A tökéletes kenyér után, amelyet hónapok óta sütök, végre nekiálltam a tökéletes ciabatta (a szó olaszul papucsot jelent) kivitelezésének. A dagasztás nélküli kenyér tésztájának nyers állagáról rögtön eszembe jutott a ciabatta kicsit folyós-nyúlós tésztája, a próba azonban sokat váratott magára. A héten nekiálltam, és teljes a siker: lukacsos, puha papucsok születtek kb 35 perc alatt a sütőben. (mivel ezt nem lefedve sütöttem, gondolom, ettől nem lett ropogós a héja)
És mi az a legjobb dolog, ami egy ciabattával történhet? Hát az, ha megtöltjük pármai sonkával, bufala mozzarellával, paradicsommal, szárított paradicsomal, rucolával, jóféle olivolajjal lelocsoljuk, (mennyei házi olajat hozott a férjem Horvátországból) Kész is a rustichella szendvics, amit minden olasz bárban lehet kapni. Leggyakrabban az olasz autópályák mellett található Autogrillekben szoktuk enni, nem az a minőség mint a hazai bécsis zsemle.
Hozzávalók: 7,5 dl BL 80-as liszt, 3,5 dl víz, bő negyed teáskanál szárított élesztő, 1,5 teáskanál só
1. Alaposan keverjük el a lisztet a sóval és az élesztővel
2. Öntsük hozzá a vizet, keverjük el (kanállal). Elég ha 3-at 4-et keverünk rajta, nem kell túlzásba esni, a tészta majd eldolgozza önmagát kelés közben
3. Kb 12 óráig kelesszük letakarva, utána hajtogassuk át a tálban, pihenjen még minimum fél órát. Minél többet kel, annál finomabba lesz. (de a 12 óra aminimum!)
4. Liszttel beszórt tepsibe formázzunk négy téglalap formát, süssük ki kb 35 perc alatt előmelegített 250 fokos sütőben.
2007-09-26
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
42 megjegyzés:
Nem tettél foró vizet párologni a sütőbe, teljesen "szárazon" sült?
Hát, Dolcevita, mennyei ízeket idéztél a számba az Autogrillek ugyanilyen szendvicseinek emlékével!:-) Én is totál olaszmániás vagyok, és ez a kedvenc szendvicsem!:-) Amúgy neked nem olasz a férjed, hogy ennyi olasz kultúrát viszel a mindennapjaidba?:-)
Isteni a blogod, imádom!:-)
Azért azon elgondolkoztam, munka mellett hogyan tudsz ilyeneket főzőcskézni a 15 hós kuktáddal?:-) Nekem 21 hós, és lóverseny a főzés...:-( (vegagyerek.blogspot)
Igen, a gőzős sütő megoldás lehet a ropogósságra.
Nem raktam mellé vizet, de nem is kell mert a tésztában rengeteg van! Itt most nem lényeg a ropogósság, a ciabatta nem ropogós! Ugyanez a tészta ha lefedve sül (egyben) 35 pecig utána még 15 percet fedő nélkül, kész is a roppogós kenyér.
Siccike!
pont tegnap olvastalak, mert a fiam vashiányos. A férjem nem olasz, magyar, de ő is ugyanannyira lelkes olaszrajongó mint én.
a "hajtogassuk át a tálban" kitétel pontosan mit jelent? átdagasztottad, vagy csak úgy meghengergetted a tálban?
Yesssss!!! 10.00 pont.
Fakanál!
Dagasztani nem lehet az állaga miatt, kézzel átkeverem, hajtogatom. Nem kell túlzásba vinni
Fenriz!
holnap sütök házi aszalású paradicsommal. Remélem, ez lesz a 11 pontos!
Na ezt nem bírom, megyek összeállítani a tésztát...
Szia,
csak egy gyakorlati kérdésem lenne (mivel már otthon pihen tegnap este óra a tészta), hogy ugye ne várjam azt, hogy hatalmasra nő, mint a pizzatészta (már csak az élesztő mennyiségéből ítélve is...)? Csak mert rákukkantottam reggel és ezt tapasztaltam... Remélem sikerülni fog, mert nagyon rákészültem :)
Aliz
Lizi!
De nagyra fel fog jönni, kovász szerű lesz az állaga. Bár estéről reggelre ennek már meg kellett volna történnie
Sziasztok!
A segítségetek kérném. Kipróbáltam, a receptet, de ha 35 percre hagyom a sütőbe, igazi kihívás megenni, mert olyan kemény lesz a héja. Ha viszont kevesebb időre, akkor ugyan puha marad, de belül gyanúsan "nyersszerű" a tészta. Ettől függetlenül mind a két sütés elfogyott, az utolsó morzsáig, de mit ronthatok el, mert az enyém köszönőviszonyban sincs a képen látható ciabbatához.
Vnandor!
Előmelegíted a sütőt? Villany vagy gáz? Hány fok?
Próbáld egy kicsit több vízzel készíteni a tésztát, vagy ha így sem jó, akkor tegyél egy tűzálló lábosba vízet a sütőbe.
Iletve megpróbálhatod lefedve sütni egy darabig, és az utolsó 10 percre levenni a fedőt!
Remélem, így már jó lesz.
Köszi a tippet, sikerült! :) Valahol tudatalatt próbáltam a tésztát puszta kézzel kezelhetővé tenni, nem vettem figyelembe az előző hozzászólásodban a "kovászszerű" szócskát. Több víz kellett csak neki :) Most már majdnem olyan lett mint a te képeden. Még egy pár adag, és tökéletes lesz.
Egyébként igen előmelegített, hagyományos gázsütő, 6-7-es fokozat között.
: )))))
Ritkán járok városban,nekem a BL 80-as liszt szinte elérhetetlen,de "rajta vagyok a szeren":)!Érdeklödöm,hogy más liszttel,pl.graham vagy tönkölyliszttel sütötted már?Érdemes kipróbálni,vagy esélytelen,hogy ilyen szép legyen?
Nagyon tetszik a blogod,és annyit tanultam belőle,hogy inkább kevesebbet,de minőségit!!!(persze,ha van választási lehetőség)
Nem ettem még igazi ciabbattát,tehát nincs összehasonlítási alapom.Eddig nem mertem nekiállni,mert nem kaptam BL 80-ast,de a többi kenyeres hozzászólásból bátorságot merítettem,és a mai tízóraim ,már barna ciabbata volt:))Tehát:2,5dl vitamilos graham,2,5dl teljesk. búzaliszt,2,5dl BL 55-ös fehérliszt(Lidl),2 evőkanál búzacsíra,kb 4 dl víz,2 csapott tk tengeri só.Nekem nagyon ízlik.Ha betudom szerezni az általad ajánlott lisztet,a család többi tagjának megsütöm abból.
köszi a receptet!
Zsuzsa
Zsuzsa!
Örülök, hogy vegyes lisztből is sikerült, pont a héten akarom én is megpróbálni barnából és teljeskiőrlésűből. Bíztat, hogy másnak sikerült! : )
Tudnál segíteni, hogy melyik márkából lehet a legjobb BL-80-ast kapni? Vannak olyan liesztek,amiben csak 49% a BL-80, és 50% a BL-55. Színtisztán BL-80-as még nem láttam...bár biztosan van, vhol, csak nem ott, ahol keresgélem. Hétvégén szertném a Ciabattát megsütni, és addig meg szeretném találni a megfelelő lisztet....
Szia Dolcevita!
Remek ez a recept, szombaton ki is próbáltam a tökéletes kenyér (ami elsőre nem lett olyan tökéletes) receptjével együtt és nagy sikert aratott :) Vasárnap este már a harmadik adagot sütöttem a ciabattákból. Isteni finom!!
Hétfőn vittem a kollégáknak egy 'másnapos' darabot, azóta azzal nyúznak, hogy süssek nekik reggel munkába menet előtt. :) hehe...
Azthiszem függőséget okoz.
A tescoban lehet kapni BL-80lisztet.Az van ráírva,hogy kenyérliszt,és 2 kilós kiszerelésben árulják.
Szia,
Nekem kelés után nagyon ragadós volt a massza, csak olajos kézzel tudtam formázni. Ez normális?
Hőlégkeveréses sütőben sütöttem. Meglett 20 perc alatt, de a külseje nagyon kemény lett (igaz a belseje olyan, mint egy Ciabattának :-) ). Ez a hőlégkeverőtől van? Jobb normálban?
Kösz
Szines
Szines!
Sztem ne süsd légkeveréssel, és simán sütöm, és úgy isteni a külseje. Ha kemény a külseje, pár percre takard le vizes ruhával, attól felpuhul, de inkább süsd légkeverés nélkül.
Igen nagyon ragad, mészik, nem formázható a tészta, ez természetes, így lesz olyan finom a belseje
Szia Dolce,
Itt kéne nekem egy kis segítség:
"Öntsük hozzá a vizet, keverjük el (kanállal). Elég ha 3-at 4-et keverünk rajta"
Tehát nem kell összedolgozni a lisztet a vízzel, csak párat keverni rajta? Lehetnek teljesen száraz részek is akár?
Gino!
Ne, ne mindenhol vizes legyen,ne legyen száraz rész!
Szia Kriszta!
Most sütöttem ki a cibattáimat, de háááát valami nagyon nem stimmel velük. Előszöris ha 35 percre hagytam volna benn őket a villanysütőben (250 fok, alul felül sütés), akkor szénné égtek volna. A másik, hogy kész kihívás volt a tepsiből kiszedni őket, pedig beliszteztem a tepsit alaposan. Amúgy neked nem ég oda a liszt a tepsiben, ahol nincs tészta? Mert nálam még a tűzjezlő is beindult (mondjuk elég érzékeny jószág...)
Mit csináltam rosszul? Csak mert eddig az összes recepted sikerült... és erre is úúúúúgy rákészültem.
Vera
Véletlenül bukkantam rá a blogodra tegnap, ma meg már megsütöttem az első ciabattámat.:)
Fantasztikus!!!! Kicsit módosítottam a sütésen: elektromos sütő, 20 perc 225 fokon, behelyezett fél liter vízzel, alul-felül sütéssel, utána 10 perc 180 fokon légkeveréssel. Tökéletes ropogós külsőt és átsült belsőt kaptam, emberfejnyi lyukakkal.:)Dolcevita! Fogadd szívből jövő köszönetemet!!!
Örülök, hogy sikerült és, hogy ízlett!
Szia!
Kérdés: A bl80as lisztet lehet helyettesíteni sima liszt és rétes liszt keverékével mondjuk 4:1 arányban?
Tímea!
sztem az nem ugyanaz lesz. De sütheted így, én is sütöttem már csak BL55-ből, van BL 110, abból is jó
Köszi. :)
Szia
Nagyon örülök hogy végre találtam egy használható ciabatta receptet. Többször kipróbáltam már, és finomítgatni próbálom a saját szám íze szerint. Egy dolog viszont még mindig nem az igazi... Kicsit sűrű lesz a kenyér és nem lesz az az igazi "buborékos". Mi lehet ennek az oka?
Meddig keleszted?
A leírtak szerint... 12 óra + az a fél. És már az élesztő mennyiségét is növeltem.
(épp most is sül egy adag:))
Kipróbáltam, egyszerűen TÖKÉLETES, ízre, állagra egyaránt. Köszi szépen a receptet.
Én nem is formáztam, hanem téglalap alakú részeket vágtam a lisztes deszkára kiöntött tésztából és minden további macera nélkül így sütöttem meg.
Jelentem, a tökéletes ciabatta tényleg tökéletes! :) 1/3-mad teljes kiőrlésű tönkölylisztből és 2/3-mad fehér tönkölylisztből készült, 4 deci vizet vett fel.
Egyáltalában nem jellemzi a teljes őrlésű cuccoknál megszokott tömörség...
Tettem bele egy pici olívaolajat, lehet, emiatt, vagy a lisztek variálásának okán nekem nem volt vészesen kézhez ragadós, bár szép lágy volt a tészta, ahogy kell.
Szerintem a férjem újra belémszeretett, miután megkóstolta! :))
BL80 kenyérliszt a Tesco-ban kapható 2 kg-os kiszerelésben, Pannonmill zRt., Komárom Malom terméke.
Ciabatta?
Biga kovász nélkül?
Hmmm... :-(
Kedves bacon szalonna : )
A tészta 12 órán át kel, minimális élesztővel, így a tészta maga egy nagy kovász lesz (vagy biga, ha így jobban tetszik). Próbáld ki, érdemes!
üdv
Kriszta
Nemrégen jöttünk haza Dél- Olaszországból és éppen tökéletes ciabatta receptet keresek. :) Az Autogrillben mi is ettünk, szerintem is finom volt.
remélem, sikerülni fog
Olasz estét tartottam a családomnak ezért csináltam szárított paradicsomosat, olívabogyósat, szárított hagymásat, és fokhagymásat... :) kb. 10 perc alatt összeraktam a tésztákat elöző este, aztán másnap estére kisütöttem... Hatalmas siker volt a sok finom antipasti mellé... :) thx
Örülök! : )
Megjegyzés küldése