2007-11-13

Gyömbéres csokimousse

Párszor készítettem már csokimousse-t, de eddig mindig tejszínesen. Pár napja Mamma osztotta meg velünk csokihabjának a receptjét, amely tejszín helyett tojásfehérjéből áll. Sokkal jobb így az állaga, könnyebb, kalóriaszegényebb, a csokoládé íz erőteljesebben érvényesül, szebb a színe, hamarabb összeáll. Kell ennél több indok, hogy áttérjünk a tojáshabos készítésre? Szerintem nem. Köszi Mamma, még egyszer! (gyümölcsös moussoknál és a fehércsokisnál azonban engedélyezek továbbra is tejszínt, de a feketecsokis tényleg nem igényli, tessék kipróbálni)
Többször írtam már a gyömbéres csoki iránti vonzalmamról (gyömbéres trüffel, gyömbéres csokitallér), így talán nem meglepő, hogy ez a mousse is gyömbért kapott ízesítésnek. A gyömbér és a csoki különleges, ám nagyon összeillő elegye igazi ünnepi desszertté varázsolja ezt a könnyen, gyorsan elkészíthető habot. Igaz, nem klasszikus karácsonyi édesség, mivel nem áll el több hétig, de ettől függetlenül méltó befejezése lehet Szentesete a vacsora menünek.


Hozzávalók: 4 főre: 10 dkg étcsokoládé, (min. 60%-os), 3-4 dkg vaj, 2 tojás sárgája, 4 tojás fehérje, 3 evőkanál cukor, frissen reszelt gyömbér

1. A tojássárgákat keverjük habosra a cukorral
2. A csokit és a vajat vízfürdő felett olvasszuk meg
3. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük egy csipet sóval
4. Ha kihűlt a csoki keverjük el a tojássárgával, ízlés szerint ízesítsük reszelt gyömbérrel, majd óvatosan keverjük bele a tojáshabot is
5. Öntsük formákba, és rakjuk 4-5 órára a hűtőbe

17 megjegyzés:

Névtelen írta...

Mindig meglep, hogy mennyire eltérő az "alapnak" vett ismeretek köre: én ugyanis eddig csak ezt a tojáshabos mousse-receptet ismertem, és nem is tudtam, hogy van tejszínes változat...

lekvároskukta írta...

Szia Dolce Vita!
Ez a kép....egyszerűen csodálatos!!!
Szinte megszólal, ráadásul kedvencem a gyömbér....imádom...hihi.
Már csak azt áruld el, kérlek, honnan ez a gyönyörű készlet (teás talán?)?

lekvároskukta írta...

A fejlécedet pedig csak most látom! Nagyon jó!

Névtelen írta...

Gyönyörű, mint mindig. Én is kíváncsiskodnék, hogy mi ez a szépséges készlet és honnan.
Vasárnap az egyik ismerősöm mutogatta a japán porcelánjait, azok voltak ilyen szépségesek.

Ui: boldog karácsonyi készülődést, ha már itt tartasz. Nekem ez még korai, bár ez a hóesés eléggé bekavart.

Dolce Vita írta...

Lekvároskukta, Ági!

A készletet ( 2 csésze, alátét, 1 kancsó) a Max cityben vettem, valamelyik távol-keleti cuccokat áruló boltban (nevére nem emlkészem) De már láttam máshol is. Nem extra porcelán, de nem is kínai gagyi. Szeretem is nagyon, mert tényleg jól néz ki

lekvároskukta írta...

Köszi :)

Piszke írta...

ajaj...Melange csokijából gyömbéres csokimousse (is) készült nálam, épp ma akartam felrakni, mert vészesen jár lefele a határidő.Mindegy, azért nem pont ez a recept.

Unknown írta...

"Igaz, nem klasszikus karácsonyi édesség, mivel nem áll el több hétig" - mégis melyik süti áll el több hétig? Az ami nem sikerült jól, vagy túlzásba vitték, de ha finom, akkor még melegen elfogy a legalább a fele s szinte el kell rejteni, hogy maradjon a vendégek számára is ;)
A tejszín-tojásfehérje párhuzam ill. ellentétről egyszer jót beszélgettünk a tanszéki titkárnővel, mely során arra jutottunk, hogy végülis a tojásfehérje (amennyiben friss) egészségesebb, viszont a tejszín több ízt ad a zsírtartalmánál fogva. Hisz hát a zsír egy természetes ízfokozó ;) (No ezt a szót is pont itt kell ám írnom ;) ) Mondjuk, ha tejszínnel oldom meg a habot, akkor általában nem kerül bele nálam tojássárgája, különben duplán zsíroznám, s hát én még a kenyeremet sem vajazom mindig ... ;) Amúgy ha van igény a tojásfehérje-tejszín összehasonlítására kicsit tudományosabb szempontból, akkor az egyik konyhakémiás könyvem gondolatait szívesem összegzem és publikálom ;)

Névtelen írta...

http://www.tarki.hu/hu/news/2007/kitekint/20071113.html

Névtelen írta...

Nálunk eddig tejszínnel készítette a párom, finom volt, de nem az igazi. Legközelebb kipróbáljuk így.
Találtam egy hasonló receptet a Bűvösön is, több csokival és kevesebb tojássárgával (15 deka csoki, max. 1 tojássárga).
Ez a gyömbér remek ötlet!

Névtelen írta...

Szia DV!

Gyönyörű a fotó, mint mindig. :-) Nagyon-nagyon szép ez készlet. Már a kávés bejegyzésednél is megcsodáltam. :-) Ahogyan a terítőket, kartonokat, alátéteket is megszoktam jegyezni magamnak, bár még nem jött velem szembe semmi hasonló. :-) Ha már szépséges edény: én a carbonara spaghettit bemutató serpenyőszerűségbe vagyok teljesen beleszerelmesedve, minden nap megnézem a fotóját. Itthon vetted? :-) Mert ha igen, akkor ezt kérem az Olasz kulinária c. könyv mellé a Télapótól, ha esetleg beszerezhető! :-)

Én is imádom az étcsokit naranccsal vagy gyömbérrel fűszerezve, ezért hálás vagyok minden ilyen receptért, ötletért. Még sosem mertem mousse-t vagy felfújtat készíteni, magam sem tudom miért. :-)

Nagyon várom a többi karácsonyi receptedet, nekem már vagy két hete ünnepi hangulatom van, nemcsak a menüt, de a díszeket, sőt az ajándékokat is megterveztem már. De szeretnék saját készítésű finomságot is adni (tavaly trüffeleket készítettem), ezért nagyon kíváncsi vagyok a szaloncukor receptedre is...

Boglya

Dolce Vita írta...

Beatbull!
Arra gondoltam, ez nem olyan mint egy zserbó vagy bejgli, ami szilveszter utánig is kibírja. : ) Nekem az tetszik a tojásfehérjésben, hogy sokkal jobban érvényesül így a csoki íz, a tejszín elég markáns tud lenni (magyarul tömény). És remélem, így kalóriaszegényebb (egy kicsit). Ha van időd és kedves, nézz utána lszi! Engem érdekel.
Ősi Homár!
Köszi, hát sajnos ez a nagy magyar valóság, és mostanában csak romlani fog a helyzet.
Hapci!
Próbáljátok ki így, sokkal jobb sztem. Éttermeket köszi, válaszolok is hamarosan a mailre!
Boglya!
Köszönöm! A rézserpenyőt Olaszországban vettem.(áruházban, kilóra : )) Mostanában láttam az ecserin egy árusnál ilyeneket, szintén behozott kilós áru. Mousse-t pedig nagyon egyszerű készíteni, próbálj ki egy narancsos-csokist, 15 perc munka, utána sokáig tartó élvezet és dícséretek. Megéri! : )

Névtelen írta...

Egy hosszabb gépabsztinencia után jelentkezem:-))
Ezt a készletet már én is megcsodáltam, igazán jól mutat benne a mousse... :-)

Beatbullnak igaza van abban, hogy a zsír az ötödik íz, épp ezért tejszínnel teltebb ugyan az íze, de épp ezért el is nyomja. Talán ezért is szerettem én meg a fehérjehabbal, és ezért utasítottam vissza a tejszínt, ki tudja:-))))

Látom, nagy gyömbérbarát vagy, ezt a gyömbéres verziót én is kipróbálom majd! (Bár minden eltévelyedésem után arra jutok, hogy mégiscsak a tiszta csokimousse a legjobb!)

Névtelen írta...

Már többször is elkészítettem ezt a mousse-t, és mindig tarolt, úgyhogy ezer köszönet! Már egy ideje tervezgetem, hogy kipróbálom fehércsokival és lime-mal, de valahogy nem visz rá a lélek, olyan finom ez a gyömbéres verzió!

Anna írta...

Kedves Dolce Vita!
Citrom mousse-t szeretnék csinálni most szombatra, tudsz segíteni, hogy azt hogyan csináljam? Ez a csokis isteni finom, de a nagy melegben talán valami gyümölcsösebb jól esne.
És végül, de nem utolsó sorban, nagyon tetszik a blogod, eddig akármit csináltam, nagyon finom volt :) Mindig várom a legújabb recepteket.
Köszönöm előre is!

Dolce Vita írta...

Anna!

bocsánat, remélem, találtam a neten megfelelő receptet, most nézem, csak, hogy szombatra kellett. bocs!

Anna írta...

Semmi baj :) Viszont csak tejszines recepteket talaltam, es ezert vegul nem csinaltam meg egyiket sem. Ha van esetleg valami jo recepted, akkor nagyon szivesen vennem. =) koszi!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin