Párszor készítettem már csokimousse-t, de eddig mindig tejszínesen. Pár napja Mamma osztotta meg velünk csokihabjának a receptjét, amely tejszín helyett tojásfehérjéből áll. Sokkal jobb így az állaga, könnyebb, kalóriaszegényebb, a csokoládé íz erőteljesebben érvényesül, szebb a színe, hamarabb összeáll. Kell ennél több indok, hogy áttérjünk a tojáshabos készítésre? Szerintem nem. Köszi Mamma, még egyszer! (gyümölcsös moussoknál és a fehércsokisnál azonban engedélyezek továbbra is tejszínt, de a feketecsokis tényleg nem igényli, tessék kipróbálni)
Többször írtam már a gyömbéres csoki iránti vonzalmamról (gyömbéres trüffel, gyömbéres csokitallér), így talán nem meglepő, hogy ez a mousse is gyömbért kapott ízesítésnek. A gyömbér és a csoki különleges, ám nagyon összeillő elegye igazi ünnepi desszertté varázsolja ezt a könnyen, gyorsan elkészíthető habot. Igaz, nem klasszikus karácsonyi édesség, mivel nem áll el több hétig, de ettől függetlenül méltó befejezése lehet Szentesete a vacsora menünek.
Hozzávalók: 4 főre: 10 dkg étcsokoládé, (min. 60%-os), 3-4 dkg vaj, 2 tojás sárgája, 4 tojás fehérje, 3 evőkanál cukor, frissen reszelt gyömbér
1. A tojássárgákat keverjük habosra a cukorral
2. A csokit és a vajat vízfürdő felett olvasszuk meg
3. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük egy csipet sóval
4. Ha kihűlt a csoki keverjük el a tojássárgával, ízlés szerint ízesítsük reszelt gyömbérrel, majd óvatosan keverjük bele a tojáshabot is
5. Öntsük formákba, és rakjuk 4-5 órára a hűtőbe
2007-11-13
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
17 megjegyzés:
Mindig meglep, hogy mennyire eltérő az "alapnak" vett ismeretek köre: én ugyanis eddig csak ezt a tojáshabos mousse-receptet ismertem, és nem is tudtam, hogy van tejszínes változat...
Szia Dolce Vita!
Ez a kép....egyszerűen csodálatos!!!
Szinte megszólal, ráadásul kedvencem a gyömbér....imádom...hihi.
Már csak azt áruld el, kérlek, honnan ez a gyönyörű készlet (teás talán?)?
A fejlécedet pedig csak most látom! Nagyon jó!
Gyönyörű, mint mindig. Én is kíváncsiskodnék, hogy mi ez a szépséges készlet és honnan.
Vasárnap az egyik ismerősöm mutogatta a japán porcelánjait, azok voltak ilyen szépségesek.
Ui: boldog karácsonyi készülődést, ha már itt tartasz. Nekem ez még korai, bár ez a hóesés eléggé bekavart.
Lekvároskukta, Ági!
A készletet ( 2 csésze, alátét, 1 kancsó) a Max cityben vettem, valamelyik távol-keleti cuccokat áruló boltban (nevére nem emlkészem) De már láttam máshol is. Nem extra porcelán, de nem is kínai gagyi. Szeretem is nagyon, mert tényleg jól néz ki
Köszi :)
ajaj...Melange csokijából gyömbéres csokimousse (is) készült nálam, épp ma akartam felrakni, mert vészesen jár lefele a határidő.Mindegy, azért nem pont ez a recept.
"Igaz, nem klasszikus karácsonyi édesség, mivel nem áll el több hétig" - mégis melyik süti áll el több hétig? Az ami nem sikerült jól, vagy túlzásba vitték, de ha finom, akkor még melegen elfogy a legalább a fele s szinte el kell rejteni, hogy maradjon a vendégek számára is ;)
A tejszín-tojásfehérje párhuzam ill. ellentétről egyszer jót beszélgettünk a tanszéki titkárnővel, mely során arra jutottunk, hogy végülis a tojásfehérje (amennyiben friss) egészségesebb, viszont a tejszín több ízt ad a zsírtartalmánál fogva. Hisz hát a zsír egy természetes ízfokozó ;) (No ezt a szót is pont itt kell ám írnom ;) ) Mondjuk, ha tejszínnel oldom meg a habot, akkor általában nem kerül bele nálam tojássárgája, különben duplán zsíroznám, s hát én még a kenyeremet sem vajazom mindig ... ;) Amúgy ha van igény a tojásfehérje-tejszín összehasonlítására kicsit tudományosabb szempontból, akkor az egyik konyhakémiás könyvem gondolatait szívesem összegzem és publikálom ;)
http://www.tarki.hu/hu/news/2007/kitekint/20071113.html
Nálunk eddig tejszínnel készítette a párom, finom volt, de nem az igazi. Legközelebb kipróbáljuk így.
Találtam egy hasonló receptet a Bűvösön is, több csokival és kevesebb tojássárgával (15 deka csoki, max. 1 tojássárga).
Ez a gyömbér remek ötlet!
Szia DV!
Gyönyörű a fotó, mint mindig. :-) Nagyon-nagyon szép ez készlet. Már a kávés bejegyzésednél is megcsodáltam. :-) Ahogyan a terítőket, kartonokat, alátéteket is megszoktam jegyezni magamnak, bár még nem jött velem szembe semmi hasonló. :-) Ha már szépséges edény: én a carbonara spaghettit bemutató serpenyőszerűségbe vagyok teljesen beleszerelmesedve, minden nap megnézem a fotóját. Itthon vetted? :-) Mert ha igen, akkor ezt kérem az Olasz kulinária c. könyv mellé a Télapótól, ha esetleg beszerezhető! :-)
Én is imádom az étcsokit naranccsal vagy gyömbérrel fűszerezve, ezért hálás vagyok minden ilyen receptért, ötletért. Még sosem mertem mousse-t vagy felfújtat készíteni, magam sem tudom miért. :-)
Nagyon várom a többi karácsonyi receptedet, nekem már vagy két hete ünnepi hangulatom van, nemcsak a menüt, de a díszeket, sőt az ajándékokat is megterveztem már. De szeretnék saját készítésű finomságot is adni (tavaly trüffeleket készítettem), ezért nagyon kíváncsi vagyok a szaloncukor receptedre is...
Boglya
Beatbull!
Arra gondoltam, ez nem olyan mint egy zserbó vagy bejgli, ami szilveszter utánig is kibírja. : ) Nekem az tetszik a tojásfehérjésben, hogy sokkal jobban érvényesül így a csoki íz, a tejszín elég markáns tud lenni (magyarul tömény). És remélem, így kalóriaszegényebb (egy kicsit). Ha van időd és kedves, nézz utána lszi! Engem érdekel.
Ősi Homár!
Köszi, hát sajnos ez a nagy magyar valóság, és mostanában csak romlani fog a helyzet.
Hapci!
Próbáljátok ki így, sokkal jobb sztem. Éttermeket köszi, válaszolok is hamarosan a mailre!
Boglya!
Köszönöm! A rézserpenyőt Olaszországban vettem.(áruházban, kilóra : )) Mostanában láttam az ecserin egy árusnál ilyeneket, szintén behozott kilós áru. Mousse-t pedig nagyon egyszerű készíteni, próbálj ki egy narancsos-csokist, 15 perc munka, utána sokáig tartó élvezet és dícséretek. Megéri! : )
Egy hosszabb gépabsztinencia után jelentkezem:-))
Ezt a készletet már én is megcsodáltam, igazán jól mutat benne a mousse... :-)
Beatbullnak igaza van abban, hogy a zsír az ötödik íz, épp ezért tejszínnel teltebb ugyan az íze, de épp ezért el is nyomja. Talán ezért is szerettem én meg a fehérjehabbal, és ezért utasítottam vissza a tejszínt, ki tudja:-))))
Látom, nagy gyömbérbarát vagy, ezt a gyömbéres verziót én is kipróbálom majd! (Bár minden eltévelyedésem után arra jutok, hogy mégiscsak a tiszta csokimousse a legjobb!)
Már többször is elkészítettem ezt a mousse-t, és mindig tarolt, úgyhogy ezer köszönet! Már egy ideje tervezgetem, hogy kipróbálom fehércsokival és lime-mal, de valahogy nem visz rá a lélek, olyan finom ez a gyömbéres verzió!
Kedves Dolce Vita!
Citrom mousse-t szeretnék csinálni most szombatra, tudsz segíteni, hogy azt hogyan csináljam? Ez a csokis isteni finom, de a nagy melegben talán valami gyümölcsösebb jól esne.
És végül, de nem utolsó sorban, nagyon tetszik a blogod, eddig akármit csináltam, nagyon finom volt :) Mindig várom a legújabb recepteket.
Köszönöm előre is!
Anna!
bocsánat, remélem, találtam a neten megfelelő receptet, most nézem, csak, hogy szombatra kellett. bocs!
Semmi baj :) Viszont csak tejszines recepteket talaltam, es ezert vegul nem csinaltam meg egyiket sem. Ha van esetleg valami jo recepted, akkor nagyon szivesen vennem. =) koszi!
Megjegyzés küldése