2007-07-07

Zöldséges risotto

A jó risotto egyik kulcsa – milyen meglepő – a risotto rizs (legismertebb fajták: carnaroli, arborio), másból NEM lehet rizottót készíteni. Felejtsük el a fényezetlen karcagi rizsből készült gombás-májas rizottót, az nem risotto. A másik kulcs az alaplé. Ezt nem lehet elbliccelni. Ha nincs húsalaplé kéznél (általában sosincs), gyors zöldségalaplevet készítek. Ehhez kb 1,5 liter vízbe (ennyi kell 40 dkg rizshez), beleteszek egy nagy fej hagymát, egy paradicsomot, fokhagymát, sok-sok friss fűszernövényt (zsálya, rozmaring, kakukkfű, oregánó, bazsalikom, ami éppen van), és bármilyen zöldségmaradványt, ha éppen akad a hűtőben, és kb 20 percig nagy lángon főzöm. Ebből nagyon ízletes alaplé lesz. Kockából sosem csinálnám, mert attól egyszerűen vegeta íze lesz a risottónak (20 perc pedig egyáltalán nem olyan megerőltető). A harmadik kulcs a folyamatos kevergetés és a frissen tálalás. Ezt bizony nem lehet előre elkészíteni, és ott kell állni mellette. Olasz éttermekben gyakori, hogy nem is hozzák ki egy főre a risottót, ekkora mennyiséget nem keverget a szakács. Ilyenkor risotto-társat kell keresni. Én jártam már úgy, hogy a szomszéd asztaltól odaszólt egy úr, ő megeszi a másik adagot.

Hozzávalók 4 főre: 40 dkg risotto rizs, 1,5 l alaplé, 1 dl száraz fehérbor, olivaolaj, vaj, reszelt parmezán, 3 szál közepes sárgarépa, 1db kicsi felé hajó közepes cukkini, 1 nagy fej hagyma

1. Répát, cukkinit apró kockákra vágom, és rövid lében megfőzöm
2. A felkockázott hagymát olajon kicsit pirítom, majd beleöntöm a rizst. Ha üvegesedni kezd a rizs, hozzáöntöm a bort, és folyamatosan keverem. Mindig a bor legyen az első, amivel a rizs találkozik.
3. Ha magába szívta a bort, jöhet az első kanál alaplé, és újra kevergetni kell. És így tovább. Mindig várjuk meg, amíg felszívta a levet, csak ezután jöjjön akövetkező adag. A második harmadik felöntésnél teszem bele a zöldségeket a levükkel együtt.
4. Ha megfőtt a rizs (15-20 perc kb), az utolsó adag levet, nem főzöm el teljesen. Belekeverek még egy diónyi vajat és 10 dkg reszelt parmezánt, azonnal tálalom. A tányérban parmezánt újra reszelek rá.

12 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Gratulálok a Goldenblokkos helyezésedhez! :)

Dolce Vita írta...

Zsuzsa!

Köszönöm!Ennyi nagyon jó blog közül, nem gondoltam volna, hogy dobogós leszek.

Névtelen írta...

Én is sok szeretettel gratulálok itt is, mindig irigykedve nézem a fotóidat és a receptjeidet :).

Unknown írta...

Szia! Köszönet ezért a zöldséges risottoért, kipróbáltuk, isteni volt!!! Megosztasz majd velünk egyszer egy olyan risotto receptet is, amiben hús (pl csirke) is van?
Tudod, nem vagyok nagy tintahal-rajongó...
Üdv&és tényelge köszi,
E

Dolce Vita írta...

Eva!

Igazán nehezet kérdeztél. A risotto mint primo piatto arra szolgál/t az olasz étrendben, hogy jól megtömje a bendőt, mielőtt nekiesnének a húsételnek. (Mivel régen ők is szegények voltak.) Ebből következik, hogy húsos risottó szerintem nem nagyon létezik. Csirkés meg pláne nem, mivel csirkét az olaszok elvétve esznek.
A risottó tehát nem egy húsos műfaj. A hagyományos risottókészítés mozzanataiban nem is nagyon látom azt a pillanatot, amely alkalmas lenne arra, hogy hús is kerüljön bele. Egy risottó ugyanis megfő 18-20 perc alatt, ez egy húsnak általában kevés. (az olasz húsos raguk akár 3 órát is főnek). A neten is csak egy-két receptet találtam. Én még sosem készítettem ilyet, úgyhogy nem tudok ról anyilatkozni. Ha igazi risottót akarunk készíteni, abban biztos, nincsen hús.
Ha a tintahal nem megy : ), érdemes más hal halat kiróbálni. (lazac, tonhal - bár ezek sem klasszikus risotto alapanyagok, de mégis jobban illenek hozzá, és így laktatóbb lesz az étel)

eeeeeeeeee írta...

No, hát akkor ezért nem találtam egy olyan receptet én sem a neten, amiben hús van – mert nincs is :) Egy igazi rejtélyt oldottál meg nekem, köszönet! És asszem, egyszer tényleg kipróbálok egy halas változatot!
Köszönet!
É

Névtelen írta...

húsos rizottot ugy ehetsz, ha köret szerüségként használod. én ettem egyszer egy étteremben, risottot, aminek a tetéjén, a boeuf bourgignon olasz megfelelője, egy hihetetlenül omlós marharagu volt. nem tudom mennyire volt az étel autentikus, mindenesetre egy olasz étteremben ettem.

Dolce Vita írta...

Tegnap este a Klasszban mi is ettünk köretként risottót (ez egyáltalán nem volt autentikus, de nagyon jó volt) hízott kacsamájhoz. Könnyű kis risottó volt, karamelles-szőlős löttyintéssel a tányér szélén, hozzá a hízott máj. Szép hármast alkottak. : )
Hol etted ezt a marharagus risottót?

zsilinkszky írta...

nemtom volt e valaki aki tényleg megfőzte ezt, mi igen
a főzés leírás elég zavaros, só bors nem kell bele? tettünk
elején a 2 kanál alaplé után belemegy a zöldség levével együtt? utána meg még 1.5 liter alaplé apránként? nekünk ez nem főtt el, kb 8 deci alaplé ment bele csak
a végeredmény ehető de nem hiszem, hogy egy olasz ne baszná a falhoz az egészet
no comment

Dolce Vita írta...

nem kell sózni, mivel hús vagy zöldséglével öntöd fel, ami már sós. Általában bőven elég szokott lenni, nem kell külön sózni,illetve 2x kerül bele parmezán, ami szintén sózás pótló (is). A zöldségeket rövid lében kell előpárolni (ahogy a recept is írja), mire félig puha a zöldség éppen, hogy marad lé rajta, így simán felveszi a 40 dkg risotto rizs a 1,5 l levet.
A káromkodós stílus, bocs, de itt nem menő. Ha vmi nem világos, kérdezz, vagy ha nem ízlett, írd meg, hogy szted nem jó, ehetetlen stb. de erre a stílusra itt sztem senki nem kiváncsi

nmlss írta...

Eddig azt hittem, én soha nem fogok tudni rizottót készíteni, de tévedtem! :)
Nagyon finom lett ,pedig viszonylag későn jöttem rá, hogy rizottót főzök.. :)
Volt itthon cukkini, meg répa, gondoltam, csinálok zöldséges rizst.
Feldobtam 1 apróra vágott fehér hagymát+vékonyra kockázott répát+ X mennyiségű barnarizst (khm...hát igen, nem rizottó rizs volt... :) ) kicsit megpirítani oliván, aztán már nagyon pirult, így rálöttyintettem kicsi forró vizet (ekkor már gondoltam, hogy inkább rizottót kelene csinálni - annyira emlékeztem, hogy kis adagokban kell ráönteni a folyadékot, így is tettem tehát).
Itt találtam meg a recepted...a borral.. :) Szóval az kimaradt, de leírásod nyomán tettem bele pár gallyacska rozmaringot (és a végén vajat, meg soksok parmezánt), a szám íze szerint sót, frissen őrőlt borsot.
Bio zöldségleveskockából csináltam 'alaplevet' (ajánlom, nagyon klassz, nincs vegeta íze, nincs benne semmi mesterséges és ilyen sos helyzetekben nagyon is jól jön) - ebből is annyit, amennyi elégnek tűnt, nem mértem, mint, ahogy a rizst sem... :)
És bár nem folyamatosan, de azért jóval gyakrabban, mint szoktam, kevergettem, amitől jó, egyenesen kiváló lett a végeredmény! Juhúú! :)
Kedves meg is ígérte, hogy, ha én ilyen jól tudok rizottót, akkor legközelebb befeketítjük, és betengeriherkentyűzzük és ő végzi a piszkos munkát.. :)
Szóval köszi, nekem igazán bevált ez a recept!!!

Dolce Vita írta...

A fekete risottót érdemes elkészíteni, nagyon finom. találsz hozzá receptet itt a blogon is.
a napokban pedig egy lazacos-édesköményest fogok feltenni

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin