fránya rozsliszttel nem. Mi lehet a probléma?

Dolce Vita írta...

Loveliv!

Nem tudom, talán a vízmennyiséget próbáld csökkenteni. Én a lidl-s rozskeveréket próbáltam ki, az is működik. Rozslisztből én is 1x próbáltam, de nekem is ragacsos lett. talán kevesebb vízzel próbáld

Névtelen írta...

Kisült a kenyérkém! Ez hihetetlen!!! Olyan, ahogy az a nagy könyvben meg van írva: ropogós héj, lyukacsos belső, szenzációs íz! Sose hittem volna, hogy ilyet is lehet sütni otthon egy kommersz villanysütőben :-)
Annyit módosítottam csak, hogy 1/3 teljeskiörlésű lisztet kevertem bele és 14+2 órán át kelesztettem. Ja és a 35+15 sütési verziót választottam.

Köszönöm a receptet! Alig várom, hogy a férjem haza jöjjön és elkápráztassam vele. Asszem búcsút intünk az angol, kenyérnek nevezett cuccoknak :-)
Vöcsök

Dolce Vita írta...

: )))
Örülök! Üdv a kenyérsütők soraiban!

sos_glutén írta...

Teljes a siker. Férjem kommentje:
Hmmmm... ennek igazi kenyér íze van.
Most falatozza a házi májassal (szintén Tőled) megkent kenyérszeletet.
Hát kell ennél több?
Vöcsök :-)))))

Névtelen írta...

Szia, először is szeretnék gratulálni a blogodhoz, nagyon tetszenek a receptek és a fotók is.
A kenyér éppen folyamatban van, (kel), de kicsit aggódom az állaga miatt. Mindenből pontosan a megadott mennyiséget tettem bele, de egyáltalán nem lett nokedli-szerű, sőt, alig állt össze. Öntöttem hozzá még egy pici vizet, hátha, de így sem túl folyós...Kíváncsi vagyok, így hogy fog sikerülni :D Nem tudod, mi lehet a gond?
Laura

gyuri írta...

Szia Dolce Vita
Nem tudom meg e kaptad az elözöirásomat? Meséltem hogy szeretném megcsinálni a kenyér receptet.De mivel már 45 éve nem vagyok magyarországon a nyelvet egy kicsit elvesztettem és ezért nem értem mit jelent 1,5tk só értem hogy egyésfél de nem tudom mi a tk.
Köszönöm elöre a válaszodat
Gyuri

Dolce Vita írta...

Gyuri!

Bocsánat, nem emlékszem, elkerülhette a figyelmemet. A tk. az a teáskanál (csapott, azaz ne púpozott, mert akkor bizony sós lesz) : )

Névtelen írta...

Szia

Nálunk is most készült el az első adag, de már keverem is be a következőt : )
tényleg nagyon finom lett , köszi! nekem ez volt életem második kenyere de azt hiszem nem is próbálok váltani

Rita

Zenobia írta...

Én is kipróbáltam a "tökéletes" kenyeret.
Mondhatom valóban tökéletes. Azóta nem vettem boltit. Nem is vacakolok eggyel, mindjárt dupla adagot sütök. Két edényben, és napikig kiváló minőségű marad.
Köszi az ötletet.

Ha van neked egy jó Panettone recepted, kérlek, azt is küld már el, vagy tett fel a honlapodra! Biztosan másokat is érdekel.

Dolce Vita írta...

Zenobia!

Panettonénak egyszer álltam neki, de nem lett igazán jó, talán idén újra megpróbálom

Névtelen írta...

Szia DV!

nem is tudom hogy akadtam az oldalra, persze én is egyből ezt a kenyeret sütöttem meg, DE update-esítve. Régebben írtad, hogy jó lenne ezzel is próbálkozni. Tudom, hogy van upd liszt kenyérhez, de tele van mindenféle adalékkal, amit ugye mi nem szeretünk :-))) Elolvastam miből is áll a lisztkeverék, amit megpróbáltam kikeverni saját magam, ebből sütöttem meg a kenyeret, ami laposabb lett, és elég sötét héjú, kissé sárgás színű a belseje, nem fehér de nagyon finom, egy nap alatt elfogyott. Én így állítottam össze a szénhidrát csökkentett lisztkeveréket 1 kg-hoz:
25 dkg sikér (szejtán)
25 dkg zabkorpa
20 dkg zsírtalan szójaliszt
10 dkg fehérje izolátum
20 dkg sima liszt

Ha lesz kedved, és kipróbálod, megírod majd neked milyen lett? Vagy esetleg mit változtatnál rajta, hogy könnyebb legyen a tészta?
Nelly

Dolce Vita írta...

Nelly!

Ez jó ötlet, megpróbálom odaügyeskedni a kommentet az update-es bejegyzéshez

ehran írta...

DV: Elkészítettem én is, ropogós lett, belül puha, finom, tökéletes - viszont darabokban tudtam csak kiszedni a jénaiból. Olyan szinten beleragadt, hogy hihetetlen. Az előmelegített jénait leszórtam ugyan liszttal, viszont az oldala meredek ugye, és ott nem igazán maradt meg. Nincs valami trükk, hogy a következővel ne járjak így? Esetleg kikenni picit vajjal/olajjal, vagy sütőpapírt tenni alá, működhetne úgy is vajon?
Köszi előre is!

ehran

Dolce Vita írta...

Ehran!

Fura, sose jártam így, nekem mindig magától elvlik a falától, már sütés közben. Süsd akkor inkább lapos sütőtepsiben, igaz így inkább ciabatta-szerűen lapos lesz, de nem kell vakargatni az edényt. Az alját persze lisztezd ki ennek is

ehran írta...

DV:
Köszi a választ! Maradnék a jelenlegi magasfalú jénai edénynél, mert végre kenyérformájúak a kenyereim. :)
Megpróbáltam sütőpapírral - így kijönni kijött, viszont a papír ragadt a kenyérhez, úgy kellett levágni róla; most hallottam egy szilikonos sütőpapírról, még azt megpróbálom. Maga a kenyér viszont tényleg nagyon jó, a belsejével kapcsolatban maradt még olyan érzésem, hogy lehetett volna kicsit még sütni, lehet, hogy növelem majd picit a lefedve sütést - ha jól gondolom, ez segíthet a belsejének, nem a fedő nélküli rész.

ehran

Névtelen írta...

Kedves Dolca Vita! Nagyon régóta olvasgatlak, ódákat tudnék zengeni a receptjeidről, de ami a leginkább izgatta a fantáziámat, az a DNK. Megsütöttem már többször, mindig nedves, gumiszerű lett, bár kívülről gyönyörű. Először azt hittem, a liszt a hibás, aztán a sütőedényre gyanakodtam, de most végre megsütöttem én is a tökéletes kenyeret, és azt hiszem, tudom, mi volt a baj, hátha másoknak tudok segíteni azzal, ha leírom.

A sütőm egy százéves Karancs, aminek az ajtaja sem zár rendesen, szerintem a 250 fokot hírből sem ismeri, és mint kiderült, ez a baj. Próbáltam fedő nélkül sütni végig, hogy hátha így több víz elmegy a kenyérből, de csak a héja lett vastagabb, mert hamarabb kérget kapott, és a tészta így még nedvesebb maradt. Most legutóbb azt próbáltam ki, hogy 1 egész órán át lefedve sütöttem, utána fél órát barnítottam, és így lett tökéletes. Szóval arra gyanakszom, hogy alacsonyabb hőmérsékleten nem elég tovább sütni a kenyeret, érdemesebb inkább tovább "főzni" a saját gőzében, tehát lefedve. Amikor a kenyér kérget kap, akkor már víz nem távozik belőle olyan mértékben, csak a héja lesz barnább és vastagabb.

Lisztek közül egyébként a Komáromi lisztmix is bevált nekem 1 kg-hoz egy ek. sikérrel kiegészítve, mert BL 80-ast nem kapok. Mindig dupla adagból sütök, két edényben, így nem méricskélek, hanem kiöntöm az 1kg-os zacskó lisztet, hozzá 3 csésze, azaz 750 ml víz kell, és azt tapasztaltam, hogy a dupla adagnak sem kell sokkal hosszabb kelesztés, mert minél tovább kel, annál jobban elfolyósodik a tészta.

Ha minden jól megy, akkor ezek szerint tényleg nem kell gumis bélzetűnek lennie a kenyérnek, hanem foszlós és fejedelmi ízű! Egyébként mindent úgy csinálok, ahogy leírtad, tálban áthajtogatás, kelesztés, stb.

Ezer köszönet a receptért, remélem, nem baj, hogy ilyen hosszan írtam, de látom, hogy mások is küzdenek a vizes bélzet problémájával, pedig nem érdemes feladni, leginkább a sütő lehet a ludas, nem a recept:)

Üdv:

Ági

Eszter M írta...

Szerintem tökéletes a recept! Nekem légkeveréses sütőm van, 30 percig sütöm lefedve, 22 percig fedő nélkül. Kívül ropog, belül finom. Sütéshez a Vitamil univerzális búzalisztjét használom, nekünk ez jött be. Köszönöm szépen a receptet, az én életemet nagyon megkönnyítetted vele!

Dolce Vita írta...

Eszter!
örülök, hogy ízlik, próbáld majd ki csak sütőtepsin sütve, ciabattának úgy is finom

Névtelen írta...

Szia! Ha igazi élesztőt használnék a por helyett, mennyi legyen ehhez a kenyérhez? Köszönöm!
Ui.: és meghozta a Jézuska a szakácskönyved, nagyon jó, szívből gratulálok. Ma a panna cottát készítettem el belőle, hát néztek rám a vendégek, hogy van e még?! Ezentúl csak dupla adaggal indulok neki. A kenyértésztát már bekevertem, hatkor kelek!!!
Köszönöm, Bora

Dolce Vita írta...

Bora!

sosem próbáltam még friss élesztővel, de a tasakos aránai szerint sztem kb. az élesztő 1/8-a kellhet bele.

chichery írta...

Kedves Dolce Vita,

szeretnék csatlakozni a kenyérsütők táborába. Most készült el, légkeveréses sütőben, lefedve 30', fedés nélkül kb 12', mert annyira gyönyörű volt már a teteje, belül pedig nem ragadt, hogy nem akartam elégetni. Hát ez valami rendkívüli!!! Csak úgy olaszosan mártogatva kóstolgattuk jófajta olívaolajba kevert bruschetta alappal (szárított fokhagyma, bazsalikom, chili), amit most hoztunk Rómából. Hozzá egy-két korty száraz vörösbor... Kell ennél finomabb? Nagyon-nagyon gratulálok az oldaladhoz!!! Szeretettel üdvözöllek, chichery

Névtelen írta...

Kedves DV!
Millió köszönet a receptért! Már az első nekifutásra gyönyörű kenyér került ki a sütőből és finom is volt! A család körülülte és csak csodáltuk. Édesanyámék nagyon örültek, mert gyermekkorukban csak a nagymamám által sütött házikenyeret ették. A legnagyobb elismerés, hogy azt mondták, az is pont ilyen volt (csak nagyobb :D). Még1x köszönöm! További sok sikert kívánok!

pepitaofélia írta...

Kedves Kenyérsütők!
Én is rutinos kenyérsütő, kelttésztázó, meg minden egyéb "mi szem-szájnak ingere" készítő vagyok, és nyitott minden újra. Éppen a 12 órás kenyérrel próbálkozom, de képtelen vagyok kivárni a végét írás nélkül. Mégpedig azért, mert van egy kis problémám. Jelenleg külföldön tartózkodom, és eddigi tapasztalatom az volt, hogy itt a sima, fehér liszt más, mint otthon. Csak úgy sikerül az otthonihoz hasonló tésztát kapnom, ha adok hozzá egy tojást.
Amikor begyúrtam a megadott recept alapján a tésztát, no, nem, hogy nokedli jellegű nem volt, de egy összedolgozhatatlan, száraz morzsalékot kaptam, így beletörtem egy tojást, és még mindig szükséges volt hozzáadnom 1/2 csésze vizet, így kaptam egy keményebb nokedlitésztát. No, persze, ami veszteségem lehet, az csak az idő, de annyira izgatottan várom az eredményt. Mit gondoltok, így is menni fog?....ja...azt el is felejtettem mondani, se jénaim, se cserépedényem nincsen, így kénytelen vagyok két magas peremű alufólia tepsit egymásra borítani....mit gondoltok még mindig van esélyem a sikerre????

Dolce Vita írta...

milyen lett??

pepitaofélia írta...

finom lett, köszönöm....de, szerintem nem az igazi....nekem túl vastag lett a héja....szerintem a tojás miatt változott...és mivel "út közben" meggondoltam magam, balga módra, fekete tepsiben sütöttem....így megégett az alja.
No, de azzal a lendülettel gyúrtam is be a következőt....és az aluminiumban sütöttem....az nem égett meg, de a héja ennek is vastag egy kicsit....az íze nagyon jó, csak rágni kell....de finom...és ezzel a lendülettel gyúrtam be a harmadikat....a gond csak az volt, elfogyott a lisztem. Mindössze 1/2 pohárnyi fehér lisztem volt....de volt még 2 pohárnyi teljes kiörlésű....a maradék 1/2 poharat meg lenmag-örleménnyel pótoltam, egyenlőre megkelt, azt már látom....de azt hiszem ezekből papucsokat fogok csinálni, láttam, ugyanez a receptje...mert Férj dolgozik holnap, és pakolok Neki meglepit....és apránként kipróbálom a többit is, amit itt találok, mert imádom pl. a tésztát, és a zöldséget is, és a kettőt együtt is...meg mindent, ami hami...úgyhogy boldog vagyok, hogy ráleltem erre az oldalra.
Végigolvastam a hozzászólásokat is (no, csak itt a csodakenyérnél, az sem volt rövid...), és nagyon jó a hangulat....úgyhogy maradok....amíg a szél meg nem fordul...üdv, szép napot minden kenyérevőnek, és kenyérlesőek is

tintarajta írta...

már kétszer is megcsináltam és hihetetlen a sikere. és már a családban, baráti körben is körbejár - a recept és a blogcím.
köszönöm!

Dolce Vita írta...

: )) örülök!

Betti írta...

Kedves Dolce Vita!

Már többször elkészítettem ezt a tökéletes kenyeret a család nagy megelégedésére. Örök hála a receptért, és a sok útmutatóért. Azért lenne nekem is egy kérdésem. Én jénaiban szoktam sütni, és fankón ki tudom borítnai belőle, nem ragad bele. Az állaga is szuper, azért gondolom, hogy a tésztával nem lehet gond. Esetleg a sütőmmel. Mert nekem jóval világosabb szokott a kenyér héja lenni ott, ahol hozzáér a jénaihoz, pedig a teteje nagyon szépen megsül. Ettől eltekintve nekünk így is kíváló, csak apósomnak szeretnék kedveskedni, aki alapból a feketére sült kenyereket részesíti előnyben. Szerinted, ha sütés vége előtt egy kicsivel kiborítom a tálból, és a rácson, vagy tepsin sütöm tovább, akkor megoldódhat ez a probléma? Mármint hogy egyöntetű kokszi kenyér legyen belőle.
Előre is köszönöm a válaszod. További sok sikert a bloghoz, valamint a 2 kis lurkóhoz! (Nekem is van 2 kisfiam)
Betti

Dolce Vita írta...

Betti!

ha nem baj, hogy kicsit lapos a kenyér, akkor süsd nyugodtan sütőlemezen. Én már nagyon rég így sütöm, ebből a menyiségből két kenyeret formázok, kicsit persze szétterülnek, olyan lesz mint egy nagy ciabatta, így lehet, hogy egyenletesebben sül Neked is.
hajrá két fiúsok! : )

Ildikó írta...

Szia Kriszti!

Karácsonyra kaptam meg a könyvedet egy közös ismerősünktől (de ez itt nem a reklám helye ;-)), és máris áldom az ajándékozó kedvét, mert életemben először megpróbálkoztam a pizzasütéssel (végre szimpi volt a recept). Többek állítása szerint fincsi lett. Azóta megismételtem, és még jobb lett. :-) Ezen felbuzdulva szívesen kipróbálnám ezt a kenyérreceptet is, merthogy módfelett izgató. :D Az egyedüli akadály egyelőre az, hogy pillanatnyilag az egyetlen használható jénaim megadta magát az elemeknek, ráadásul nem volt sem ovális, sem fedeles, szóval nincs miben megsütnöm. Mielőtt beruháznék egy borsos árú jénaira, a kérdésem az volna, hogy szerinted römertopfban is érdemes-e kipróbálni, vagy ezt nagyon elvetemült ötletnek tartod.
Ja, és természetesen nagy gratula a könyvhöz és a bloghoz is, szép, alapos és sok örömet szerző munka mindegyik! :-)

Dolce Vita írta...

Szia!

Próbáld meg benne, elvileg működnie kell abban is.
Ha nem zavar, hogy kicsit laposabb lesz a kenyered, akkor pedig simán tepsiben is sütheted. Ilyenkor nem fedem le, viszont teszek a sütő aljára egy másik tepsiben vizet, hogy legyen gőz. A fedeles sütésnél a gőz bennt marad a fedő miatt

Ildikó írta...

Rendben, köszönöm, megpróbálom! :-)

Névtelen írta...

Most, hogy még tart a szezon, sütöttem bele apróra vágott medvehagymát. Tökéletes. :)
Peti

Névtelen írta...

sziasztok. A feljebb lévő "update" lisztkeveréket próbáltátok? Tényleg jó?

Névtelen írta...

az én kenyerem, nem eszerint a recept szerint készült, de ilyen lett:
http://www.youtube.com/watch?v=h__9YQSLflY
esetleg tudsz segíteni, hogy miért? köszönöm! Édu

Dolce Vita írta...

Édu!

ezt így nehéz megmondani, nekem úgy tűnik, nem sült meg eléggé, nagyon nedves még a tészta

ancsa írta...

Szia! Láttam, már sok oldalon végig futott a recept, de nálad láttam először, úgyhogy ide írok :) Mindenkinek nagyon ízlett, de különösen a Nagyimnak, aki azt mondta, hogy ilyet csak gyerek korában evett... Hát ez jó nagy dicséret volt, úgyhogy köszönöm mégegyszer! :D:D
Én is megcsináltam, és forrásnak is megjelöltelek, remélem nem baj: http://hopicur.3perc.hu/?p=379

dióhéj írta...

Sziasztok!

Próbálkozom a kenyérrel néhány napja, de nem akar tökéletes lenni. Olvasgattam itt a tapasztalatokat, de a gumiszerű vizes belső az összes kenyeremhez ragaszkodik sajnos :)
Próbáltam BL80-as lisztből, azzal volt a legrosszabb az eredmény, sima BL55-ös lisztből már valamivel jobb volt, de így is vizes a belseje. A tűzhelyem modern, légkeveréses, próbáltam már légkeveréssel is, anélkül is. Lefedett jénaiban sütöm, ötletem sincs mi lehet a baj, Dolce Vita képein látom, hogy szép foszlós fehér a belseje, nem gumiszerű, mint az enyém. Próbáltam emelni a lefedett sütésidőt is, 50 percre emeltem, aztán fedés nélkül, ez sem segített. Csökkentettem is, 25 percre, aztán fedés nélkül 40 percig sütöttem, szinte feketedésig, de a belseje ugyanolyan volt minden alkalommal, csak a kérge változott. Ha van valakinek ötlete, szívesen venném.

Névtelen írta...

Megsütöttem.
Nem volt por élsztő itthon csak rendes, de felaprítottam és hajszárítóval kiszárítottam.
BL55-ös lisztből csináltam, remek lett, csak beleragadt a jénaiba, meg kissé lapos volt.
Ízre viszont klassz, csak kér még sót.
Nekem is "ementális" lett.. :-)

Lyozsi

Dolce Vita írta...

Dióhéj!

Próbáld kicsi lisztesebbre készíteni a tésztát. Én is elektromosban sütöm, nem gázban. Illetve azt próbáld még ki, hogy csak sütőlemezen sütöd, nem lefedve. Melegítsd elő a sütőt nagyon, egy lábosban tegyél vizet az aljára, ezzel melegítsd a sütőt. Tedd be a kenyeret sütőpapírral, vagy nagyon alálisztezve sütőlemezen, és kb 30-35 percig süsd. Laposabb lesz, de hátha így sikerül

Lyozsi
Nkeed is ajánlom ezt a sütési módot, nincs beleragadás. Előmlegítetted a jénait?

dióhéj írta...

Dolce Vita!

Köszönöm szépen, a helyzet az, hogy közben kikísérleteztem, volt úgy, hogy megsült és már be is kevertem a következő adagot, nagyjából a 15. kenyérnél tartok és az utolsó három szinte tökéletes. Megosztom itt is, mert sokan járnak itt, hátha valaki okul belőle.
Az egyik valóban az, amit te is írtál, hogy kicsivel több lisztet teszek a tésztába, de nem BL80-as lisztet használok, hanem közönséges BL55-ös lisztet, jobb az állaga, felveszi az összes előírás szerinti vizet. Használom még az Abomill lisztkeverékét, abból is tökéletes. Azt vettem még észre, hogy érdemes kicsit tovább sütni miután lekerült a fedő, ugyanúgy nagylángon. Annak érdekében, hogy ne feketedjen meg a teteje, egy magas tepsit tolok a legfelső sínbe, arccal lefelé (máshogy nem férne el). Köszönöm szépen a segítséget :)
Tulajdonképpen nekem nem is lenne kifogásom a lelapult, cibattaszerű kenyér ellen, de a cslád rajong ezért a magas kenyérformáért, úgyhogy marad a macera

Dolce Vita írta...

: ) a lényeg, hogy sikerült!

Névtelen írta...

Kedves Dolce Vita!

Párszor elkészítettem már ezt a kenyeret jénaiban - régi, kicsit huzatos sütőm van, nem hiszem, hogy valaha el tudná érni a 250 fokot:) - , nagyon finom lett, de azt vettem észre, hogy egy viszonylag kis adag megsütése a jénaiban, és a nálam produkálható hőmérsékleten legalább másfélszer-kétszer több idő, és ezáltal energia, pénz, mint a kevesebb nedvességtartalmú kenyerek sütése a sima sütőlemezen. Mivel olvastam, hogy már Te is két adagra véve simán sütőlemezen sütöd a kenyeret, erről szeretnélek kérdezni: miután az első kelesztés után áthajtogatod, és megformázod, hol hagyod másodszor kelni, kis formákban, vagy csak szabadon a deszkán? Nem lapulnak el már ilyenkor túlságosan? És kb. mennyi idő legyen a második, formázás utáni kelesztés (olvastam már két órát, de fél órát is)? És végül: mivel 1 kg lisztnél kevesebből nálunk nem érdemes nekiállni, ha ezt a mennyiséget négyfelé veszem, elférnek a "papucsok" egy sütőlemezen szerinted, vagy elterülve teljesen összeérnének?

Köszönöm előre is a választ.

Márti

Sikertelen citromtortás írta...

Kedves Kriszta! Köszönet a receptért, mindent a recept szerint csináltam 35/15-ös sütéssel és isteni,nem ragadt bele, stb. Tegnap csináltam, persze ma reggelre is kellett sütnöm. (nem rajongok a korai kelésért:))

Dolce Vita írta...

ez a kenyér megér annyit : ))
örülök, hogy sikerült!

Bonnie írta...

Szia,
nagyon tuti a recept, meg a többi is, komolyan itt ragadtam és csak sütök-főzök, a könyvedet is bújom... áá, tiszta függő lettem. Köszönöm! Nem baj, ha a saját kis blogomra (amit csak a csajok olvasnak) felteszem nekik?

Dolce Vita írta...

Szia Bonnie!

: )) ugye milyen jó kis kenyér lesz belőle? Ajánlom még nagyon a lepénykenyér receptet is, zseniális! most sütöttük grillen, nagyon jó
persze, tedd fel

Csubrica írta...

Kedves Dolce Vita,

Nagy lelekesen mi is megsütöttük első Tökéletes Kenyerünket, de nem jénaiban, hanem római tálban. Gyönyörű is lett a kis drága, csak amikor ki akartuk szedni a tálból, kiderült, hogy az alja és az oldala is odasült. Mit rontottunk el?

Unknown írta...

Kedves Dolce Vita!

Már majdnem egy éve sütöm a kenyeredet, úgyhogy itt az ideje, hogy megköszönjem a receptet. :) Azóta nem is veszek boltit, ha itthon vagyok; és még mindig ugyanolyan lelkesen várom az eredményt, mint eleinte.
Rögtön tovább is küldtem a családtagjaimnak a receptet, azzal a megjegyzéssel, hogy jénaiban kéne sütni, ha lenne - karácsonyra kaptam is a testvéremtől. :)

Annyit módosítottam csak, hogy teszek bele egy kis teljes kiőrlésű rozslisztet (hogy elhitessem magammal, hogy nagyon egészséges a kenyérevés), magkoktélt és egy kicsit több sót. Nagyon finom! :)
Beáta

Névtelen írta...

Kedves Dolce Vita!

Nagyon ígéretesnek hangzik a recepted és a kép.
Egy ismerősöm ajánlotta figyelmembe a linket. Még sosem sütöttem kenyeret, de most megpróbálkozom vele. A tésztát már bekevertem, most kel.
De lenne 2 kérdésem:
1. A boltban sajnos csak olyan élesztőt kaptam, amiben vannak adalékanyagok a szárított élesztő mellett (térfogatnövelő, csomósodásgátló, stb). Dr Oetker Express élesztő a neve. Az van ráírva, hogy 15 percig kell csak pihentetni a tésztát bekeverés után...
Szerinted ezzel is működhet a 12 órás kelesztés?
BL 55-ös lisztet használtam hozzá, másmilyen lisztből sem volt a boltban...

2. Nincs jénai tálam, sem mélyebb tepsim. Van viszont belül mázas Pataki tálam.
Írod a receptben, hogy elő kell melegíteni a sütőt és a tálat. A pataki tálat viszont nem szabad előmelegíteni, vagy előmelegített sütőbe tenni.
Vajon előmelegítés nélkül is lehet jó a kenyér?
Süssem így több ideig?
És vajon beáztassam a pataki tálat? Vagy úgy már túl sok lenne a nedvesség?
(a recept szerinti víz -és lisztmennyiség van benne).

Köszi előre is a válaszod, remélem még benézel estig, életmentő lenne.
Gratulálok a blogodhoz, a fotók is nagyon szépek, igényesek.

Mariann

Dolce Vita írta...

Mariann!

Az inkább élesztős-sütőpor keverék. Nem biztos, hogy működik vele. Vagy friss élesztőt vegyél vagy kis tasakos instant sütőélesztőt.
A pataki tál teljesen jó erre a célra : )

Névtelen írta...

Kedves Dolce Vita,

A kenyérrel kapcsolatosan egy kérdés merült csak fel, de ezen anyukámmal jól össze is vesztem :) -na azért nem véresen komolyan...

Mégpedig, hogy a sütés első felében miért kell rá a fedő? Anyu szerint ettől nem sül ki a kenyér belsejéből a felesleges víz, és ettől lett ragacsos is..sajnos ez igaz -az első eresztés emiatt nem sikerült. Ha nem ez, akkor mi lehetett ennek az oka?


Köszönöm,

Kriszta

Névtelen írta...

Ejszakai kelesztesü kenyer(fröken)

Hozzavalok: 50 g elesztö, 4 dl viz, 1 dl tej, 1.5 teaskanal so, 1 evökanal mez, 9 dl kenyerliszt, 1-2 dl grahamliszt. a viz es a tej hideg legyen!



Az elesztöt kikevered a vizzel es a tejjel, majd belekevered a többi hozzavalot fakanallal. 30 percet hagyod allni a szobahömersekleten. A teszta ne legyen kemeny, inkabb lagyabb,ragacsosabb!! Megszorod kicsi liszttel a tetejet, es

utana beteszed a hütöszekrenybe.

A tal nagy legyen, mert ebben fog megkellni a kenyerteszta letakarva a hütöben.

Masnap a sütöt bekapcsolod 250 C-ra es a tepsit vagy sütöformat elömelegited!

Sütheted jenaiban is, akkor azt melegitsed elö.nem kell a format semmivel kikenni.

En beleöntöttem a lagy tesztat a forro formaba, poharkaban vizet tettem az also racsra, es melle tettem a forro formaban levö kenyertesztat.

A hömersekletet röktön csökkentettem 225 C-ra.

Amikor a teteje szep szinü volt, akkor letakartam sütöpapirral. Beleszurtam a sütöhömeröt, es amikor 98C-t mutatott, keszen lett a kenyer. kb. 1 ora sütes
Foto: Nlc, Gyönyörü karacsony,2010-11-07 20:187511

Dolce Vita írta...

kipróbálom ezt, köszi!

Kriszta!
A lefedés talán ahhoz kell, hogy a héj ne kemény kérgesre, hanem ropogósra süljön, és a tészta kicsit nedves maradjon.
Már többször írtam, hogy tovább egyszerűsítve a dolgot, sima sütőlapon sütöm a kenyeret (igaz, kicsit szétterül, olyan ciabbattás lesz), és nem fedem le. Így a héj puhább, nem ropog, de a belseje így is tökéletes

Névtelen írta...

Szia Dolce Vita és mindenki, aki kenyeret süt:)

Vettem rendes szárított élesztőt, szereztem jénaikat, és azóta is sütöm a tökéletes kenyereket, mindenféle változatban. :) (Az a Dr Oetker Express tényleg a kukába való, a kezdők átverése.)
Köszi a receptet.
Leírok néhány tapasztalatot, hátha valakinek hasznos lesz.
Az első kettőnél nálam is az lett, hogy a közepe nyers maradt kissé, a héja meg szinte fekete lett.
Emiatt annyit változtattam, hogy kevesebb vizet adok hozzá (1+ 1/5 csésze), és kisebb lángon sütöm (nincs hőmérőm, de a klasszikus Karancs gázsütőt a maximum fele alá állítom be). Így sütöm lefedve fél órát, aztán megfordítom (mert a sütőm hátulja erősebben süt, könnyen éget), újabb 20 percet sütöm lefedve, majd 5-10 percet lefedés nélkül. Nekem így lesz tökéletes.
Plusz még annyi, hogy a 3. kenyér már jó lett, csak beleragadt a jénaiba főleg oldalt, ahol nem maradt rajta a liszt. Ennek elkerülésére azt rendszeresítettem, hogy egy fél kiskanálnyi olivaolajat szétkenek a jénain, az oldalát is bekenem, és így szitálom rá a lisztet. Így az oldala is ki van lisztezve, és egyáltalán nem ragad bele a kenyér, szépen kipottyan.

Eddig minden liszttel működött a recept!
Néhány bevált kombináció, ötletnek:
1. Sörös-mézes kenyér
A víz helyett sört teszek bele + egy EK. mézet. 2 csésze fehér lisztet + 1 csésze teljes kiőrlésű tönkölylisztet használok. Só, élesztő ugyanolyan mennyiségben, mint az eredeti receptben. Ez lett a férjem kedvence.
2. Falusi kenyér
2 csésze fehérliszt (lehet finomliszt is), 1 csésze tk. rozsliszt, + teszek bele 2 tk. házikenyér fűszerkeveréket (kömény, édeskömény, koriander). Többi ugyanaz.
3. Kukoricás kenyér
1,5 csésze kukoricaliszt, 1,5 csésze fehérliszt. Tetejét megszórtam kukoricadarával. Ez nem jött fel annyira, mint a búza-vagy rozslisztesek, de nagyon finom.
4. 100% Teljes kiőrlésű
1 csésze rozsliszt + 2 csésze teljes kiőrlésű tönkölyliszt vagy 1 csésze rozs, 1 csésze tönköly, 1 csésze graham - mindkét kombináció működött, szép barnakenyereket kaptam.
5. Majdnem teljes kiőrlésű: 1/3-2/3 vagy fele-fele arányban teszek csak bele tetszőleges teljes kiőrlésű lisztet. Így is finom, ha valakinek túl brutális a teljesen barna változat.
Turbózom néha magvakkal, akár bele a tésztájába, akár csak a tetejére szórva: lenmag, szezámmag, napraforgómag, tk. zabpehely.

Dolce Vita, kösz az olivaolajba mártogatós ötletet, nekem ez nem is jutott soha eszembe (bár nem voltam egy nagy kenyérevő), nagyon finom úgy. Plusz még megy hozzá egy kis fokhagyma is... :)
Ezek után mi lesz a kilókkal?! :)

Majd még azt akarom kipróbálni, hogy egy kis apróra vágott dinsztelt hagymát keverek a tésztájába. Vagy áttört fokhagymát. Gondolom, nem lehet rossz. Majd kipróbálom.
Próbáltam azt is, hogy sütölapon kis zsömléket sütök ebből a tésztából. Az is jó lett, de a jénais változat felülmúlhatatlan.

Jó kenyérsütést mindenkinek! :)

Mariann

Dolce Vita írta...

Mariann!

köszi a sok ötletet!
a sütőt tényleg mindenkinek ki kell tapasztalni, hogy hogyan sikerül jól benne a tészta

Cseresznye írta...

Kedves Dolce Vita!

Tegnap este összeállítottam az első kenyeremet, úgyhogy ma hajnali 5-kor keltem, hogy reggelire frissen sült házi kenyeret tudjunk enni.

Az én jénaim kerek és viszonylag magasnak mondható, az a régi fajta barnás színű üveg. Pont 1,5 literes, a tészta éppen tökéletes mennyiségű bele.

Sajnos mivel a liszt csak úgy nem marad meg az oldalán, annak rendje és módja szerinte beleragadt. Egyébként én a 35+20 perc sütést választottam, a belseje így kicsit nedves maradt, ami frissen nem baj, de estére elég rosszul nézett ki miatta, ízre persze baromi finom volt. A héja roppanós, annyira, hogy a beleragadt részt is kimajszoltuk :)

Ma megint összeraktam este egy adagot, picit kevesebb vízzel, egy kevés durumliszttel, mert épp nem volt elég a másik. A jénait pedig ki fogom vajazni és úgy lisztezem meg, hogy ne ragadjon bele.

Holnap délután tervezem megsütni munka után. Az eredményről be tervezek számolni a vadiúj blogomon:)

http://cseresznyefalo.blogspot.com/

Megihletett ez a sok jó gasztroblog, remélem nem haragszol, hogy nálad is népszerűsítem picit.

További jó kenyérsütést mindenkinek!

Luca

Unknown írta...

Kedves Kriszta!
..tényleg TÖKÉLETES! Zseniálisan-isteni-finom! Annyira szívemből "beszéltél" ezzel a kennyérrel kapcsolatban (kenyérsütő, lisztek, próbálkozások...) és annyira ez az én kenyér-ideálom is, hogy ma reggel megsütöttem! : ) hát nem utoljára, az biztos! a család is imádja! köszönöm!
üdv: ekesAni

Névtelen írta...

Kedves Dolce Vita!

Lehet, hogy a kérdésemre már elhangzott a válasz, de fel kell tennem:
A kenyerem nagyon finom lett, nagyon ropogós, isteni. 250 fokon sütöm, ez a max a sütőnek, 30-25 perceket sütöm a recept szerint.
Ha nem akarom ennyire keményre a héját, de a belseje is jó legyen akkor mit tegyek? Vegyem le a hőt? Hamarabb vegyem le a fedőt?
Várom válaszod!

Norbi

Dolce Vita írta...

Norbi!

ha vékonyabb héjat szeretnél, akkor szerintem később vedd le a fedőt

Zsani írta...

Szia!

Nagyon finom a kenyér, első próbálkozásra sikerült! A kérdésem az lenne, hogy hogy tudod kis cipóvá formázni a tésztát, esetleg még átgyúrod liszttel, hogy formázható legyen?

Névtelen írta...

Kedves Kriszta!

Nagyon szeretek kenyeret sütni - családom legnagyobb bánatára sokszor magos és teljes kiőrlésűeket - de a héja nem lesz elég kemény. Ezért gugliztam rá a tuti receptre és így találtam rá a blogra és a Te receptedre, férjem pedig kérlelt, hogy kivételesen fehéret süssek. Nagyon finom lett, de még mindig nem elég vastag és kemény a héja: amikor kiveszem szuper, de fél óra múlva megpuhul. Van esetleg ötleted, hogy mi lehet a baj?
Ja, és kicsit rost-mániás vagyok, ezért minden sütibe, kenyérbe teszek Fiber Husk rostot, amitől szép puha marad minden legalább 4-5 napig. Csak egy ötlet másoknak is, ha fehér kenyeret szeretnének, de mégis pótolnák valahogy a rostot :)
Tegnap egész este a recepteket nézegettem, annyira jók, igazán gratulálok - és szinte Rómában éreztem magam a sok finomság "láttán"! A képek pedig gyönyörűek és elkészítésre késztetnek!( Húsvétra meg is csinálom a pisztáciás-olívás panna cottát, nagyon felkeltette az érdeklődésemet!)
Boldog Húsvétot Neked és mindenkinek, aki olvassa a blogot!
Egy sokadik 2 fiús anyuka:)

Dolce Vita írta...

Próbáld meg úgy, hogy bespricceled vízzel sütés előtt a kenyeret. Hátha tovább ropogós marad

Virágdémon írta...

valóban ez a tökéletes kenyér recept - örök hála érte :) teljes kiőrlésű tönkölylisztből is tökéletesen működik. vízből talán lehet, hogy kicsivel többet tettem bele, nem a mérésre figyeltem, hanem hogy nokedlitészta állagú legyen. 12 óránál többet hagytam kelni, mert hajnali 3kor járt volna le a kelesztési idő, és annyira nem voltam elszánt, hogy felkeljek ilyen korai órában.
a sütőmön az utolsó megjelölt hőfok a 200, így azon sütöttem, légkeveréssel, 40-45 percig lefedve, kb. 12 percig fedő nélkül egy teflonban (jénaim nincs, de beszerzek, abban egészségesebb sütni állítólag).

már csak azon gondolkodom, mi legyen a kenyérsütő gépemmel :)

Névtelen írta...

Megsütöttem, a tészta nokedli szerű volt, kívül gyönyörű, robogós, finom, belül nyers és ragad??? Betűről-betűre betartottam a receptet? Hol lehet a hiba?

Dolce Vita írta...

Sztem tovább süsd fedővel és kevesebbet fedés nélkül

Névtelen írta...

Én baguettet készítettem belőle, isteni lett. Vettem hozzá sütőformát, így nem lehet letakarni, de miután berakom, vizet spriccelek be, majd 5 és 10 perc sütés után ismét egy kis víz. A férjem azóta nem hajlandó megenni a bolti kenyeret, még ha a la table-ben veszem, akkor sem...

Dolce Vita írta...

Jó ötlet, ezt a tésztát nem sütöttem még baguettnek!
ilyen az igazi dicséret, nem? de aztán mostantól sütheted folyton : )

Névtelen írta...

Megsütöttem és isteni lett.
Köszönet érte.

Dolce Vita írta...

Örülök! : )

Névtelen írta...

Kedves DV!
Több sikeres sütés után hirtelen elkezdtek a kenyerek beragadni a tálba... Mára az egész alja odasül, kitépni lehet csak. Üvegsikálás, minden kipróbálva, de azonos liszt-recept-sütés egyebek után kissé tanácstalanná váltam... Kérlek, adj tanácsot!
Köszönöm!
Z

Névtelen írta...

Pépin bácsi azt írta a könyvében, hogy olajozni kell és kukorica darával megszórni. nekem ez mindig bevált...

picisziszi írta...

Kedves DV!

ost találtam rá az oldaladra, nagyon tetszik! Szeretném kipróbálni a tökéletes kenyeret, de van egy kis problémám. A recept szerint 250 fokon kell sütni.Villanysütőm van, de ahogy nézem max. 230 fokra tudom beállítani! Így hogy süssem meg a kenyeret? Kérlek adj tanácsot!
Előre is köszönöm!
Üdv. picisziszi

Dolce Vita írta...

Picisziszi!

Melegítsd elő nagyon jól a sütőt elégnek kell lennie a 230-nak is.

Névtelen írta...

Kedves DV!

Nagyon köszönöm a receptet! Tegnap bekevertem, ma sütöttem :-)! Szuper lett! Kicsit tovább fogom sütni, mert az még ráférne a belsejére. Mindenki el van ájulva tőle! Egy kérdésem azért volna, az "áthajtogatás"? Mivel nyúlós ragacsos, ezt nem tudom hogy kéne kiviteleznem. Szórtam hozzá pici lisztet és kézzel próbáltam hajtogatni... Van aki azt írta, hogy a tálban hagyja és kever rajta kettőt? Hogyan csinálod? Liszt kell még és elég kevergetni? Kicsit, vagy többször? Várom válaszod! Nagyon tetszik a blogod, rendszeres látogatód leszek :-)!
Szép estét!
Előre is köszönöm!
Nelly

Dolce Vita írta...

Nelly!

belisztezem a kezem és a tálban "összeomlasztom" kézzel, kicsit átfordítgatom, újrakelesztem.

Névtelen írta...

üdv!

ma találtam ezt a jó kis receptet és szeretném kipróbálni.fedős jénaim nincs,de van egy agyagedényem,ún. pataki tál.annak a használatijában az van írva,hogy használat előtt be kell áztatni (még sosem használtam eleddig) és utána beletenni a készítendő ételt,majd a hideg sütőbe helyezni az egészet.jelen esetben a kenyérhez az edényt a recept szerint elő kell melegíteni.a kérdésem az lenne,hogy a pataki tál áztatása,majd előmelegítése tulajdonképpen feleslegessé válik,mert amíg a sütőben előmelegszik,lényegében el is párolog az áztatás alatt az agyag által felszívott víz.vagy tévedek?ebben kérnék valakitől segítséget,aki már sütött ilyenben.
köszönöm előre is!

Névtelen írta...

Kedves Dolcevita,

Köszönöm a receptet, már elsőre is hatalmas sikerélmény volt. Annyit változtattam, hogy 1/3 rész tönköly fehérliszt került bele, fedővel 35, anélkül 20 percig sütöttem. Én a jénai aljára pici zsemlemorzsát szórtam, nem is ragadt bele :) Most azt várom, hogy elkészüljön az oldalas, remélem addig nem faljuk fel magában és lesz még mivel tunkolni... :)

Bob

Dolce Vita írta...

Örülök, hogy sikerült. Bármilyen szaftot jó vele tunkolni. Szeretem még nagyon a vörösborban sült kolbászhoz is

Patakiban nem sütöttem soha, viszont már nagyon régóta simán, sütőlemezen sütöm alálisztezve vagy sütőpapíron.

TGCo. írta...

Szia!

A hétvégén mi is elkészítettük. Nálunk is osztatlan sikert aratott. Valami isteni! Viszont egy számomra visszatérő kérdés... Miként tároljuk helyesen a kenyeret, hogy másnapra is megőrizze frissességét? Lehet úgy tárolni - felvágás után -, hogy a héja ropogós, a belseje puha maradjon?

Az esetleges válaszokat előre is köszönöm!

TGCo.

Dolce Vita írta...

A héj kezdeti szuper ropogóssága szerintem 6 órát tart kb. ha vendégeknek sütöm, mindig aznap frissen, 1-2 órával a fogyasztás előttre időzítem a kisülését. Másnapra visszapuhul. Csak kihűlve szabad elcsomagolni, én konyharuhában, vagy papírzsákban tartom. A bél puhasága viszont 3-4 napot is bír így

TGCo. írta...

Köszönöm a gyors választ! A papírzsák valami különlegesebb fajta? Mert ha abban tartom amit a boltban adnak a kenyérhez, akkor másnapra olyan kemény lesz, hogy ha fejbe dobnának a kenyérrel, betörne a fejem! :)

Dolce Vita írta...

igen, arra, vagy mehet zsírpapírba is (sütőpapír). A bolti tényleg kővé dermed benne, de ez a kenyér bírja 3-4 napot

Névtelen írta...

Kedves Dolce Vita!

Nem vagyok nagy sütő, sőt, de kipróbáltam és fantasztikus lett az apróbb hibáktól eltekintve. És sütőtől... Jénaiban sütöttem, BL55-ből és DrOetker élesztővel és egy Karancs 4T sütőben. Talán ez az utóbbi a legnagyobb kihívás mert nekem egy picit sültebb lett az alja mint kívánatos lenne (nem égett!, de azért erősen barna..) És a teteje nem jött fel szép gömbölydedre, inkább lapos lett. Ettől függetlenül nagyon finom, poróbálkozok még! Van esetleg tanács, h az alja ne süljön túl?
Köszönöm!I

dióhéj írta...

Szia I!

Nekem mikor ilyen Karancs tűzhelyem volt, azt a tanácsot kaptam, hogy az aljára tegyek egy sima lapos cserepet, cserép cserepet, amit a háztetőkre raknak, szereztem is egyet (nem volt könnyű, mert a hullámos a divat :) és nekem nagyon bevált. Jól eloszlatja a hőt és nem égtek meg a sütik, a kenyérnél még be is áztathatod, a víz elpárolog majd belőle.
Amúgy nekem sima lisztből jobb lett, mint BL55-ből, ez csak apró megjegyzés :)

Névtelen írta...

Köszönöm! Elkezdek cserép után kutatni! :)
BL80-ból szerettem volna, de ahol eddig jártam sehol nem volt :(, viszont nem bírtam magammal :).

Dolce Vita írta...

Bl 80-as lisztet még hipermarketekben is kapni, fehér kenyérlisztként is keresheted, de meg lehet sütni 55-ből is

Karancsra nekem is cserép a tippem

Névtelen írta...

Cserép már bent a sütőben, ki is próbáltam, gyönyörű kenyeret sütött (még mindig BL55...)! Köszönöm a tippet! :)
A következő kenyér már BL80-ból lesz!

Névtelen írta...

Kedves Dolce Vita!
Nagyon köszönöm a receptet, életem első saját kenyere, és fantasztikus lett, az elmúlt egy hétben nem vettünk már bolti kenyeret. :)

Van viszont egy gondom: a félnapos kelés alatt a tészta teteje annyira beszárad, hogy -- mivel össze nem gyúrom, csak a videón látottnak megfelelően hajtogatom -- ez a késztermékben is érezhető, ha kívül van, ott nem lesz szép a héj, ha belül van, akkor meg keményebb csomók lesznek ott (az utolsó kenyérben pl. már találtam sületlen fehér részt, annyira kiszáradt). Egy nagyobb műanyag "vájlingban" kelesztem, ruhával letakarva. Mit kéne másképp csinálnom?

Köszönettel:
Circum

Dolce Vita írta...

Próbáld meg olajozott folpackkal lefedni

Névtelen írta...

Köszönöm, kipróbálom! Vagy esetleg tegyem a konyharuhát közvetlenül a tésztára, és ne a tálra?

Dolce Vita írta...

ne, az szerintem bele fog ragadni

Iker írta...

Megsütöttem többször a recept szerint a kenyeret. Én egy Vesta típusú sima gáztűzhelyt használok.
Ezen a sütő hőfokát 1-8-ig tudom szabályozni. Piskótát 3-as környékén, húsokat 3-4 körül szoktunk sütni. Ekkor igazak a receptekben
lévő sütési idők. A kenyeret először 5-ösön sütöttem. 30 perc előmelegítés, aztán lefedve 40 perc, végül nyitva 25 perc.
A kenyér szép lett, csak a közepén maradt egy teniszlabda méretű rész, ami sűrű volt. Gondolom hirtelen megkérgesedett a tészta
és a közepének nem volt ideje kitágulni. Aztán második alkalommal visszavettem a hőfokot 4-esre.
Harmadszor pedig 3,5-en előmelegítettem 30 percig, és sütöttem 40 percig, majd 5-ösön 30 percig.
A fedőt akkor vettem le, amikor láttam, hogy kezd színesedni a tészta, a jénaiban. Én 65 dkg. lisztet használok 1 adaghoz.
A jénai tál 2,2 literes színültig töltve. Az alábbi linken megnézhettek pár képet a folyamatról.

http://indafoto.hu/iker/kenyersutes

Jools írta...

Korrekt lenne, ha az eredeti Mark Bittman videót beágyaznád a recept mellett, és segítség is lenne az olvasóidnak.
Ahogy elnézem a kommenteket és a saját eddigi 3 kenyér megsütéséből eredő tapasztalataimat, rengeteg hibaforrást jelent a csészékkel való bajlódás is. Elegáns lenne, ha átszámolnád őket súlyra, illetve a vizet aztán igazán meg lehetne adni konkrétan. Magyarországon a háziasszonyok egyáltalán nem rohangálnak 2,5 dl-es csészékkel a kezükben fel-alá a konyhában, szóval ez így csak plusz odafigyelni valót jelent.
A kenyér bizony beleragad a jénaiba! Mark búzakorpával szórja meg a kenyeret, mégpedig vastagon, ennek nem lenne szabad kimaradnia a receptből.
De nincs késő, hogy az egész blogbejegyzést frissítsd és a felmerült problémákra adott válaszokat egyszerűen vedd bele a receptbe. A recept maga ugyanis zseniális, a közzététel módjával nem lenne szabad elrontani, mert látszik, hogy sokan szeretnék megsütni.

Dolce Vita írta...

Kedves Jools

ritkán szoktam ilyet írni az olvasóknak, de sok mindennek van határa. Kérlek legközelebb kicsit válogasd meg szavaidat, amellyel utasítgatásokat adsz másoknak.
Évek óta sok-sok ember süti ezt a kenyeret, sikeresen, jénaiban, a videó évekig itt volt, míg le nem szedték a belinkelt helyről. A többi kérdésedre is tudnék válaszolni, de bocsáss meg nincs kedvem.
elegánsan és korrektul

Jools írta...

Elnézést, nem utasítgatásokat akartam adni, én ilyen vagyok, szeretek őszintén fogalmazni, nem mindenkit érint egyformán. Elnézést, ha rosszul érintett! De azt gondolom, hogy a kritikám értékes, és inkább ötleteknek fogható fel, amivel többet kihozhatnál a receptedből, mert igen, látom, hogy fent is sokan kínlódtak vele, legalábbis elsőre. Elnézést, ha nyersre sikerült, de kritika is van, ami pedig eredetileg építő jellegű lett volna, szerintem inkább használd fel. De persze rajtad áll, sajnálom, ha nem ment át, amit mondani szerettem volna, és kihoztam belőled a válaszra-nem-méltatást.

Ági írta...

Kedves jools, bár nem régóta sütöm ezt a kenyeret (egy kétfokozatú, ősöreg gázsütőben), soha nem ragadt bele a jénaiba. Pedig korpát csak samponreklámban látok... és aki nem tudja, melyik csészéje 2 és fél decis, semmi sem akadályozza abban, hogy mércés kancsóba öntse a lisztet (mint pl én)

A recept egyébként a család nagy kedvence lett, mostanában rendelésre sütöm nekik :)

Steluta írta...

2,5 csésze liszthez az 1,5 víz elég kevésnek tűnik..ez olyan picivel több mint 50% os hidratáltságú kenyér receptje.. kovásszal, magasabb hidratálással, és több kelesztéssel finomabb lessz a kenyér ☺️

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin